majówce? Było grillowane? U nas troszkę w niedzielę, bez ekstrawagancji raczej klasycznie. To znaczy klasycznie w moim wydaniu bo mam swój ulubiony (klasyczny:) zestaw na grilla. Zwykle to są kotleciki ze skórką z cytryny, kminem, czosnkiem, ziołami i chilli ( tym razem dodałam też cukinię) i obowiązkowo sałatka z grillowanymi warzywami ( cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą) z dodatkiem fety i sosu(...)orzechowo-pietruszkowego. Ta sałatka to absolutny must have każdego grilla u nas. Niestety trochę wydłuża czas grillowania i oczekiwania na danie główne więc wiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy będą głodni:) Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku
Cooking for EmilyŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepasSmaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki na sałatkę: 1 opakowanie mixu sałat w rukolą 2 duże buraki 1 duża cebula czerwona 1 opakowanie sera feta Składniki na sos: 1/2 szklanki oliwy
ClauditteMissCookingSkładniki: schab bez kości (pokrojony w plastry) kilka pieczarek 1 cebula łyżka masła kilka plasterków Mozzarelli (tej do zapiekania) sól, pieprz kilka kropel Maggi ząbek czosnku
Gaździnka warzyDziś z różnych wyższych racji, danie które opisuję jest wykonane na cztery ręce. Ja przygotowałem, małżonka wykonuje. Uwielbiam udka z kurczaka; tylko co do tego? Poszedłem
BaRepasOd jakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na kotlety z patelni grillowej.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnku1 tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa
Kuchnia domowa AniBardzo chwalę sobie domowy grill elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa
Buniabaje w kuchniŚniadanie – naleśniki!Obiad – naleśniki!Kolacja – naleśniki!Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi
Ostra na SłodkoSkładniki, 4 - 5 porcji: Spód: 140 g masła 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: 200 g dorsza 1
cooklifePrzy piątku, jeśli nie jemy mięsa nie musimy od razu odmawiać sobie grilla, tym bardziej ze sezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z
Z Majeczką w kuchniGrilled pork with smoked ham. Składniki. 4 kotlety z karkówki 4 plastry prosciutto crudo 5 szt. cebula 5 dag suszone pomidory koktajlowe 0,5 szt. papryka
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy
Kuchnia ŁukaszaAromatyczny filet z indyka w miodowo-musztardowej marynacie, którą przygotowuje się bardzo szybko.Składniki:2 sznycle z piersi z indyka4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki musztardy2
wyzwania kuchennePodczas urlopu w Chorwacji zostaliśmy zaproszeni przez gospodarza na rybkę z grilla. Ryby przygotowane przez niego były przepyszne. Spytałem go oczywiście w jaki sposób je przyprawił
Gotuj z MisiemOd kilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków
Pasja SmakuSmardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną
Smaczna PyzaBiorę udział w konkursie http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1614/konkurs-twoj-sposob-na-impreze-.html dlatego też otrzymałam zestaw 5 produktów Prymat: Sos sałatkowy francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP
Monia miesza i gotujeszynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie jej na rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki nie umieszczać na grillu bezpośrednio nad źródłem(...)gotowaną to pieczenie najlepiej zacząć od wyższej temperatury. Następnie przechodząc do niższej temperatury. Przy niższej temperaturze szynka gotowana będzie potrzebowała około 20 minut na każde ½ kilograma. Przygotowując szynkę do grillowania warto naciąć ją spiralnie, dzięki temu będzie się ona grillowała szybciej (około 15 minut na ½ kg). Pamiętajmy, że przygotowując szynkę powinniśmy zwrócić uwagę na jej temperaturę wewnętrzną. W przypadku szynki
naRuszciektóry jest jednym z tradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla w sposób niemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach grillowania „w terenie”. Zdajemy sobie sprawę, że dla większości z Was przygotowanie w takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł(...)wersję. Lepiej zniosą one warunki panujące na grillu, gdzie potrawa musi być przynajmniej częściowo odkryta, by nabrać charakterystycznego „grillowego” smaku. Mimo wszystko konieczne będzie jednak użycie aluminiowej tacki do grillowania, z podłużnymi kanalikami i małymi otworami, którą przykrywamy od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową. Żeberka wymagają bowiem długiego i powolnego grillowania – ok. 2 godzin – więc trzymanie
Kulinarna PokusaProste pomysły czasami smakują najlepiej. Grillowane cytrusy mogą być doskonałym składnikiem wielu wspaniałych i orzeźwiających napojów na upalne lato. Do tworzenia wspaniałych i orzeźwiających letnich napojów wykorzystujcie również inne owoce z grilla Jeśli chodzi o cytryny doskonale wiemy, że poprzez ich podgrzanie stają się one miękkie a ich sok jest łatwy do wyciśnięcia. Prosty przepis na lemoniadę z grilla Składniki(...)kwasowość cytryny może z nim reagować i powodować jego odbarwianie. Grilla rozgrzać do około 180 stopni. Należy się upewnić że ruszt grilla jest bardzo czysty, pozbawiony resztek po poprzednim grillowaniu i tłuszczy. Cytryny umieszczamy stroną ciętą na ruszcie grilla i chwilę grillujemy. Nie możemy pozwolić się jej zaczernić. Tak przygotowaną cytrynę usuwamy z grilla i odstawiamy na bok. Do dzbanka
naRuszcieGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu(...)kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami proporcje dla 2 - 4 osób 4 - 6 gruszek pół szklanki migdałów pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan około 100 ml syropu klonowego PS. Duży wybór syropów klonowych w różnych klasach jakości można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Jak zrobić grillowane
Cztery Fajerykuchni we dwoje. Nasze najmłodsze zostało podrzucone dziadkom, więc cieszymy błogim spokojem i lenistwem. Po nocnej ulewie ani śladu, słońce wygląda od czasu do czasu, więc zdecydowaliśmy się na grillowane dramstiki z kurczaka z pysznymi dodatkami jak bób, ziemniaki, cukinia i kremowy awokado dip. Jak ja lubię takie jedzenie! Niby nic takiego wielkiego a jak smakuje! Idealny przepis na lato(...)Dramstiki z kurczaka zamarynowałam na noc. Ponieważ pogoda dopisała dzisiaj, więc małżonek podpalił grilla. Grillowane dramstiki były gotowe w 25 minut. To mięso wymaga dłuższego grillowania i trzeba je często odwracać aby dramstiki było równo dopieczone. Warzywa upiekłam w piekarniku. Jedynie papryczki Pimientos de Padrón powędrowały na grilla. Cieszymy się ostatnim latem w naszym domu w Polsce, bo dom sprzedajemy
codojedzeniagrillowanej wątróbki zabierałem się już od zeszłego roku, teraz żałuję że dopiero teraz się za nią wziąłem. Mój przepis jest 3 częściowy a połączenie smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka(...)mąki ziemniaczanej sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając
Mechanik grillujelatin;} Sezon grillowy to już w Polsce tradycja, w ogrodzie, na polance, nad rzeką, czy też w parku. W niektórych większych miastach są już specjalnie wyznaczone tereny, na których grillowanie jest dozwolone. I tak od wiosny do jesieni, jako miłośnicy biesiad na powietrzu sprawdzamy swoje umiejętności przy ruszcie, zarówno w prostych jak i bardziej wykwintnych daniach. Jak grillować(...)powstydziłby się sam Mistrz Amaro to gwarantuję, że nie zrobią już one takiego wrażenia jak spadająca gwiazda Ciocia Jadzia z ketchupem na czole. Niezbędnik gospodarza - PRZED: Nie działajmy pochopnie, grillujmy roztropnie. Zachwyćmy uniwersalnością. W przypływie wiosennej euforii każdemu może zdarzyć się organizacja spontanicznej imprezy. I super, w rutynie dnia codziennego wskazany jest taki wstrzyk z cyklu „tu i teraz
upichcona