doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy(...)dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu. Przyprawy oprócz soli oraz bulion dodać do mięsa i dokładnie wyrobić rękoma. Z mięsa uformować hamburgery a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Posolić dopiero w momencie gdy odwracamy hamburgery na drugą stronę. Przygotować sos: Majonez wymieszać z musztardą. U mnie proporcje wynoszą
Mama GotujePyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego(...)czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej
Smakowite DaniaPodaję przepis na wołowe hamburgery, w zasadzie z jednego powodu. No, może z dwóch :) Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :) Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu. Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam(...)majonez sałata a w zasadzie to Wasze ulubione dodatki Najważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest przygotowanie mięsa, dlatego nie będę szczegółowo podawać Wam jak wygląda mój gotowy hamburger, tylko napiszę jak przygotować mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :) Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu) i przekładamy do malaksera i miksujemy lub mielimy w maszynce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comimiona i nazwiska nic Ci nie mówią. Podobnie do mnie, też do dziś nic o nich nie wiedziałem, że tych dżentelmenów, różne źródła podają za twórców znanego na świecie Hamburger. Dlatego, że historia powstania najsłynniejszej bułki z kotletem jestem mglista. Godne uwagi w tej historii jest to, że wszystkie historie sięgają początków XIX wieku, a dokładnie Hamburga. Gdzie wołowina(...)dań. Ze względu na to, że tutaj pojawiają się różne daty, różne nazwiska, które wymieniłem, nie można jednoznacznie stwierdzić, kto włożył kotlet w bułkę. Jedno jest pewne, Hamburger jest zjadany na całym świecie, w związku z tym powstały dziesiątki wersji hamburgerów, dopasowane do różnych kultur czy diet. I tak samo powstał mój RalfBurger, który zrodził się
RafalCookOgórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory Ogórki amerykańskie , to bardzo praktyczny sposób na przygotowanie , całosezonowego dodatku do hamburgerów , czy sandwichy . No a przecież powszechnie wiadomo że nie ma dobrego sandwicha , czy hamburgera , bez porządnego pikla z ogórka . Obecnie jestem w letnim amoku robienia przetworów , więc trochę Was nimi podręczę Ogórki smakują doskonale , są chrupiące , dzięki czemu nadają zwykłym kanapkom(...)okazuje się że niepotrzebnie , wszystko jest doskonale wyważone . Teraz często ją stosuję w różnych wariacjach i uważam za jedną z lepszych do ogórków Smacznego ! Artykuł Ogórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy(...)Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju
Słodka StronaJeśli w poprzednim wpisie już wystarczająco przekonałam Was do upieczenia własnych bułek do hamburgerów i nabraliście ochoty aby takową bułę wraz z zawartością pożreć w całości, mam dziś dla Was propozycję na kompozycję środka. :) Przypomnę jeszcze tylko przepis na buły: klik. Zróbcie wszystko, aby Wasz hamburger nie był nudny! Skoro macie już fantastyczne pieczywo, środek również musi zaskakiwać! Moja rada(...)Podnosi ona nie tylko walory smakowe ale i te wzrokowe. :) Jak widać na zdjęciu, postanowiłam zabawić się kolorami. :) Dzięki takiej kompozycji powstał ciut mroczny, ale jakże męski hamburger! Mój mąż był zachwycony! Użyłam kapusty modrej Ogródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach
Garniec Magalielubi hamburgerów? Jeśli należysz do tej grupy znaczy to, że jesteś w mniejszości. Szczególnie, jeśli jesteś mężczyzną! Ja nie jadam hamburgerów w restauracjach typu fast food czy innych z jednego i oczywistego powodu - przez okropne bułki. :( Na drugim miejscu stawiam równie ohydne, gotowe sosy w plastikowych butelkach bleeee ... :( Gdyby jeszcze bliżej przyjrzeć się samym bułkom - tym gotowym, dostępnym również(...)marketach, można paść i nie wstać więcej ... Lista ohydności wymieniona na opakowaniu nie ma końca, a dłuuuuuuuuga data przydatności (czasem paroletnia!) mówi sama za siebie! Gotowe bułki do hamburgerów i hot dogów, tortille czy pity niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi, domowymi wypiekami. To produkty bardzo mocno przetworzone, wytwarzane z oczyszczonej, wysokoglutenowej mąki pszennej. Praktycznie wszystkie tego typu wyroby
Garniec MagalieDrobiowe hamburgery z świeżo upieczonymi bułeczkami są bardzo smaczne, zawierają dużo mniej kalorii niż tradycyjne. Do przygotowania hamburgerów użyłam sosu i musztardy od firmy Roleski , mięso doprawiłam przyprawą od firmy Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn(...)letniej wody 30 gram mleka w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 gram roztopionego masła 1 jajko Sezam Dodatkowo: 1 duży pomidor Czerwona cebula Sałata Sos do hamburgerów Roleski majonez Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę
Bajeczna KuchniaMini hamburgery bardzo są smaczne i stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach rodzinnych, sylwestrze lub kinderbalu. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Do hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma(...)smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy remouladą, układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remouladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia części bułeczek. W każdego hamburgera wbijamy wykałaczkę, ozdabiamy papryką
Bajeczna KuchniaDzisiaj wrzucimy przepis na proste bułeczki do hamburgerów. Na pewno wielu z was często robi domowe hamburgery, po co kupować gotowe bułki, jak można upiec je samemu. Są one dość neutralne w smaku, dzięki temu obojętnie z czym będziemy chcieli je zjeść, nie zdominują dania. Przepis Składniki: 500 g mąki kostka drożdży (42 g) płaska łyżka cukru 6 łyżek mleka(...)około godzinę. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich kulki. My robimy płaskie kulki, co prawda wtedy nie wyglądają najładniej, ale dużo lepiej się je szczególnie gdy hamburger ma wiele składników. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć szmatką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 45 minut. Jajko, dwie łyżki wody i dwie łyżki mleka dokładnie wymieszać
KasiaiKrzysiu.plbułkę, układamy sałatę, mięso, i resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:) Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię i oregano. Poza sosem czosnkowym(...)sklepach znajdziemy wiele sosów doskonale pasujących do hamburgerów. Dla osób, które nie mają czasu na smażenie mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy naprawde bardzo dobre zamienniki, przeznaczone stricte do hamburgerów albo taki hamburger wyśmienicie smakuje z piersią z kurczaka, usmażoną np. w przyprawie gyros lub tradycyjnej panierce, co jest zdecydowanie delikatniejsze. Smacznego
Kuchnia Pełna PasjiCheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Jeżeli zależy(...)czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu. Domowe Cheeseburgery - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania
Słodka StronaDzisiaj przygotowałem klasykę kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka(...)zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso było dość pikantne. Przygotowanie mięsa zacząłem od obrania jednej średniej wielkości cebuli i dwóch ząbków czosnku. Wrzuciłem
Wyprawy kulinarne