Hamburgery Jamiego Oliviera, słodko-kwaśny i pikantny kurczak od Fitmencook, makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego i sezamem, pieczona zupa minestrone, misa obfitości z pieczoną cieciorką – tak wygląda nasza dieta pudełkowa na cały tydzień. Jest prosto, zdrowo i szybko! Gotowanie na kilka dni – zwłaszcza w upały – może Wam się wydać niełatwą sprawą. Ugotowanie jednego obiadu(...)Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa. Na końcu są dania, które najlepiej się zamrożą (dania na czwartek i piątek mrozimy
Niedzielny kucharzruszt trafiają różne rodzaje mięs, owoce morza, pieczywo, warzywa i owoce egzotyczne. Grillowanie to obecnie prawdziwe święto smakoszy. Na naszym grillu najczęściej gości karkówka, warzywa i hamburgery. Te ostatnie robią furorę wśród znajomych, do tego grillowana cebulka, grillowana cukinia i sos tzatziki – pychotka. Składniki potrzebne do wykonania hamburgerów: ⦁ mięso wołowe mielone, ⦁ zmielona papryczka ostra Piri- Piri Kamis ⦁ odrobina rosołu wołowego(...)Kluczem do powodzenia jest mięso. Najlepsza na hamburgery jest pręga lub rostbef. Mięso i przyprawę wystarczy dobrze wyrobić, dodając partiami odrobinę rosołu (to sprawi, że burger nie będzie twardy). Nie podaję dokładnie ilości papryczki, gdyż to kwestia smaku. Mokrymi rękami, z masy mięsnej, formujemy kule, które spłaszczamy. Na powierzchni burgera za pomocą ostrego noża nacinamy rowki. Smażymy na gorącym grillu
Kasia i jej kobiecy światDomowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli(...)potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na domowe bułki do hamburgerów Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła 1,5 łyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam
Kuchnia BazyliiDomowy hamburger - przepis Składniki (4 hamburgery): - 4 żytnie bułki - 500g mięsa mielonego wołowego - kilka plasterków pomidora - garść orzeszków pini - 3 pieczarki - rukola - sól morska - świeżo mielony pieprz - 4 łyżeczki musztardy francuskiej Sos: - 250ml przecieru pomidorowego - 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki - sól i świeżo mielony pieprz (do smaku) - przyprawa chili (szczypta) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano Sposób przygotowania(...)wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw wedle upodobania; - do ciepłej bułki dodaj plasterki pomidora i pieczarek, sos, rukolę, a na to połóż usmażonego kotleta, następnie na każdego hamburgera po 1 łyżeczce musztardy francuskiej i na koniec posyp orzeszkami pini i zamknij bułkę drugą połową. SMACZNEGO
MintTastedużego wyboru. Sałatki w takich miejscach nie są zbyt urozmaicone i dobre. Poza tym możesz iść do każdej restauracji. Nie wierzysz? Będąc na tej diecie odwiedzam nawet knajpy z hamburgerami. Zawsze wybieram hamburgera z dozwolonymi na naszej diecie składnikami. Przy składaniu zamówienia oświadczam, że ze względu na problemy zdrowotne nie mogę jeść pieczywa, więc proszę o podanie hamburgera bez bułki
Keto Przepisyjakoś tak fajnie zaskoczeni jesteśmy. Przede wszystki króluje prostota, sezonowość, lokalne składniki powszechnie dostępne. Co nas totalnie zaskoczyło – w każdym miejscu zapłacicie kartą kredytową. Nawet w budce z hamburgerami No i bez zaskoczenia – wszędzie dogadacie się po angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu(...)Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam wrażenie, że Duńczycy uwielbiają hamburgery. W końcu trafiliśmy do przedziwnej knajpy, trochę ukrytej. Jej wnętrze przypominało trochę PRL i jej świetność raczej dawno minęła. W sumie to byłam trochę przerażona, że może się czyms otrujemy
Szybko Tanio Smacznieduże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy na 3 części. Możemy odrobinę podgrzać na patelni grillowej. Na dół bułki plasterek sera, następnie rozsmarowujemy 1 łyżeczkę sosu, na to sałatę, hamburgera, posypujemy pokrojoną drobno cebulką, na to kładziemy środkową część bułki, następnie smarujemy sosem, na to sałata, plasterki ogórka, hamburger, posypujemy cebulką i przykrywamy górną częścią bułki. I tak postępujemy(...)wszystkimi hamburgerami. Smacznego
Gotuj z Mąkągronie Rodziny. Każdy na pewno z ochotą po nie sięgnie. Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne. Składniki na 15 sztuk: 15 mini bułeczek do hamburgerów 1 duża główka sałaty 4 pomidory 1 ogórek świeży 3 ogórki konserwowe 800g mięsa mielonego wołowego(...)majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który w plasterkach kładziemy na porcję grillowanego mięsa, tak by się delikatnie roztopił
Kuchnia w czekoladzieHamburger przygotowany w domu, z mięsa wieprzowego jest równie smaczny jak wołowy. Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam(...)DODATKOWO : dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na pyszne domowe hamburgery. Nigdy nie przepadałam za fast foodem kupowanym w barach szybkiej obsługi. Wszystkie przekąski zawsze przygotowuję w domu. Dzięki temu wiem co jem i mogę użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotowanie domowych hamburgerów zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI : 3 bułki do hamburgerów ( przepis ), 300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 ząbek czosnku
Tradycyjna kuchnia KasiInna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka
Szefowa kuchnistandardowo jak to ja nie mogłam się zdecydować na jeden przepis więc połączyłam wszystkie opcje Gordona Ramsay'a , Magdy Gessler , Jamiego Oliver'a na wyborne hamburgery. Do hamburgerów proponuję bułki z tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki
Piekielna Kuchnia PatiŚledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji(...)Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują takie niby
Right Behind The KitchenDomowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy(...)smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać
Monia miesza i gotujepatelni. Czasami jest to kasza (świetna jest rozgotowana jaglana w tej roli), ale mogą to być też być płatki owsiane, mąka owsiana, mąka ziemniaczana, z ciecierzycy. Dzisiaj Mąż "zamówił" hamburgery na obiad, musiałam więc wymyślić kotlety do nich, bo nie miałam boczniaków. Znalazłam ostatnio przepis na kotlety buraczano-ziemniaczane, który postanowiłam wykorzystać. Składniki były trochę"podejrzane" dla mnie, tzn. podejrzewałam(...)masy kilka łyżek płatków owsianych i 1 łyżkę maki ziemniaczanej a kotleta obtoczyłam w sezamie. Jednak warto było za pierwszym razem polec, bo po usmażeniu kotletów i zrobieniu hamburgerów usłyszałam, że to najlepsze hamburgery pod słońcem :) Dlatego, nie zrażajcie się jak Wam kotlety nie wychodzą, jak robicie pierwszy raz jakieś kotlety zawsze smażcie jednego małego na próbę, gdy zaczyna się
Co na wege obiad?