Dzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki
kruche babeczkiBardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego. Składniki: 1kg drobiowych żołądków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g kolorowej papryki 100g pieczarek 100g marchewki 400g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyWszelkiego rodzaju gulasze to dobre potrawy do podania na spotkaniach z przyjaciółmi. Sprawdzają się na prywatkach, imprezach sylwestrowych czy okolicznościowych domówkach. Są pożywne i rozgrzewające. Dobry
Smaczna PyzaGulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną
Kuchnia PokoleńTanie danie i praktycznie samo się robi 🙂 Składniki 500 g szynki wieprzowej 5 parówek 250 g pieczarek 2 cebule 1 papryczka chili przyprawa do gulaszu słodka papryka sól, pieprz … Czytaj dalej Gulasz z parówkami
czarrna od kuchniczasu, przygotowałem późnym wieczorem obiad na dziś. Udało mi się w weekend kupić całkiem spory kawałek indyczego mięsa i wymyśliłem sobie, że zrobię na nim gulasz. Czego użyłem: -600 gram mięsa indyczego -8 pieczarek pokrojone na ćwiartki -dwie cebule posiekane na wiórki -papryka czerwona w krótkie paski pokrojona -duża garść suszonych podgrzybków, zalane wrzątkiem (około szklanki) -olej rzepakowy -suszona papryka
BaRepaspiję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę(...)wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 30 min pilnując aby się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę i pomidory, wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz
Brzuszki Łakomczuszkizimno. Dziś polecam Wam gulasz warzywny. Kompozycję przypraw każdy może wybrać według własnego uznania. Ja ostatnio zostawiłam swój na noc do przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka
MamaOskarkaSchab w sosie pieczarkowym to pyszne danie na obiad, które można podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Delikatne mięso w aromatycznym sosie zasmakuje każdemu. Składniki: około
e-PrzepisyKulinarnethermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)pokrywę. W tym czasie mięsko nam się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę otworzyć pokrywę i dodać do gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni
ClauditteMissCookingangielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku(...)kminek i dusić pod przykryciem. gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy grubo pokrojone pieczarki i ogórki. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę. Mąkę mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody, powoli wlewamy do gulaszu, mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól
Smakołyki AsiPrzepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni. Składniki na placki patrz tutaj . Składniki na gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 papryka ząbek czosnku 200 g pieczarek łyżeczka papryki słodkiej pieprz sól liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1 litr bulionu Smażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy(...)patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie
Na moim talerzuSzybki gulasz z warzywami w sam raz na lekki obiad. Jeśli z podanych składników zrobimy dwie porcje gulaszu, to każda będzie miała tylko 350 kcal. Składniki: puszka fasoli czerwonej 250 g pieczarek cebula cukinia puszka krojonych pomidorów papryka czerwona marchew 2 ząbki czosnku oregano, rozmaryn, papryka ostra sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarnetego czasu przygotowuje je często na obiad.Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni.Składniki na placki patrz tutaj.Składniki na gulasz:0,5 kg mięsa wieprzowego1 cebula1 paprykaząbek czosnku200 g pieczarekłyżeczka papryki słodkiejpieprzsólliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka sosu sojowego1 litr bulionuSmażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy(...)patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku.Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują
NA MOIM TALERZUśluzu w oskrzelach Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami(...)gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim (4 porcje) Składniki: 400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części) 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych
karmelowy