Magda Nazwałam ten gulasz marokańskim, choć bardziej trafne byłoby nazwać go gulaszem inspirowanym marokańskimi aromatami. Przypuszczam, że gulasz w Maroko zawiera w sobie większą mieszankę przypraw i lokalnych składników, natomiast mój jest uproszczony tak aby każdy mógł się cieszyć lekką egzotyką z łatwo dostępnych produktów. Mimo uproszczenia, nie brakuje mu aromatu, słodko-pikantnych smaków i bogactwa składników. Składniki(...)cukinia 2 cienkie marchewki około 12 suszonych moreli 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki chili w proszku 3 łyżki oleju 250ml bulionu drobiowego natka pietruszki do posypania Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w mniej więcej centymetrowe kawałki. Do kurczaka dodajemy 2 łyżki oleju oraz
Smaczna StronaLubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę 10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki 4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek(...)szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,warzywny, drobiowy) sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne 2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju 2-3 łyżki przesianej mąki Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć
Moje domowe kucharzeniezimne nóżki. Ta galareta jest nieco inna , bo wykorzystałam mięso wieprzowe i drobiowe. Dawno jednak nie było u mnie nic dla mięsożerców a z dobrą golonką to bywa różnie w sklepach. Oczywiście najlepsza jest na golonce ale można zrobić i taką wersję. Składniki: - 1 kg udek drobiowych - 1 kg mięsa wieprzowego - korzeń selera, - 2 korzenie pietruszki - 3 korzenie marchwi(...)sól, pieprz , ziele angielskie, liście laurowe do smaku - żelatyna - puszka groszku konserwowego Warzywa obieram, kroję w mniejsze kawałki. Mięso wieprzowe myję i kroję w kawałki - jak na gulasz. Udka pozbawiam kości . Wszystko razem wrzucam do garnka , zalewam wodą i gotuję bardzo esencjonalny rosół. Wszystko aż do miękkości mięsa wieprzowego.Doprawiam do smaku. Jak warzywa zmiękną wyjmuje je. Marchew odkładam a resztę
Kuchnia Pełna Emocjiniektórych regionach kopytka podaje się z gulaszem albo sosem pieczarkowym. Chciałam Was dzisiaj zaprosić do wypróbowania mojego przepisu na kopytka podane z wątróbką i cebulką – danie rewelacyjnie smakuje. PRZEPIS NA KOPYTKA I WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ Składniki na kopytka i wątróbka z cebulką: 500g kopytek – przepis tutaj 150g wątróbki drobiowej 50g boczku 1 cebula olej lub smalec sól pieprz
Dorota Smakujezdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe przepisy np. na Roladki drobiowe w sosie z pestkami dyni czy Jarskie kotleciki
Z miłości do słodkościkurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjeszybki obiad z piersią kurczaka, polecam również mój gulasz ukraiński : Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, składniki: 500 g piersi z kurczaka, mała czerwona papryka, cebula lub biała część pora, 1-2 ząbki czosnku, ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, opcjonalnie pół małej cukinii, przyprawy
Lekcje w kuchnipotrzeba do smaku soli lub pieprzu. Gorący gulasz rozkładamy w miseczkach, posypujemy pokruszoną fetą, pociętymi listkami bazylii i natki. Podajemy od razu, gorący, w towarzystwie świeżego pieczywa. SKŁADNIKI 4 porcje, po ok. 400g każda porcja bez dodatków to 230kcal, 17g białka, 6g tłuszczu i 27g węglowodanów 1 litr rosołu – najlepiej mięsnego – drobiowego lub wołowego 400g puszka pomidorów w passacie pomidorowej
Karo in the KitchenSyte danie jednogarnkowe podobne do fasolki po bretońsku. Jest też dobrym sposobem na przemycenie wątróbki do codziennej diety. Składniki: 0,5 kg karkówki wieprzowej 200 g
e-PrzepisyKulinarneOstatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie jadłam batatów. Kupiłam i tak zastanawiałam się, co tym razem z nimi zrobić, aż zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów(...)500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka papryki mielonej 1łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki mąki pszennej 700 ml bulionu drobiowego Opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić
Fabryka pomysłówsosie pomidorowym z cukinią. Do gulaszu możemy wrzucić większość ulubionych warzyw i sezonowych warzyw, świetnie sprawdzą się tutaj również pieczarki. Danie dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, cukinia, duża marchewka, 2 gałązki selera naciowego, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody, łyżeczka musztardy, przyprawy do smaku
Lekcje w kuchnizupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang. olej do smażenia 2 szkl bulionu drobiowego W większym garnku o grubym dnie
Smakołyki AsiPikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą (4-5 porcji) Składniki: 1 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (mniej lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 10 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju roślinnego 300 g karkówki wieprzowej pokrojonej na kawałki 1 cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody(...)preheated oven for 45 minutes. Remove the lid, increase the temperature to 200 oC and bake for 15 minutes. Serve with mashed potatoes or crusty bread. Enjoy! Artykuł Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyGulasz z karkówką i cukinią (4 porcje) Składniki: 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę 1 mała cukinia pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego(...)cook on low heat for 40 minutes. Finally, add the tomato paste, cook for a minute and season with sugar, salt and pepper to taste and serve! Enjoy! Artykuł Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowy