byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa mielonego 6 bułek z sezamem(...)grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy pomidora i ogórek w plasterki. Bułki rozcinamy na pół. Kiedy już mięso będzie prawie gotowe grillujemy bułki z każdej strony. Uważamy by się nie przypaliły. Zdejmujemy wszystko z grilla. Układamy mięso, ser, ogórek i pomidor oraz polewamy sosami, w dowolnej ulubionej kolejności. Zajadamy póki ciepłe. Smacznego
Kolizje SmakówGrillowana pierś z kurczaka z rewelacyjnym chutney z mango, podana z kaszą jaglaną i sałatą. Lekko, zdrowo i pysznie. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku, starte 1/2 łyżeczki imbiru w proszku listki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi(...)syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pokrojona papryczkę chilli. Rozgrzać patelnię, położyć filety. Grillować przez 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni podawać z chutney a mango, ugotowaną kaszą jaglaną oraz sałatą
Moja Galeria SmakuKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć. 2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem
Moja Galeria SmakuJest pyszny, kremowy, intensywnie czosnkowy, a dodatek nowalijek nadaje mu wiosennego charakteru. Jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych, ale przede wszystkim wspaniale komponuje się ze smakiem mięs grillowanych. Jeśli zastanawiacie się jaki sos podać do grillowanej karkóweczki, cevapcici lub innych mięs przygotowanych na grillu polecam ten, bo jest pyyyszny!!!! Składniki na wiosenny sos do mięs 150 ml serka homogenizowanego(...)Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte rzodkiewki i 2 łyżki szczypiorku, dobrze mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy pozostałym szczypiorkiem, chłodzimy. Podajemy do mięs grillowanych, pieczonych lub smażonych. Polecam
Rozpustne gotowanieMelon przeważnie jemy na surowo, ale grillowany z syropem z agawy naprawdę smakuje wyjątkowo. Z serkiem mascarpone imbirowym gdy go podamy, to ciekawe połączenie smakowe uzyskamy. Składniki: na 2 porcje ½ melona malaga, 150 g serka mascarpone, 5 łyżeczek syropu z agawy, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1/3 laski wanilii, 2 kruche krówki, oliwa do wysmarowania rusztu. Przygotowanie: Imbir obieramy(...)łyżeczkami syropu, startym imbirem i ziarenkami z wanilii. Odstawiamy do lodówki. Melona dzielimy na 4 części, wydrążamy pestki i odcinamy skórkę. Melona układamy na natłuszczonym ruszcie i grillujemy z każdej strony ok. 4 min. (można grillować dłużej na górnym ruszcie). Pod koniec melona smarujemy syropem z agawy. Na talerzu układamy po dwa kawałki melona, dodajemy serek mascarpone i całość
Moniki SmakołykiKolejny szybki obiad i kolejny przepis na kurczaka . Tym razem proponuję grillowane piersi z kurczaka, marynowane kolendrą, jalapeno i sokiem z limonki. Bardzo mięciutkie mięsko, do którego przygotowałam pikantną salsę z pomidorów i brzoskwiń oraz szafranowy ryż . Trudno przyrządzić taki obiad? Absolutnie nie! Grillowany kurczak Składniki: na 4 porcje 600 g piersi z kurczaka 1 doniczka świeżej kolendry(...)jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni! Salsa
codojedzeniaosoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem ziemniaki na centymetrowe plastry. Plastry ziemniaków skropiłem oliwą i posypałem suszonym oregano, po czym grillowałem je, aż do lekkiego zrumienienia z obu stron. Grillowane ziemniaki ułożyłem na dnie naczynia żaroodpornego, aby było nimi przykryte. Po półgodzinnym gotowaniu mięsa wyłączyłem pod nim ogień i dodałem(...)wymieszałem. Połowę mięsa ułożyłem w naczyniu żaroodpornym na warstwie ziemniaków. Cukinię i bakłażana pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Skropiłem je oliwą i posypałem delikatnie suszonym oregano. Następnie grillowałem do lekkiego przyrumienienia z obu stron. Na warstwie mięsa w naczyniu żaroodpornym ułożyłem warstwę plastrów cukinii, a na niej drugą warstwę mięsa - wykorzystując całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa
Wyprawy kulinarneGRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia(...)niej skrzydełka. Wymieszaj je dokładnie, tak aby całe pokryły się marynata. Tak przygotowane skrzydełka możesz schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw
