grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:88/134)

BARSZCZYK ZE ŠLIWKĄ I MIODEM 166

Danie bardzo odśiwętne , które podaję przy specjalnych okazjach w gronie rodzinnym z przepysznymi krokietami z kapusty kiszonej z grzybami. 3 DUŻE BURAKI 2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE -KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK -2ŁYŻKI MIODU SOK Z 1-2 CYTRYN -GOZDZIKI -SÓL -PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki obrać i pokroić w słupki dodać przyprawy z miodem,śliwki i kostki warzywne zalać wodą i zagotować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jarskie kaszotto z warzywami 149

Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa

Wanilia i Kardamon
Rolmopsy 186

każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie. Jak podaje Wikipedia rolmopsy z musztardą i drobno pokrojonym ogórkiem są przystawką tradycyjnego stołu wigilijnego w Polsce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 131

jedne moje z ulubionych pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!.   Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 176

kiszonej kapusty  1 łyżka miodu  1 łyżka smalcu   kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki suszonego majeranku   50 g masła   sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną(...)grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę,  dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso

Kuchnia Beaty
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 180

Przystawka Południowe Przysmaki ( 19 zł ) - wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki   Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem

Atlas Smaków
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 93

dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2 litry bulionu warzywnego2 marchwie1 por biała część1 cebula1 pietruszka2 garście suszonych grzybów4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły.Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Uszka z grzybami 575

moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znaleźć idealne proporcje. Zmieniłam tylko nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.Składniki:Ciasto:150 g mąki pszennej90 ml ciepłej wody1 płaska łyżeczka soliFarsz:20 g suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka bułki tartejsól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Grzyby moczymy w wodzie

Kuchnia domowa Ani
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 171

smaku) 2 łyżeczki majeranku 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 2 suszone śliwki 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu np. jabłkowego WYKONANIE GRZYBY płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy  ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego(...)dużego garnka wrzucamy pozostałe ziarna ziela angielskiego, listki laurowe i ziarna pieprzu. Dodajemy przekrojoną na pół, opaloną cebulę, suszone śliwki, pokrojone jabłko oraz starte na tarce lub rozdrobnione w malakserze: pietruszkę, marchew, buraczki i seler. Dolewamy wywar z grzybami oraz 2 i 1/2 litra wody(płyn powinien zakrywać warzywa). Mieszamy. Stawiamy na gazie, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małej

cool and minty
Grzybki marynowane mojej mamy 207

Polacy masowo ruszamy z wiklinowymi koszyczkami na grzyby. Spacerujemy po lasach po kilka godzin i jak zaczarowani wlepiamy swój wzrok w ściółkę leśną w nadziei, że dostrzeżemy w niej lśniące kapelusiki grzybów. Moi rodzice są zapalonymi grzybiarzami i rok rocznie zbierają ich kilkadziesiąt kilogramów.  Część z nich suszą, część z kolei marynują (zawsze coś z tych zbiorów dostaniemy(...)ziarenkach - woda - cukier - sól - słoiczki (najlepiej nie za duże, idealnie nadają się takie po dżemie) Grzybki oczyszczamy, płuczemy kilka razy w letniej wodzie. Przygotowujemy garnek w którym następnie gotujemy grzyby w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki octu (by nie traciły koloru) na wolnym ogniu przez około 35 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Oczywiście to ile będziemy

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta 234

dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową. Polecam! Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga. Scroll down for recipe in English Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami(...)szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¾ szklanki śmietanki 30% 220 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki ¼ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 200 g suchego makaron tagliatelle, ugotowanego z godnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Włóż kurczaka do dużej miski, wsyp ½ łyżeczki

karmelowy
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 380

porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie.  W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się tym, że przekrojony lub uszkodzony(...)podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 50 ml śmietany 30 % sól i pieprz w młynku natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 206

Francji- podobno droższe niż smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC #Dęty #należące do rodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon.  Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki

Jemy Pijemy
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 140

masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię(...)świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dynia z grzybami na słodko-kwaśno 88

płatków migdałów     Przygotowanie   Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi grzybom. Przyprawy rozgniotłem w moździerzu razem z solą . Obrałem imbir, a następnie pokroiłem go na cienkie paski. Cebule pokroiłem w talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo. Dodałem kostki dyni. Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem

R'n'G Kitchen
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek 330

operację powtarzamy, jednak grzyby są już zazwyczaj czyste po jednym płukaniu. Grzyby przekładam za pomocą łyżki cedzakowej na sito i opłukuję zimną wodą z soli. Następnie bardzo delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem.  Tak przygotowane grzyby kroimy na nieco mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy(...)mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory i dusimy przez około 8-10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół. Mieszamy dokładnie. Do grzybów dodajemy kurczaka oraz śmietanę. Podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy. Przygotowany

Mania Gotowania
Kurczak pieczony w całości razem z grzybkami faszerowanymi ziemniakami 117

Uwielbiam taki obiad, idealny dla specjalnych gości rodzinki Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć. Grzyby faszerowane ziemniakami – ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 186

pierogi:Ciasto:800 g mąki pszennej2 jajka200-220 ml wodyszczypta soliFarsz:1,5 szkl. soczewicy czerwonej1 duża cebulagarść suszonych leśnych grzybów250 g pieczareksól, pieprzWykonanie:Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.Ugotowaną soczewicę

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania