pomidorem i oliwkami Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem
Food Squaremiski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę
R'n'G KitchenPrzyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenienawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych. Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia. Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyc spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem
R'n'G KitchenZostało mi z poprzedniego dnia trochę ugotowanej kaszy. Szukając inspiracji na wykorzystanie i z tęsknoty za grzybami sięgnęłam do zapasów a tam wpadły mi w ręce suszone borowiki i smardze. Wiosnę reprezentować będą młode liście czosnaczka pospolitego. Z tego wszystkiego postanowiłam zrobić bezmięsne kotleciki z sosem - zobaczymy co na to powie mój mięsożerny Żarłoczek !Zobacz przepis na mięsne danie
Smaczna Pyzagrzyby w całości, większe wystarczy przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby i tak się skurczą podczas gotowania, a takie duże kawałki będą o wiele przyjemniejsze na podniebieniu niż drobnica. W rondlu rozpuszczamy masło i podgrzewamy je. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i szczypior oraz suszony tymianek. Gdy się 2-3 minuty przesmażą, wciskamy przez praskę ząbek(...)naszykowane grzyby. Smażymy je chwilę na małym ogniu, mieszając całość, następnie na 5-7 minut przykrywamy pokrywką – grzyby zdążą puścić trochę wody. Jeśli nie puszczą po tym czasie wody dolejcie jej 4-6 łyżek. Grzyby powinny się poddusić we własnym soku, pod przykryciem, około 10-12 minut. Mocno je solimy, pieprzymy (co jak co, ale grzyby
Karo in the Kitchenmarchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 100g słoniny 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody z moczenia grzybów) ok 1/2l zakwasu na żurek 2 łyżki śmietany świeża natka pietruszki jajka na twardo-ilość wg uznania Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, kiełbasę pokroić
Smakołyki Asipokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy(...)drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży,2 szklanki mąki pszennej(...)miejsce. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 10 dużych suszonych borowików, cebula, 2 jajka, olej, sól, pieprz, kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu. Grzyby namoczyć w wodzie przez około 5 godzin
Z miłości do słodkościZatęskniliśmy za polskim obiadem z leśnymi grzybami I zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie.Składniki:ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej2 cebule pokrojone na ćwierć talarkidwie garści suszonych grzybówok 500 ml bulionu wołowegoolej, przyprawyWykonanie:Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion
Smaki Edytyzebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście suszonych i zamrożonych też nie brakuje! Jakaż byłaby Wigilia bez ich smaku. SKŁADNIKI: 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki 1 mała cebule 1,5 łyżeczki soli 1,5 l wody 1/2 szkl. octu ZALEWA: 1 szkl. octu(...)łyżki cukru 1 łyżka soli 2 małe cebule gorczyca (2 łyżeczki gorczycy na mały słoiczek) kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, octu (grzyby nie będą tak bardzo tracić koloru i zatrzymają sprężystość) i cebuli, podgrzybki i borowiki gotujemy pół godziny, odcedzamy
Kuchnia Beatyzebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście suszonych i zamrożonych też nie brakuje! Jakaż byłaby Wigilia bez ich smaku. SKŁADNIKI: 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki 1 mała cebule 1,5 łyżeczki soli 1,5 l wody 1/2 szkl. octu ZALEWA: 1 szkl. octu(...)łyżki cukru 1 łyżka soli 2 małe cebule gorczyca (2 łyżeczki gorczycy na mały słoiczek) kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, octu (grzyby nie będą tak bardzo tracić koloru i zatrzymają sprężystość) i cebuli, podgrzybki i borowiki gotujemy pół godziny, odcedzamy
Kuchnia Beatyinnych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux), 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, 70 g śmietany 30%, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek, 3 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Grzyby wyczyścić pędzelkiem
SzczyptaSmaQłyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na 6 równych części. Nacieramy pieprzem, suszonym majerankiem i odrobiną soli, przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Przykrywamy(...)obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy
My Culinary Art