Słodko-Słony Świat Ilonyurozmaicić zwykłą sałatkę? Wystarczy dołożyć do niej warzywa z grilla i gotowe! Trzeba wykorzystać ciepłe dni i sezon grillowy na próbowanie nowych smaków :) Sałatka z grillowanymi warzywami Potrzebujemy: 1 opakowanie mix sałat – czerwona batawska, roszponka, szpinak. 2 czerwone cebule 2 średnie pomidory malinowe 1 cukinię 1 awokado 1/2 cytryny 1/4 pomarańczy Oliwę Zielona czubryca Czosnek(...)pomidory. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, sok z wyciśniętej cytryny oraz pomarańczy. 4. Dodajemy grillowane warzywa oraz pokrojone w kosteczką awokado. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka wymaga jeszcze doprawienia do dodajmy odrobinę soli lub pieprzu. Tak przygotowana sałatka z grillowanymi warzywami będzie miała intensywny dymny
Bananowe Polepuszki. Mimo wszystko polecam jednak pierwszy wariant, ale jeśli już tuńczyk ma być z puszki, to raczej w oleju i większych kawałkach. Znane są też interpretacje z np. grillowanym łososiem. Oczywiście, jeśli ktoś woli łososia, można i tak, sam nawet tak robiłem – choć ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować(...)spożycia stek ze świeżego tuńczyka. Grillujemy go na dość mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny
Kulinarna Pokusaniego sałatki, koktajle , albo też pesto , na które przepis już jest na blogu. Takie właśnie jarmużowe pesto postanowiłam wykorzystać dziś do zrobienia pysznego obiadu. Do tego makaron spaghetti, grillowany kurczak i pyszny obiad mamy gotowy. Nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu(...)śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy i grillujemy do miękkości. CAŁOŚĆ: Makaron podajemy z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem. Smacznego
Ostra na SłodkoGrillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla . Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe? Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki, 100 ml bulionu(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego! The post Grillowane kotlety wieprzowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzparagi można próbować na rożne sposoby. Jeden z nich to grillowane szparagi. Wypróbowałam i wyszło całkiem smacznie. Przepis znalazłam w książeczce załączonej do grilla. SKŁADNIKI: kilka szparagów ( w zależności ile potrzebujemy porcji) u mnie cztery 50 g masła 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2 plastry sera żółtego folia aluminiowa WYKONANIE Zielone szparagi nie wymagają obierania , wiec odrywamy(...)rozkładamy. Najpierw kładziemy warstwę z posiekanej natki pietruszki i masła, Układamy na tym szparagi. Przyprawiamy solą pieprzem.Na wierzch kładziemy kawałki sera. Folie zawijamy i układamy na płycie do grillowania. Po 14 min obracamy ostrożnie folię i grillujemy następne 15 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewytargowisku gdzieś w ciepłym kraju, użyłabym tylko soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół. I już to wszystko. Tak grillowana jest znakomita. Właściwie głównym wysiłkiem w przygotowaniu takiej ryby jest rozpalenie grilla. Podawać z dowolnymi warzywami - najlepiej grillowanymi, lub ulubioną sałatą. Z lampką wina, pyszna kolacja na ciepły wiosenny wieczór(...)Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą. Tak przygotowane ułożyć na tacce do grillowania - tez lekko naoliwionej, i umieścić na rozpalonym grillu. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smacznego! Uwagi: Trzeba pamiętać o posmarowaniu ryby i tacki oliwą
Stare GaryRobiłam kiedyś zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą grillowane, białe szparagi. Wyszły świetnie. Nie wiem nawet, czy w tej formie nie smakowały mi bardziej niż gotowane! Moje szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill(...)obracając przez ok 5 - 7 minut na patelni z oliwą. Moje szparagi były grube , obawiałam się że bez obsmażenia nie zmiękną szybko. Obsmażone ułożyć na tacce i na grillu, grillować ok 20 minut, często obracając i smarując oliwą. Długość grillowania zależy od grubości szparagów. Smacznego
Stare Gary