jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:338/436)

Szarlotka z tonką i kwiatkami 147

jego ulubione ciasto. Przyznam, że i mnie bardzo smakowała - tak bardzo, że szybko zanotowałam przepis. A koleżanka, gospodyni wieczoru, była bardzo zadowolona bo twierdzi, że nie bardzo umie piec co według mnie wcale nie jest prawdą. Ma dziewczyna dobry smak i gdyby tylko chciała i miała więcej czasu to tworzyłaby takie cuda, że oko by wszystkim zbielało, jestem pewna :) Stąd(...)nią zaopiekowali - dobrze, że załapałam się choć na jeden kawałeczek . . .Szkoda, że przez bloga nie mogę Wam przekazać zapachu - powiem więc tylko, że był boski :) Do aromatyzowania ciasta pod jabłka użyłam ziarna tonki, które dostałam od koleżanki z zagranicy - Jolu, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję :) Ponieważ mam takich ziaren kilka więc jeszcze pojawią się na blogu a jak wyglądają

Smaczna Pyza
Puszyste placki z jabłkami 129

  Niestety,  z powodu braku czasu nie jestem w stanie wziąć pełnego udziału w 7 dniowym Wyzwaniu Blogowym. Ominęła mnie realizacja ostatnich dwóch tematów. Za

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami 169

B ardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne

Smakowity Blog Kulinarny
Placek jabłkowy Róży 230

Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka - Najlepszy Przepis 199

Szarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno

Słodka Strona
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 116

warzywa. Trzeba zatem opróżniać słoiki, by można w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek): 470 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 40 g świeżych drożdży łyżka cukru jajko (w temperaturze pokojowej) 20 g miękkiego masła(...)Przy blacie roboczym przygotować: dżemy, miseczkę z niewielką ilością przegotowanej wody, pędzelek lub łyżeczkę, mąkę do podsypywania, wałek, szklankę i kieliszek do wódki. Duże piekarnikowe blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe fit brownie kojące nerwy 289

smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz szklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj. Składniki(...)czym odsącz i zblenduj. Wszystkie składniki poza czekoladą i ziarnami kakao umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę składników, przemieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Picze około 50 minut w temp. 180 C.   Oczywiście, dla pełnej rozpusty możesz polać roztopioną gorzką czekoladą, bo kto Ci zabroni? Smacznego

greenscarf
Gingersnaps - Imbirki bez tłuszczu 216

Składniki: Na około 28 szt.: 315 g mąki pszennej 100 g melasy 125 g ciemnego cukru typu dark muscovado 75 g kandyzowanego imbiru 75 g musu jabłkowego (= 1 nieduże jabłko starte na mus lub mus jabłkowy dla dzieci) 2 duże białka (L) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego(...)momentu, aż masa będzie jednolita. Imbir kandyzowany posiekać na mniejsze kawałeczki, dodać do masy. Schłodzić masę w lodówce przez około 30 - 45 minut. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Cukier wsypać do miseczki lub głębokiego talerza, dodać cynamon, wymieszać. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cynamonowym cukrze, kłaść

maniapieczenia
Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 124

mieszamy tak długo, aż karmel zacznie kleić się do łyżki. Formę do tarty (koniecznie ceramiczną lub szklaną, nie jednorazową aluminiową) wykładamy połową schłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu) - ciasto wałkujemy, wycinamy równe paski i układamy pierwszą ich warstwę na cieście w równych odstępach. Odginamy(...)ciastem na folii aluminiowej. Bierzemy karmel i zalewamy nim całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 35-45 minut. Voila! Życzę Wam smacznego, ale wierzcie mi - to nietrudne przy takim Apple

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka 116

W przerwie dyniowych rozważań kulinarnych postanowiliśmy na zimowy okres zrobić kilka słoiczków musu z jabłek, których za sprawą wschodnich sąsiadów jest pod dostatkiem i to naprawdę

Kuchenne Wariacje
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 154

Zbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego(...)olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego

greenscarf
Ciasto Rwane 341

pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy będzie dobrze ubite dodajemy delikatnie olej, ciągle ubijając. Następnie dodajemy 2 kisiele cytrynowe, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Dodatkowo:1 słoiczek wiśni 1 puszka brzoskwińKrem:3 żółtka 100 g cukru kryształu 1 budyń śmietankowy sok z brzoskwiń woda 1 kostka masła(...)odstawiamy do lekkiego stężenia. Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i tężejącą galaretką. Ucieramy na puszysty krem. Krem wykładamy na ostudzony placek.Galaretka jabłkowa:1 kg jabłek szare renety 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 galaretki agrestoweJabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, wodę i na małej mocy palinka rozgotowujemy jabłka. Do rozgotowanych

Made By Mom And Son
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 115

szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej(...)mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 164

szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej(...)mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię

Cooking Monster
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 131

raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej,  200g białej mąki orkiszowej,  200g wody,  starte jabłko.  Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn,  350g białej mąki orkiszowej,  300g mąki pszennej chlebowej, puszka pomidorów,  15 g soli morskiej,  łyżka miodu(...)godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około 25-30minut w temp. 220st.  Razem ze mną piekli:  Aciri Bajkorada Amber Kuchennymidrzwiami.pl AniaW Moje pasje.Kuchnia i ogród Alucha NieładMalutki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania