grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:84/134)

Sos z portobello 160

250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką. Dodajemy suszone liście lubczyku, doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości

mojewypiekiinietylko
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 204

olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy: 500 g grzybów lesnych u mnie podgrzybki i maślaki 1 średnia cebula 1 łyżeczka bu lki tartej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Świeże grzyby przebrać i umyć, ja miałam mrożone. Wrzucić na patelnię maslo i pokrojoną drobniutko

Gosia gotuje
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym 134

pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić(...)ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką

Gotowanie jest łatwe
Pizza na grubym spodzie pszenno-żytnim 158

użyłam grzybów mun ze Skworcu ..wystarczy kilka takich suszonych grzybków ugotować, a następnie pokroić w paseczki. około 1,5 szkl. mąki tortowej Młynomag 1 szkl. mąki chlebowej żytniej Młynomag 1 jajko  3 dkg drożdży  3/4 szkl .mleka  1 łyżeczka cukru  sól  2 łyżki olej u dodatkowo ser żółty  kiełbasa  grzyby

Moje domowe kucharzenie
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 183

łodyżkami na ok. 1 – 2 cm kawałki. Przekładamy do woreczków strunowych i umieszczamy w zamrażarce. 4. Czosnek niedźwiedzi suszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego Liście czosnku dokładnie płuczemy i osuszamy. Suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Należy uważać, aby liście nie pożółkły, bo staną się bezwartościowe. Tej metody jeszcze nie wypróbowałam. Jadalne kwiaty czosnku niedźwiedziego mogą

mojewypiekiinietylko
Szafranowe risotto z dorszem 182

bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki startego parmezanu dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę) olej i masło

ladykitchen
Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami 161

siekany szczypior i zielone oliwki. A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty

kolorowotorcikowo
Spaghetti z cukinią i boczniakami 157

jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet pieczony z kruszonką. 285

bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego pasztetu

Rozpustne gotowanie
Maślaki w śmietanie z makaronem 178

grzybobranie ciągle trwa...Składniki : makaron wstążki Lubella  około 30 dag maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około

Proste Potrawy
Domowe CHIPSY BANANOWE. 324

wpisując w wyszukiwarkę po prawej stronie, hasło "banan.". DOMOWE CHIPSY BANANOWE. /pomysł własny;/ Do przygotowania potrzebujemy: pokrojone w plasterki średniej grubości banany i suszarkę do grzybów. Banany układamy w suszarce i suszymy w 70 stopniach Celsjusza przez ok. 7-8 godzin. W przypadku, kiedy suszarki nie mamy, rozkładamy na papierze do pieczenia, banany na kratce w piekarniku i suszymy

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z Kapustą i Borowikami 153

wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 100-120 g suszonych borowików 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella(...)litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) . W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut

Słodka Strona
Jajecznica z grzybami 139

kolejne grzyby lądują w garnku, durszlaku i na sitku do suszenia. A co potem? O, potem to już pełna dowolność i urzeczywistnienie swojej fantazji :) Dziś smak dzieciństwa - jajecznica z grzybami. Składniki (na 1 porcję): 3-4 łyżki rozdrobnionych ugotowanych grzybów 2 jajka cebula sól (jeśli grzyby nie były wcześniej solone) łyżka oleju do smażenia Grzyby wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzyby duszone 98

koszami prawdziwków ,kozaków i podgrzybków. Innych nie zbieram bo się boje. A potem to już czyszczenie,suszenie ,gotowanie ,zamrażanie . Skladniki  1 kg świeżych grzybów  2 łyżki masła 2 duże cebule 1 pęczek natki  sól pieprz   100g śmietany Wykonanie Grzyby czyszczę i dokładnie myję (kilka razy )  . Następnie kroję drobno,cebulę w piórka, W głębokiej

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania