Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam
Poezja smakupewno jeszcze je kupię. Dziękuje. Ewelina : Papryka czerwona słodka – użyłam do przyprawienia mięsa do spaghetti , do gulaszu, dodaję również paprykę do jajecznic y. Smak potraw bardzo dobry. Czy przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów
Magiczne Życie Martyprzygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej 3 szalotki, pokrojone w krążki 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone(...)drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz
My Culinary Artpraktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka, a gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej (do smażenia serduszek) 2 łyżki masła (do smażenia pieczarek) Wykonanie: Serduszka myjemy(...)kroimy na ósemki. Dodajemy ją do reszty składników. Całość mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu mniej więcej 1,5-2 godziny (do miękkości), mieszając od czasu do czasu. Gulasz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy np. z kaszą pęczak, gryczaną, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego
MyCookBook.plrzadko gości cielęcina pewnie dlatego, że nie przepadam za jej smakiem. Moimi ulubionymi daniami z cielęciny jest gulasz i kulki na parze, które to chcę Wam właśnie dzisiaj zaprezentować. Wyglądają jak jeże, co się szczególnie podoba dzieciom, smakują wybornie również z mięsa drobiowego. Trzeba tylko uważać przy wyciąganiu ich z parowaru, gdyż ryż lubi odpadać, a szkoda bo przecież
Pieguskowa KuchniaSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki
W Mojej Kuchni LubięWersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek 1-2 czerwone papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: pierś z kurczaka 2 podwójne, oliwa 6 łyżek, cebula 1 sztuka, pieczarki 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz czarny mielony 1
W Mojej Kuchni Lubięmiedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego. Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html Żołądki drobiowe w naszej polskiej kuchni nie pojawiają się raczej zbyt często. Wiele osób, z którymi rozmawiam nie zna nawet ani ich smaku, ani ich walorów. A szkoda, bo te podroby(...)coś z żołądków zdecydowanie bardziej wolę te indycze niż te od kurczaka. Są większe i bardziej mięsiste, a co za tym idzie wg mnie smaczniejsze. Dzis zapraszam na pyszny gulasz z mięciutkich żołądków indyczych z duuużą ilością wszelakich warzyw. Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g
Walijskie Pichceniemianowicie o sercach indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci(...)przyprawy. Dla lubiących smak kostki – można oczywiście wrzucić kostkę drobiową, ja dodaję czasami przyprawę uniwersalną, ale wolę jednak sól i pieprz. Te proste przyprawy tylko podkreślają smak serc i warzyw. Pod koniec jak już warzywa są aldente zaprawiam mąką rozrobioną w 1/3 szklance wody. No jakoś ten gulasz muszę zagęścić. Nie wychodzi mi inaczej. Na sam koniec dodaję dużo
Pieprzyć z Fantazjąmianowicie o sercach indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci(...)dodawać przyprawy. Dla lubiących smak kostki - można oczywiście wrzucić kostkę drobiową, ja dodaję czasami przyprawę uniwersalną, ale wolę jednak sól i pieprz. Te proste przyprawy tylko podkreślają smak serc i warzyw. Pod koniec jak już warzywa są aldente zaprawiam mąką rozrobioną w 1/3 szklance wody. No jakoś ten gulasz muszę zagęścić. Nie wychodzi mi inaczej. Na sam koniec dodaję dużo
Pieprzyć z FantazjąBardzo pikantny, cudownie rozgrzewający gulasz, doskonale komponuje się z chlebem . Przepis brał udział i został nagrodzony w konkursie "Rozgrzewamy zimę" na stronie Przepisy.pl. A oto nagroda, jaką otrzymałam Co potrzeba: 1 kg żołądków drobiowych z kurczaka, 500 g pieczarek, 1 ser Brie(125 g), 1 liść laurowy, 2 szt. ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 czubata łyżeczka
Bułka z Chlebemłyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w 2 cm kostkę 8 ząbków czosnku, posiekanych 2 cebule, pokrojone w kostkę 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego 1×400 ml puszka mleka kokosowego 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie, rozgrzej odrobinę oleju w głębokiej patelni, podsmaż paprykę, ziemniaki i marchewkę do zarumienienia, a gdy mięso w gulaszu będzie już miękkie, dodaj warzywa z patelni wraz z papryczką chili. Podgrzewaj kolejne 10 minut lub do momentu, aż warzywa staną zmiękną, po czym dodaj masło orzechowe i keczup. Gotuj
karmelowyGulasz po węgiersku to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Moja wersja gulaszu jest z mięsa wieprzowego, ale będzie równie smaczny w wersji wieprzowo-wołowej. Ważnym składnikiem gulaszu po węgiersku, oprócz mięsa, jest również papryka. Możemy dodać paprykę jednego koloru lub różnych. Ja dodatkowo użyłam jeszcze papryczkę chili, ponieważ lubimy ostrzejszą wersję tego dania. Gulasz po węgiersku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz po węgiersku: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka wieprzowa, ewentualnie karkówka) 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 1 duża biała cebula 1 duża marchew 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) 6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego (ewentualnie można zastąpić wodą
Danka Pichciidealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka 200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona cebula (może być zwykła) 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy(...)skórki, pokroić na szóstki i dodać do reszty - razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Całość zalać bulionem i dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać pozostałe przyprawy i ewentualnie sos zagęścić skrobią/mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku
Di gotuje