przypala, długo trzyma ciepło, jedynym minusem jest to że długo się piecze, mój gulasz piekł się ponad 2 godziny ale było warto poczekać. Wszystkich zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę internetową http://gjuwecz.pl/ Zapraszam :) Składniki : 1kg i 200 g szynki 1 mała cukinia 6 pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 5 ziemniaków 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Mięso myjemy i kroimy w kostkę, nacieramy wszystkimi przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą.Cukinię, cebulę, pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę lub w pół plasterki, dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem mięsnym. Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wkładamy gjuwecz
Sama słodycz i szczypta chilioprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Podsmażamy na łyżeczce smalcu ,osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą i pokrojonym w paski bambusem podsmażamy na oliwie ,dodajemy karkówkę ,zalewamy bulionem i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gulasz doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką
R'n'G KitchenDostarczają nam także wartościowego białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą
Walijskie Pichceniemoja wariacja nt. gulaszu, bo jednak trochę się różni od takiego prawdziwego, jaki wszyscy znają... ale ten mój wcale nie jest gorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka(...)przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Potrawa jest gotowa
Czary - gary w kuchniznać, jak wyszło i czy smakowało! Na zdrowie! Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Bigos Brukselka zapiekana pod kruszonką Bucatini z masłem i parmezanem Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana(...)suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 250 g boczniaków 1 garść grzybów suszonych jarzynka, pieprz 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej marynata: 1 łyżka oleju 2 łyżki octu … Czytaj dalej Gulasz grzybowy
czarrna od kuchniśnieg z deszczem, ale wiem, że w innych rejonach Polski jest zupełnie biało. Na taką aurę proponuję rozgrzewający gulasz. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 700 g mięsa z udźca indyczego po 1 czerwonej i zielonej papryce 400 g pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek mielony (1 łyżka
Czerwień i błękitmięsa plus sos z warzywami. To mi w zupełności wystarczy, zwłaszcza, kiedy po obiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów
Posadzone i zjedzoneSkładniki 0,5 kg szynki wieprzowej 0,5 kg fasolki 0,3 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki małosolne 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, chili 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej listki … Czytaj dalej Gulasz z szynki z warzywami
czarrna od kuchnichłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra wody(...)papryka słodka mielona, chili, cukier olej do smażenia *** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka *** *** Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie
Blog z ApetytemWołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego(...)bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu) 2-3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mąka masło 2 cebule pół kilo pieczarek olej sól, pieprz Jak robimy : Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki
Snejkusiowe Przepisynich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:)Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić(...)pieczarki. Poddusiłam kolejne 8 minut. Pieczarki powinny puścić wodę, na której warzywa będą się dusić, ale w razie czego można podlać je odrobiną wody. Do garnka dorzuciłam ziemniaki i pomidory. Podlałam odrobiną wody. Dusiłam ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa były miękkie. Na końcu dorzuciłam fasolkę szparagową, której wystarczy 5 minut. Gulasz doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką
Chilli Czosnek i Oliwaczas szybko leci Wam też ? Dzisiaj ma dla was propozycję obiadową, placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą. Po prostu pycha. Obiad prosty ale troszkę pracochłonny. Zapraszam :) Składniki : 1 kg karkówki 1 cebula 1 czerwona papryka 6 pieczarek średniej wielkości 2 kiszone ogórki 1/2 papryczki chili sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy
VioletoweKucharzenieFrancji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest ono tak do końca zwyczajne. Rozpływające się w ustach mięso i niesamowity aromat wina sprawiają, że danie to zasługuje(...)duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką) Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem
Przysmaki Karolki