grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:80/134)

Paszteciki z grzybami 222

zdążyć zebrać grzyby przed innymi grzybiarzami. Przeważnie gdy przyjeżdżamy do lasu część amatorów porannej pobudki zbiera się już do domu. Pomimo tego udaje nam się znaleźć tyle grzybów, że powstaje problem – jak to wszystko zjeść? Na początku sezonu jemy grzybki smażone do prawie każdego obiadu. Krupnik z grzybami też często gości na naszym stole. Część grzybów trafia do słoiczków(...)octem), część odgotowuję i zamrażam, prawdziwki suszę, a od czasu do czasu robię cebulaczki z grzybami albo takie paszteciki. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Faszerowana cukinia, 12. Multimedia Happy End Festiwal 186

dodać  kapary lub  drobno pokrojone suszone pomidory. Smacznego! Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy gryczanej 2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych masło/olej do smażenia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 małe cukinie ½ opakowania fety natka pietruszki sól, pieprz lubczyk, majeranek Ugotuj obie kasze w jednym garnku (ok. 10 minut). Grzyby podsmaż na tłuszczu. Drobno pokrój cebulę

Qlinarnie i Qlinarnie
Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami 166

Brak pomysłu na piątkowy bezmięsny obiad? Polecamy kremowe risotto z kurkami (śmiało można zastąpić je innymi ulubionymi grzybami - borowikami czy prawdziwkami) i suszonymi pomidorami. Całość pysznie się komponuje i jest to obiad w kilka chwil.  Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego 497

Składniki: 40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne grzyby również ), 350g płatów śledziowych w oleju ( waga już po odsączeniu ), 1 łyżka octu, 2 duże cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki rodzynków, 6 ziarenek ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ), 3 liście laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby zalać zimną wodą ( 400ml ) i odstawić na pół

W kuchni u Moniki
Bitki w sosie z grzybami 199

Kolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby  cebula  olej do smażenia  susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 220

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego  udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec(...)wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 213

kaszę, jak na grzyby. Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe po raz pierwszy. Składniki na farsz kasza gryczana z grzybami  SYS smażona(...)farsz, nie za grubo i zwijaj krokiety. Odkładaj na bok. Nie smaż od razu , ale bez pośrednio przed podaniem. Będą pyszne, chrupiące i pełne aromatu leśnych grzybów.  Kasza j ako nadzienie, grzyby oraz ser koryciński, to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść kapusty, z różnych względów. Wersja z kaszą jest zdrowsza, powiedziałabym bardziej syta i wykwintna

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos – czyli porządki po świętach 197

typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością(...)wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 232

duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)Składniki:- 500g boczniaków- 250-300g pieczarek- ok.250g piersi z kurczaka- 250g mascarpone- 1 większa cebula- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia- sól, świeżo mielony pieprz- rozmaryn (świeży lub suszony)- suszony czosnek (nie trzeba)- dowolny makaronWszystkie grzyby umyć

Smaczne Zdrowe
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 172

sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić(...)czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min.  Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli, 1 łyżki oleju i szczypty ogórków kiszonych suszonych

Gotowanie jest łatwe
Suszymy? Czyli o nowej suszarce... 160

jest żadną reklamą.Po prostu chciałam się... podzielić z Wami tym moim nabytkiem,broń Boże chwalić! Nic z tych rzeczy.Tym bardziej, że mamy obecnie okres grzybów i owoców idealnie nadającychsię do suszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów.Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru

W kuchni Karmel-itki
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 191

czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić  w plastry,lekko rozbić. Posypać(...)stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam

W kuchennym oknie Ewy
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 179

bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno(...)palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy

ladykitchen
Sos z portobello 187

250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką. Dodajemy suszone liście lubczyku, doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości

mojewypiekiinietylko

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję