Sałatka z grillowanego sera Halloumi , grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami. Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam z patelni grillowej, ale składniki można przygotować również na grillu. Sałatkę polewamy cytrynowym dressigiem i posypujemy świeżą miętą, która fajnie przełamuje słodycz sałatki. Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub mieszanki(...)prawdziwe ponoć „nie skrzypią”). Nie jest to jednak ser wędzony, ale jest równie słony. Dzięki swojej strukturze i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do smażenia lub grillowania. The post Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjakuchni świata w Warszawie jest amerykańska Tex Mex. Paradoksalnie jest to jedna z najstarszych kuchni jakie można było tu zjeść i dość dopasowana do polskich gustów, gdzie ceni się grillowane mięso. Matecznikiem tych smaków jest Blue Cactus, restauracja na Mokotowie, która istnieje już od 20 lat. Do tej pory znałam to miejsce głównie z hucznych imprez firmowych w Iguanie, więc(...)guacamole, salsą i śmietaną. Guacamole jest całkiem dobre, ale jeszcze lepsza jest podawana na ciepło salsa serowa. Musiałam też koniecznie spróbować czegoś z sezonowego, letniego menu. W ruch poszły grillowane krewetki marynowane w pomarańczach i zawijane w boczku z pikantną salsą mango. Po krewetkach zarówno tych z fajity jak i pomarańczowych widać, że w Blue Cactusie grilluje się na prawdziwym
Ugotowane pozamiatanenaturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. W trakcie przyjęcia : Krok 5. Grillujemy łososia norweskiego: grill mocno nagrzewamy, ruszt smarujemy oliwą, wykładamy zamarynowane filety łososia, wierzch smarujemy marynatą, grillujemy 3 minuty, odwracamy delikatnie na drugą stronę, ponownie smarujemy marynatą i grillujemy przez kolejne(...)minuty. Gotową rybę zdejmujemy i kroimy w paski. Krok 6. Płaty tortilli rozkładamy, smarujemy sosem majonezowym z makiem, wykładamy wcześniej przygotowane warzywa, kładziemy kawałki grillowanego łososia, zawijamy w rulon. Tak przygotowane burrito kładziemy na rozgrzany grill i chwilę podpiekamy - ser powinien lekko się rozpuścić a tortille zarumienić. Gotowe burrito przekrawamy w połowie - pod skosem, każdy kawałek spinamy w poprzek
Moja Książka KucharskaWrzucam obiecany przeze mnie kilka dni temu przepis na grillowaną rybę. Prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. Kolejna alternatywa dla grillowanych mięs. Składniki na pstrąga tęczowego z grilla (4 porcje): 4 pstrągi tęczowe (patroszone) przyprawa do ryb lub jeśli ktoś nie ma: sól, zioła, opcjonalnie papryka sok z 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki masło Rybę umyć. Ja zawsze odkrawam(...)głowę, płetwy i ogon, chociaż wiem, że rybę można by było grillować i z tymi częściami. Pogłębić nacięcia w rybie i otworzyć szeroko, tak aby ją doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową
Karola gotujezabawy - wymyślenia dania detektywa , wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści. Bazą mojego przepisu jest escalivada - klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli - w końcu mamy nie nie sezon! Zamiast na półmisku, podałam ją na kromkach chleba, tworząc rodzaj uwielbianego przez Hiszpanów tapas, którym fryzjer-detektyw może zajadać się(...)dodatek do ryby. Wybrałam pstrąga, ponieważ łatwo go u nas dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami
Chilli Czosnek i OliwaKoniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów. Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki(...)czerwonej słodkiej papryki w proszku 0,5 cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania 0,5 małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie: Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką. Cukinię pokrój w długie
Niezły MłynekWłochy, Portugalia, Hiszpania i Grecja – tutaj ośmiornica jest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy(...)pozwolić zamrożonej w mięsie wodzie porozrywać włókna mięśniowe. Świeżą ośmiornicę mrozimy przez 48 godzin, rozmrażamy w lodówce i przystępujemy do dalszej pracy. Po rozmrożeniu można mięso udusić, ugotować lub grillować na węglach. Ja najbardziej lubię ośmiornicę duszoną na oliwie, bez dodatku wody. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne, a prawidłowo przygotowane nie przypomina w niczym gumy do żucia lecz rozpływa
Karo in the Kitchenrównież na omlecie. Frittata wg receptury widocznej poniżej jest przeciętnie łatwym do przyrządzenia daniem o tyle, że może wymagać wykonania dość wielu czynności. Dlatego warto np. skorzystać z gotowej grillowanej papryki ze słoika, aby ułatwić sobie pracę. Przy odrobinie wprawy i równoległym wykonaniu pewnych rzeczy, pół godziny powinno nam wówczas wystarczyć. To wprawdzie nadal kiepska propozycja na śniadanie, przy okazji(...)Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 2015-09-04 20:30:54 Włoska frittata w wersji z cebulą, czosnkiem i parmezanem wewnątrz, z wierzchu zaś finezyjnie przyozdobiona złocistymi pieczarkami, grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 6 dużych (L) jajek 1/2 średniej czerwonej papryki (125g) lub 100g gotowej grillowanej papryki ze słoika 100g
Kulinarna Pokusaparasola ale bywały chwile grozy, kiedy to z nieba zaczęły spadać coraz to większe krople. Ale byłam bardzo zdecydowana, że nic i nikt na świecie nie zepsuje mi tego grillowania :) Na szczęście na dobre zaczęło znowu lać, kiedy w spokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary mary pomogły hihi ;) A co takiego dobrego grillowałam(...)serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest taka trudna do wykonania, a i doznania smakowe są całkiem inne niż w przypadku zwyczajnie grillowanej kiełbasy. Moim zdaniem dzięki ziołom staje się bardziej aromatyczna a topniejący na wierzchu serek dopełnia całość :) Patent z ziołami dorwałam tutaj a ser już dodałam od siebie :) Jeśli więc znudziła
My simple kitchenoliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw
Mechanik grillujezaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się udało. Żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęcia(...)zamykanego pojemnika wsadzić kawałki ryby. Zalać przygotowaną marynatą. Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego
Pełny talerzDorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla. Składniki: 2 dorady patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek 100g masła 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Ryby natrzeć oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć(...)góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie rozchylić na około 1-2 cm i wyłożyć w nie przygotowane masło z ziołami. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 120 stopni C i grillować rybę przez 20 minut w pozycji stojącej (używać do tego specjalnych stojaków – dostępne w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi). Po 20-stu minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni i grillować jeszcze
naRuszcieprzepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej (czyli irańskiej). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana(...)smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich.Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny, podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni
Chilli Czosnek i Oliwa