Sezon grillowy w pełni bo w Pszczynie gdzie się nie ruszyć po południu to czuć aromat grillowanych mięs. Dla wszystkich znudzonych klasyczną marynatą do karkówki polecam niezwykle prostą a dającą znakomity efekt marynatę majonezową. Składniki : (na 7 porcji) 1,5 kg karkówki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki(...)której wkładamy wszystkie kawałki karkówki zwracając uwagę na to aby każdy był obtoczony w marynacie. Pomiędzy karkówkę wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i odstawiamy na min 2h do lodówki. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu. Ps. Cebulę też połóż na grillu, u mnie cebula znikała z grilla podczas grillowania
Mechanik w kuchniskrzydełka z grilla podpatrzyliśmy u Marthy Steward, ale trochę go zmodyfikowaliśmy, dodając od siebie miód i cytrynę. To danie równie dobrze jak z grilla wychodzi z piekarnika. Grillowane skrzydełka w domu możecie zrobić według tego przepisu. Również polecamy! Czas grillowania: 30 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 12 skrzydełek Składniki: Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki(...)odwracaj posmarowaną stroną w kierunku żaru. Czas pieczenia – około pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i jeszcze raz posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje (czyli przypiecze). Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się także do mięsa pieczonego w piekarniku. Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharzNadszedł czas grillowy. Ciężkie, rozgrzewające dania zamieniamy na grillowaną kiełbasę, karkówkę czy szaszłyki z boczku. Jestem ciekawa czy majówka będzie ciepła czy chłodna. Dzisiaj zapraszam Was na przepis dla amatorów ostrzejszych smaków. Składniki: 3 kiełbasy podwawelskie 1 szklanka ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku pieprz imbir chilli Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do ketchupu(...)miodu, sosu sojowego oraz przypraw. Kiełbasę nacinamy i grillujemy przez ok 5 minut. Następnie smarujemy kiełbasy glazurą. Grillujemy przez ok 10 minut. Gotowe
Kuchnia w oparachPrzepis na skrzydełka na pewno się przyda. Sezon grillowy rozpoczęty i okazji do grillowania na pewno wiele. Niedługo majówka więc przepis na skrzydełka koniecznie wypróbujcie. My uwielbiamy grillowane skrzydełka ! Jest to najtańsze mięso na grilla, a kiedy dobrze doprawione to wspaniała uczta dla podniebienia. Zazwyczaj marynuję mięso na grilla przez noc. Tak też robię w przypadku skrzydełek. Do marynaty użyłam(...)drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około 40 minut. Najlepiej kiedy węgiel jest już nieco przepalony. Jeśli węgiel żarzy się mocno wtedy lepiej przykryć grill pokrywką. Powolne grillowanie to gwarancja , że mięso będzie upieczone i miękkie. Skrzydełka można jeść same, z chlebem lub frytkami. Podać z dowolnie wybranym sosem lub salsą z pomidorów . Spara Spara The post Skrzydełka
codojedzeniaoliwek ostra papryka sól, pieprz por Por pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do żeliwnego garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek dodajemy czosnek i cebulę. Grillujemy ok 7 minut. Dodajemy bulion i pomidory. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Pod zamkniętym grillem grillujemy zupę ok 20 minut. Następnie dodajemy tortellone i grillujemy ok 20 minut. Podajemy
Kuchnia w oparachSpaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca. Jak w domu zrobić spaghetti z pesto bazyliowym - sprawdzony przepis krok po kroku. --------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 35 minut --------------------------------------- SKŁADNIKI: ok. 400g makaronu spaghetti 100-150 ml sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały(...)garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy. Krok 2. Plasterki cukinii oprószamy solą, oraz pieprzem, nacieramy oliwą extra vergine i czosnkiem - grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne paski ). Krok 3. Gdy cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana
Moja Książka KucharskaDiablo Sauvignon Blanc, wino wytrawne białe. Posiada ono aromaty cytrusów, gruszki i limonki, dlatego doszłam do wniosku, że będzie idealnie pasowało do lekkiej sałatki z czerwoną pomarańczą i grillowaną piersią z kurczaka. Moja sałatka skrywa w sobie także aromatyczną gruszkę ugotowaną w białym winie wraz z korzennymi przyprawami. Zapraszam po przepis! Obiecuję, że będzie smacznie. Sałatka z winną gruszką(...)grillowanym kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 twarde gruszki 6 goździków 1 laska cynamonu butelka wina Casillero del Diablo 1 pierś z kurczaka 1 czerwona pomarańcza kilka plasterków mango 2 garści mieszanki sałat 2 tosty pełnoziarniste garść uprażonych orzechów sól czarny pieprz oliwa z oliwek EV sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatitysól, oregano, resztę wody, oliwę i wyrabiam mikserem ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Cukinię kroję na cienkie plastry, smaruję oliwą i grilluję na grillu elektrycznym z dwóch stron. Ciasto zagniatam w rękach i formuję na wielkość grilla, przekładam na deskę podsypaną mąką. Grill elektryczny smaruję oliwą i zsuwam ciasto z deski. Grilluję(...)minut. Przewracam na drugą stronę, i smaruję zgrillowaną stronę sosem pomidorowym, układam plastry mozzarelli, ser żółty, kabanosa pokrojonego na małe kawałki, plastry cebuli, pokrojone pomidorki koktajlowe, cukinię i grilluję kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypuję fetą, dodaję bazylię, i oliwki
wesoła kuchniaogromem ilości kolejnych świątecznych przepisów mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego, za to smacznego i kolorowego. Zachwyciła mnie żółta marchewka, która w połączeniu z batatem jest w ogóle super. Grillowany kurczak, chips z szynki parmeńskiej czy uprażone pieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne. Składniki (na 4 porcje): Risotto(...)szklanka ryżu Arborio 0,5 litra bulionu sólo i pieprz 2 żółte marchewki 1 mały batat garść świeżego szpinaku lampka białego wina Grillowana pierś kurczaka: 500 gram piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki oliwa z oliwek do smażenia Prażone pieczarki: łyżka masła 300 gram pieczarek szczypta
Mango Papajałyżeczka miodu Sos: sok z 0,5 małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Na rukoli ułożyć(...)olej, sok z limonki, miód, pieprz i sól do smaku) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka z grillowaną brzoskwinią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meumyjecie – nie musicie obierać go ze skórki). Wszystkie składniki mieszamy. W miseczce mieszamy składniki sosu i polewamy nim naszą sałatę . Na talerzu układamy odrobinę zdrowej sałatki i grillowanego łososia. Podajemy go z ćwiartką cytryny. Smacznego! Post Grillowany łosoś ze zdrową sałatką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny poniedziałek i kolejny obiad na szybko :) Tym razem mam dla Was super zdrową komosę ryżową, podaną z grillowaną papryką, serem feta i sosem cytrynowo-miodowym. 3 porcje: 150 g suchej komosy ryżowej papryka żółta papryka czerwona łyżka oliwy łyżka tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej bazylii sól i pieprz 100 g fety sos: łyżka oliwy łyżka jasnego miodu(...)posiekanymi ziołami. Składniki na sos dokladnie mieszamy. Ugotowaną komosę nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy gotową paprykę, pokruszony ser feta, a całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Komosa z grillowaną papryką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDanie idealne na lekką kolację. Antrykot najlepiej wybrać, dojrzewający ( w opakowaniu ) wówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre mięso. Składniki: na dwie porcje 160 g sałata rzymska 100 g grillowany antrykot wołowy 190 g mrożona mieszanka warzyw ( małe(...)mieszankę warzywną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Ewentualnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą odpowiednio miękkie ( al. dente ). Sałatę rzymską kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Grillowany antrykot kroimy w cienkie paski i kładziemy na sałacie razem z wystudzonymi warzywami. Na górę wykładamy przygotowany sos jogurtowy. I gotowe. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna jednej porcji: ok.225 kcal (function
Smaki EwyZapewne niektórzy z Was są zaskoczeni, że wątróbkę można grillować i to z powodzeniem. Nie ukrywam robiłam to pierwszy raz i mogę jednoznacznie stwierdzić, że nadaje się do tego. Wątróbkę grillowałam na grillu kontaktowym w domu. Dodatkowo jest to danie dietetyczne wykonane bez tłuszczu i mąki. Dla tych którzy liczą kalorie a wątróbka śni się po nocach, danie idealne. Polecam(...)targach, można je też kupić wysyłkowo. Gdyby ktoś był zainteresowany podam namiary ). Nie solimy ale tylko dodajemy pieprz. Pozostawiamy na około 15 minut. Nagrzewamy grilla i tak przygotowaną wątróbkę grillujemy tylko kilka minut. Po zdjęciu z grilla posypujemy solą. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna w 100g świeżej wątróbki: 129 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyblogu znajdziecie już kilka przepisów z jego wykorzystaniem, zazwyczaj jako dodatek do sałatek. Jest pożywny i smaczny, jeden z moich ulubionych serów. Świetnie smakuje smażony w panierce lub grillowany. Wobec tego idealnie nadaje się do szaszłyków! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera halloumi 2-3 ziemniaki 1 niewielka cukinia 1 czerwona papryka przyprawy: tymianek, majeranek(...)sól, pieprz, wędzona papryka odrobina oleju do grillowania Ziemniaki szoruję a następnie gotuję 15 minut ze skórką. Kroję w grubą kostkę. Paprykę kroję na kwadraty. Cukinię myję a następnie obieraczką do jarzyn kroję w plastry. Halloumi kroję w kostkę. Wszystkie składniki doprawiam przyprawami i nadziewam kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków: ziemniak, zwinięty w rulon plaster cukinii
Mango Papaja