Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy
VioletoweKucharzenieFrancji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest ono tak do końca zwyczajne. Rozpływające się w ustach mięso i niesamowity aromat wina sprawiają, że danie to zasługuje(...)duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką) Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem
Przysmaki Karolkiczęściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam! Składniki: 400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny) 3-4 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)smażenia *** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka *** *** Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie
Blog z ApetytemSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki
W Mojej Kuchni Lubiękońcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 800 g szynki wieprzowej 500 g pieczarek 2 większe papryki czerwone 2 większe papryki białe lub zielone 1 słoik ogórków kiszonych (taki litrowy) 2 większe
kruche babeczkiGulasz sojowy firmy Orico 160 g Z tej serii widziałam jeszcze Flaczki sojowe, Kotlety sojowe a'la schabowe z błonnikiem oraz Kotlety sojowe mielone z pieczarkami. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ( 10 minut moczenia i 10 minut gotowania ). Teoretycznie potrzeba tylko 3 szklanek wody i gotowe jednak na pudełku są 2 urozmaicone przepisy z użyciem
Pora na pora i pomidorawersję potrawy, która kojarzy się z Węgrami, prosty gulasz węgierski. Mieliśmy wcinać go z plackami ziemniaczanymi, ostatecznie młody zjadł z ryżem a my z żoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu warzywnego 200g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 3 łyżeczki(...)oraz pieczarki - cebula ma się zeszklić pieczarki lekko przesmażyć- po przesmażeniu wszystko do gara. Smażenia tyle :) Teraz skupiamy się na garnku - mamy już tam bulion , mięsko, cebulę i pieczarki - dodajemy drobno pokrojona paprykę oraz marchewkę pokrojona w talarki oraz przyprawy (2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki) i tak gotujemy
Smacznie Pysznie KaloryczniePyszne danie na rozgrzanie.składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula
Monia miesza i gotujeoprócz papryk zawiera cukinię i pieczarki – niespotykane w oryginale, a często występujące w tym daniu w naszych rodzinnych stronach. Ciecierzyca jest już mniej typowym dodatkiem, lecz w połączeniu z wędzoną papryką wspaniale zastępuje mięsną wkładkę – dzięki niej danie może być w pełni wegańskie, a jednocześnie nadające się na rodzinny obiad. Ten warzywny gulasz bardzo dobrze sprawdza się także
Poezja smakuAromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana
Marcepanowa kuchniarewelacyjne i dla mnie smakują bez jakichkolwiek dodatków. Można je podawać z różnymi sałatkami, sosami, czy gulaszem. A co z tymi, którzy nie przepadają za kaszą jęczmienną? Zapewniam, że taki kotlet podbije ich kubki smakowe! (10 niewielkich sztuk) 120g kaszy jęczmiennej z pieczarkami (1 saszetka) 2 jajka 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 20g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej
Di gotujeBardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki
VioletoweKucharzenieNo i kolejny miesiąc minął..a ja trochę zaniedbałam swojego bloga...ale to z powodu awarii sprzętu..braku wolnego czasu i innych powodów...nawet nie mam
Moje domowe kucharzenieszczycić Oczywiśce jej początek nie jest zapisany w Polsce. Ale świadczy o o tym że Polak potrafi , i jest kreatywny. Niby nic trudnego,i chyba każdy ma swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak(...)najwięcej warzyw z naszego garnka około 1 miski + dodajemy surowe pieczarki z 5 sztuk ,dodajemy mąkę i wywar z garnka i blendujemy. W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu gotujemy okolo 20 min na małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych
Viola cooks with passion