SKŁADNIKI: 500 g karczku cielęcego 40 g suszonych maślaków (lub 800 g pieczarek świeżych jeżeli to danie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu) 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki(...)oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić na kawałki jak do gulaszu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy multicookera wlać olej i nastawić program FRY VEGETABLES i czas 10 min. Zeszklić cebulkę, dodać mięso, grzyby i pozostałe przyprawy. Zalać bulionem i nastawić program STEW i czas 35 minut. Po upływie czasu
ClauditteMissCookingczęsto mieszając (jeśli istnieje potrzeba można dodać odrobinę oleju). Na końcu posypujemy kurczaka i paprykę łyżeczką ostrej papryki w proszku, mieszamy i dodajemy do garnka – do cebuli i pieczarek. Składniki w garnku zalewamy bulionem (ewentualnie wodą). Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i starte(...)gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietankę rozrabiamy z mąką tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy jednocześnie energicznie mieszając nasz gulasz (jeśli nie chcemy zagęszczać zupy, pomijamy mąkę). Zupę gulaszową podajemy z natką pietruszki. Post Zupa gulaszowa z kurczakiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi(...)malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna
Moja smaczna kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól
JejKuchniaW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwabardzo podziękować portalowi DORADCA SMAKU za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne w mojej wersji. Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z mielonego mięsa, ostrych papryczek chili i dodatków w postaci cebuli, pomidorów czy fasoli. Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia(...)programu: Filmik (emisja była 23 października 2015 roku) w programie TVP1 o 19:15: A oto przepis: Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz
VioletoweKucharzeniemarynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić(...)pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchnimarynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić(...)pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchniKolejnym pomysłem na nieskomplikowany i w miarę szybki do przygotowania obiad jest gulasz drobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem, mniam! Taki obiad ma jeszcze jeden plus, który docenią zwłaszcza osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie: można go przygotować na co najmniej dwa dni. Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą(...)makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;) Składniki na ok. 4-6 porcji: ok. 700 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, pieprz ziołowy suszony majeranek
Simply Foodprzygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie(...)wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje
Simply Foodmarnuje, gdyż wykorzystujemy je do ostatniej „okruszynki”. Jak zbierze się trochę jadalnych resztek w lodówce to ja je wykorzystuję gotując gęstą, rozgrzewającą, pyszną zupę, można powiedzieć, że to gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola(...)szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też mogą wylądować w tej zupie. Składniki na zupę z resztek: 1 gotowana ćwiartka kurczaka 1 kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie wiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :). Kiedyś wpadłam na pomysł
Przepisy AleksandryPysznie, aromatycznie i sycąco. Takie danie bezmięsne proponuje na dzisiejszy obiad lub kolację. GULASZ WARZYWNY PĘCZAK z WARZYWAMI Składniki: 1/2 kalafiora 100 g kaszy pęczak 300 g małych pieczarkek 1 cebula 1 marchewka oliwa do smażenia 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz i oregano do smaku Przygotowanie: Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kalafiora dzielimy(...)będzie miękki. Cebulę pokrojona w pióra podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Kiedy sie zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz pokrojone w ćwiartki małe pieczarki. Smażymy kilka minut,aż warzywa zmiękną (można podlać trochę wodą). Następnie dodjemy ugotowanego kalafiora oraz kaszę pęczak. Do całości dodajemy sos sojowy, pieprz oraz oregano, mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy
Bon appetit mon amieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: większa pierś kurczaka, 3 łyżki masła, sól, pieprz chili
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na pulpety: około 50 dag mięsa mielonego, jajko, wcześniej
JejKuchnia