Gulasz wołowy Pyszny wołowy gulasz z aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów(...)szklanki wody. Zagotowujemy, a następnie dusimy na wolnym ogniu ok. 2-2,5h. Jeżeli masz piekarnik i brytfannę którą możesz wstawić do piekarnika to równie dobrze możesz zapiec gulasz w piekarniku w 180°C przez taki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać
Oslov.szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól
Taste Therapywakacyjnych wyjazdach jest mała kuchenka indukcyjna. Ostatnio podczas pobytu w domku letniskowym w naszych okolicach, przekonałam się czy się sprawdza. Przygotowałam proste danie z tanich i ogólnodostępnych składników. Warzywny gulasz z ciecierzycą jest sycący, więc super sprawdza się na obiad dla większej ilości osób. Wystarczy włączyć gościnność i podzielić się z innymi. Na kuchence MPM MKE-06 danie ugotowałam ekspresowo(...)temperatury oraz timer, dzięki któremu możemy określić czas na przygotowanie potrawy, Wystarczy, że na wczasach będziemy mieć dostęp do prądu i szybko możemy wyczarować pyszne danie :) cebula 2 szklanki pieczarek 2 papryki 2 duże marchewki kartonik przecieru pomidorowego (500 g) puszka ciecierzycy (400 g) łyżka oleju lub masła sól, pieprz, mielona papryka do smaku natka pietruszki kolorowy pieprz w ziarenkach
Mienta blogKolejne smaczne, syte i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. U mnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie
Kuchnia z widokiem na ogródkuchni * Barbie in the kitchen Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja. autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Zupa z soczewicy czerwonej– wersja w wolnowarze autorka: cybog | blog: Dad in the Kitchen PASZTET Z PIECZAREK I SOCZEWICY autorka: kameleon.kulinarny
Weekendy w domu i ogrodzieprzecier pomidorowy i wyszło mi coś na wzór gulaszu w wersji wege. Do tego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. Składniki na 4 porcje: 200g kotletów sojowych 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona) 1 cukinia 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Kilka większych pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Opcjonalnie
Fabryka pomysłówpodsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty. Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam przygotowanym sosem ( gulaszem ). Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsmaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu. Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. Składniki: 400g kaszy jęczmiennej grubej płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 50g masła 1 cebula łyżka oleju 200g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 4 małe marchewki kilka różyczek kalafiora
Walijskie PichcenieGulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni(...)cebulkami, pieczarkami i marchewkami, dodać 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, cukier jeśli używacie i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut aż płyny odparują. Odkryć, zwiększyć ogień i podsmażać ok. 4 minuty aż składniki delikatnie zbrązowieją. Wyjąć brytfannę z wołowiną z piekarnika, dodać połowę warzyw z boczkiem, dobrze wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Gulasz z wołowiny
Pociąg Do KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, pęczek natki pietruszki
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, około 500-600
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 360 g schabu, 40 dag pieczarek, mała cebula, 3
JejKuchniapodlewamy wodą. Warzywa kroimy w paski podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, które również podsmażamy na maśle. Wszystkie składniki przekładamy do większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy
kgwjanczewoprzygotowywania rozgrzewających potraw. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaju gulasze, lecza i tym podobne rozgrzewające potrawy. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kociołek biesiadników. Może i Wam zasmakuje i rozgrzeje Was w te jesienne popołudnia ... Kociołek meksykański dla biesiadników SKŁADNIKI: 1700 szynkówki bądź karczku 2 duże białe cebule oliwa 150 g pieczarek 2 puszki pomidorów krojonych 2 puszki fasoli czerwonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszafki, więc padło hasło: do gara ! Jednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini
Kulinarne przygody Gatity