grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:75/134)

Zupa wigilijna z grzybów i śliwek suszonych 74

Czas świąt zbliża się małymi kroczkami. Zatem pora pomyśleć o menu wigilijnym. Dziś tradycyjna zupa z grzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami

Tradycyjna Kuchnia
cielęcina w sosie grzybowym... 127

ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso(...)każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać

W Mojej Kuchni Lubię
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 174

Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do

czarrna od kuchni
Tagliatelle z krewetkami i borowikami 162

Cześć ! Połączenie grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Jeśli macie w domu suszone lub mrożone grzyby, musicie spróbować tego dania ! Połączenie krewetek i grzybów to istny foodporn ! Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 40 g suszonych borowików 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju(...)oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody

Moja pasja smaku
Kluski z kapustą 200

grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych(...)łyżki mąki sól, pieprz, łyżeczka kminku cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona) Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać

Czerwień i błękit
Żeberka w sosie śmietanowym z grzybkami suszonymi 114

Dawno nie było żeberek...no i zrobiłam..w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybków..mniam.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku

Moje domowe kucharzenie
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 166

zrobienia wyjątkowego farszu o nieziemskim smaku leśnych grzybów, użyłam sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej . Ten ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. Do sporządzenia tej potrawy użyłam składniki ser koryciński swojski  z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej suszone leśne grzyby cannelloni Arrighi od  Index Food

Z Kuchni Do Kuchni
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 131

bałam, czy wyjdą, ale udało się. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 1 jajko 2/3 szkl. wody ciepłej 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam

Kuchnia Beaty
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 156

grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś z kaczki z  sosem czekoladowym Foto Kuchenne wariacje Wraz z Agnieszką z  Talerza pokus , z którą bardzo lubię gotować na warsztatach, bo doskonale się(...)uzupełniamy przy kuchennym blacie, przygotowałyśmy kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem grzybów smażonych z cebulą. Nieskromnie muszę powiedzieć, że kotleciki wszystkim bardzo smakowały. Przy okazji zapraszam Was na jej bloga, na którym znajdziecie  bardzo fajne filmiki z przepisami bardzo kreatywnej Agi. Tak jak pisałam, na warsztaty tłumnie zjechali blogerzy z całej Polski, bardzo miło się było

Kulinarne przygody Gatity
Wytrawna tarta z porami 99

roślinnymi przepisami Leanne Campbell, postanowiłam chwilę pobyć w kuchni i zabrać się za tą genialną tartę. Bardzo prosta w wykonaniu, warto jednak uprzednio przygotować i pokroić sobie składniki: pory, grzyby, pomidory i oliwki. Spód tarty nie jest typowy – nie zawiera mąki, lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona(...)dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec dorzuć pory i delikatnie

Roślinna - blog wegański
Łazanki z kapustą i grzybami 126

średnia kapusta biała 10 dag. grzybów leśnych suszonych łazanki z dwóch jaj i mleka 3 duże cebule WYKONANIE: kapustę pokroić jak łazanki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, odcedzić, dodać masło i pieprz, zrobić łazanki ( całe 2 jajka, mąka i trochę mleka, zagnieść, rozwałkować wykroić łazanki), dodać kolejne 3 łyżki masła, grzyby ugotować (około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 534

posmarowałam olejem i wysypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej pasztet. Piekłam przez około godzinę w 180 stopniach. Smacznego! Polecam również inne pasztety: PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI  I SUSZONYMI POMIDORAMI DOMOWY PASZTET

potrawyregionalne
Barszcz wigilijny 447

suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie.W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby

W kuchni Katie
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 153

mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki(...)bulionem drobiowo-wołowym ...następnie siekam drobniutko przy pomocy Męża ;) ...podobnie postępuję z zieleniną Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny

Kuchnia po mojemu
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 148

Aromatyczne grzyby w gęstym i pożywnym gulaszu Tokań , ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie. Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami , kopytkami , ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym(...)Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania