grillowane - 1500 przepisów (strona:4/100)

Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową 148

roladek potrzebujemy:  1 bakłażan 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 opakowanie serka śmietankowego Almette 3-4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do grillowania bakłażana Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm, następnie posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem papierowym usunąć wytworzoną wodę wraz(...)solą. Plastry posmarować oliwą i posypać ziołami prowansalskimi, grillować z obu stron. Orzechy wymieszać z serkiem, pokrojoną natką pietruszki, oliwą i delikatnie przyprawić. Gotową masę nakładać na plastry bakłażana i zrolować

Jadło i czytadło
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 178

Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię. Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać

VioletoweKucharzenie
Sałatka z kurczakiem grillowanym na rozmarynie, ciecierzycą i marchewką na parze 273

Pierś kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką w proszku. Nadziewamy na łodygi rozmarynu (poniżej zdjęcie, przedstawiające jak to zrobić) i grillujemy na patelni, na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie kroimy ugotowaną na parze marchewkę w talarki, pomidorki koktajlowe na pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy

Mango Papaja
Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym 167

sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :)Składniki na 1 porcję:1 ser camembert10 truskawek1 łyżka masła2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegolistki świeżej miętyświeżo mielony pieprz.Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojone(...)truskawki. Smażymy aż truskawki puszczą sok i się rozpadną. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilkę smażymy. Podajemy z grillowanym camembertem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami mięty. camembert z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan 144

Delikatny miąsz grillowanej, soczystej gruszki w połączeniu ze świeżą rukolą ,serkiem kozim i chrupiącymi prażonym orzechami jest świetnym pomysłem na wspólne biesiadowanie!Soczysta gruszka rozpływa się w ustach … orzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!SKŁADNIKI:-gruszka – 2szt-ser kozi – 100g-orzechy pekan – 50g-świeża rukola – 1garść(...)odrobiną soku z cytryny.Zagęszczamy cukrem pudrem. GRUSZKI:Gruszki kroimy na 3 części.Układamy na rozgrzanym grillu.Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ:Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi na suchej patelni orzechami.Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem. PORADA:Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie.  Przepis powstał jako efekt współpracy

Ostra na Słodko
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 201

odrobiną wody. Na 1/3 wysokości położyć przygotowany rulon z łososiem i zawinąć w podobny sposób. Analogicznie postąpić z pozostałymi kawałkami ryby. Otrzymane 4 rulony z łososia posmarować odrobiną oleju. Grillować na średnim ogniu obracając każdy rulon o 60° co 20 sekund. Łączenie powinniśmy je grillować przez 2 minuty, aż glony staną się lekko złote i chrupiące, a ryba

Food Square
Kofty - grillowane greckie przysmaki 324

grillową z linii MasterChef * i zaczęłam się zastanawiać co najbardziej lubię z grilla. Odpowiedź jest prosta - mięso. Postanowiłam przygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego1 mała cebula2 ząbki czosnkukilka gałązek natki(...)przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków, tak by dobrze do nich przylegały.Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły".Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego

Pasja Smaku
Grillowany kalafior z medalionami z łososia 142

Sezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki(...)solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety. Podajemy z grillowanym łososiem

Apetyczna babeczka
Grillowane brzoskwinie w syropie pomarańczowym z owocami goji 135

Owoc goji  jest bardzo zdrowy i w smaku wyjątkowy, połączony z sokiem z pomarańczy pięknie podczas grillowania na brzoskwiniach „tańczy”. Z poziomkami słodkimi i malinami kwaśnymi świetnie smakuje i  pięknie się komponuje.  Składniki: sok z jednej pomarańczy, 3 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, 2 łyżki suszonych owoców goji(...)Brzoskwinie przekrawamy na połowy, usuwamy pestki i zamaczamy je w syropie pomarańczowym. Wyciągamy i przekładamy na folie aluminiową, a do otworów po pestce dodajemy owoce goji z syropem. Brzoskwinie grillujemy z dwóch str. przed samym podaniem możemy przełożyć na chwilkę brzoskwinie bezpośrednio na ruszt. Do syropu, który pozostał na foli dodajemy maliny i poziomki. Brzoskwinie podajemy z owocami goji, malinami

Moniki Smakołyki
Roladki z grillowanej cukinii 167

jako plastry cukinii smażone w cieście:(  Ale odkąd sama zaczęłam gotować i podawać ją w zupełnie innej postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki:mała cukinia,50g koziego sera, 1/2 pęczka bazylii,2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego, sól morska(...)pieprz czarny świeżo mielony, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny.Przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 208

się bałam tego maleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula(...)pokrojone w paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO

Zainspiruj się kuchnią
Grillowana karkówka w marynacie teriyaki 266

Najlepsze mięsko na grilla to oczywiście karkóweczka. Wystarczy tylko mięsko dobrze zamarynować. Grillujemy i gotowe, mięsko palce lizać.składniki:5-6 plastrów karkówki5 łyżek oliwy5 łyżek marynaty teriyaki3 łyzki soku z cytryny1 łyżka przyprawy do karkówkiPrzygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso(...)przygotowaną karkówkę odstawić na minimum godzinę a najlepiej na noc do lodówki. Mięsko grillować aż ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie fasolowa sałatka skropiona oliwą. Przepis na sałatkę znajdziecie

Monia miesza i gotuje
Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki 333

oraz warzywa kroimy: paprykę na mniejsze kawałki, cukinię na cienkie plastry, a kukurydzę ostrym nożem na grubsze plastry.   Na rozgrzaną grillową patelnię wrzucamy kurczaka oraz warzywa, całość grillujemy z obu stron, każdą z nich oprószamy solą i przypawą pikantną do grilla. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia, układamy grillowane kawałki kurczaka i warzyw, posypujemy posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
Grillowany camembert w towarzystwie owoców 202

wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony aż serek pod naciskiem palca będzie mięciutki. Plastry ananasa również grillować aż leciutko się zabrązowią. Podawać od razu na ciepło póki serek jest płynny

Monia miesza i gotuje
C - Roladki z grillowanej cukinii 180

prawda sezon na cukinię dopiero przed nami (moje lada moment wykiełkują:) ale w sklepach można je upolować, stąd moja propozycja  na przygotowanie  przekąsek z grillowanej cukinii, które nie tylko pysznie smakują ale też całkiem fajnie się prezentują. Zresztą oceńcie sami:) Składniki: 2 małe  cukinie serek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym(...)oliwa z oliwek + granulowany czosnek wykałaczki Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w  cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i lekko grillujemy: Swoją przygotowałam na płaskim grillu elektrycznym, inny wariant poza grillem tradycyjnym to  wrzucenie jej na kratkę do piekarnika lub lekkie podduszenie na patelni. Zgrillowaną do miękkości odstawiamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jakie są trendy w grillowaniu na gazie? 61

Grille gazowe stanowią poważną konkurencję dla urządzeń węglowych. Używanie ich stwarza wiele możliwości łączenia technik oraz smaków. Aby potrawy były soczyste i aromatyczne, należy pamiętać o wyborze odpowiedniej metody grillowania. Dzięki grillowi gazowemu da się przygotować kilka dań z wykorzystaniem różnych metod w tym samym czasie. Warto zapoznać się z podstawowymi zasadami i trendami dotyczącymi tego typu urządzeń. Grillowanie bezpośrednie(...)Grillowanie bezpośrednie polega na grillowaniu tuż nad palącym się źródłem ciepła . Zazwyczaj wymaga ono wysokich temperatur i jest przyrównywane do pieczenia. Dzięki niemu  grille gazowe  da się wykorzystać do przygotowania dań takich jak steki, kotlety wieprzowe, skrzydełka z kurczaka, hamburgery, kiełbaski czy kebaby. By rozpocząć grillowanie bezpośrednie, należy najpierw usunąć wszystkie zanieczyszczenia z rusztów. Grill należy rozgrzać

Słodkie okruszki
Pstrąg grillowany z salsą mango 168

pachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty, a salsa mango doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można

Pełny talerz
Grillowany bakłażan pod jajkiem sadzonym. 192

pokrywką i podsmażam 2-3 minuty. Zawsze wychodzi. Czego użyłem? -gruby plaster bakłażana -jajko -sól, pieprz, papryka słodka -oliwa -masło -mix sałat -szczypiorek -parmezan starty -pieczywo żytnie Bakłażana grillujemy, bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony bez soli. Sól powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również

BaRepas
Polędwiczki drobiowe z grillowanym ananasem 199

moje ulubione urządzenie kuchenne. W kilka minut mogę zrobić wiele pysznych dań. A że lubimy drób z owocami to często łączę tzw. ,,polędwiczki,, drobiowe z różnymi owocami- też grillowanymi. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Halibut grillowany 194

się spodobało grillowanie w nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem 191

chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu , rozłożyć równomiernie szparagi i grillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć je na dwa talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny

Stare Gary
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 174

czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam patelnię grillową, na którą poukładałam ser halloumi uprzednio pokrojony w około pół centymetrowej grubości plasterki i zaczęłam je grillować. Na trzecim palniku zaczęłam podgrzewać zawartość rondelka, czyli ocet i mus, mieszając od czasu do czasu. W między czasie przekręciłam wątróbki na drugą stronę, oraz ser halloumi. Cały czas kontrolując

Blondynka Gotuje
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem, grillowaną cukinią i groszkiem- Lunch box 419

garść pestek słonecznikałyżka siemienia lnianego1/2 puszki groszku50 gram szpinaku 1/2 średniej cukiniisólpieprzoliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W misce mieszamy gorącą cukinię, ciepłą kaszę, szpinak i groszek (szpinak zwiędnie pod wpływem ciepła). Dodajemy pestki słonecznika, siemię

Mango Papaja
Zielona sałatka z grillowanym kurczakiem 330

kupuję główkę kruchej sałaty lodowej. No i  kupiłam jedną główkę z myślą, że powstanie z niej jakaś pyszna sałatka czy surówka do obiadu. Dołożyłam kilka smacznych składników oraz grillowanego kurczaka i wyszła przepyszna  sycąca sałatka dla całej naszej rodzinki.składniki:1 nieduża główka sałaty lodowej1 nieduża podwójna pierś z kurczaka1 duży długi ogórek1 duże awokado lub dwa mniejsze1/2

Monia miesza i gotuje
Cukinia grillowana z wkładką. 151

przesmażoną cukinią i cebulą.Dodać starty parmezan ,listki bazylii ,sól ,pieprz i zmiksować. Na każdy pasek cukinii położyć kawałek sera i filecik anchovies ,przewiązać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką i grillować z wszystkich stron. Podawać z przygotowanym sosem .Cukiniowe roladki smakują równie dobrze  na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Grillowane polędwiczki wieprzowe 171

Każdy kawałek polędwiczki rozklepujemy delikatnie dłonią. Z oliwy z oliwek i przypraw przygotowujemy marynatę. Taką marynatą smarujemy polędwiczki z obu stron. Ostawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie grillujemy ok. 15-20 minut

Aga w kuchni
Sałatka z grillowaną cukinią i makaronem 232

pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię oraz pieczarki grillujemy ewentualnie szybsza wersja podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.Ugotowane jajka kroimy w kostkę na mniejsze kawałki rozdrabniamy również cebule oraz surimi. wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz jogurtem doprawiamy

NaKońcuJęzyka
Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym 383

Czosnek obieramy, przecikamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.Mięso grillujemy z obu stron na rumiano i układamy na talerzu. Polewamy sosem.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano 197

chleba żytniego  z żółtym serem i dymką  zielona część dymki, posiekana  cienkie plastry żółtego sera  2 kromki razowego chleba żytniego  Przygotowanie: Kanapki grillujemy, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Grillowane podudzia w musztardowej marynacie 239

papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy kurczaka pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę. Rozpalamy grilla. Na średnio gorącym grillu pieczamy nasze podudzia. Łączny czas grillowania to 30-35 min. Kurczak gotowy :) Podajemy kurczaka z naszą ulubioną sałatką, ja do tego upiekłam ziemniaki .Smacznego

Smaki Edyty
Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 356

Bardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje

Mango Papaja
Grillowana grzanka z mozzarellą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami 140

Patelnię grillową rozgrzewamy. Smarujemy ją pikantną oliwą z oliwek (można pędzlem lub zwykłym ręcznikiem papierowym, tak by nie było jej zbyt dużo). Na rozgrzanej patelni układamy kromkę pieczywa. I grillujemy z każdej strony przez kilka minut- tak długo aż powstaną charakterystyczne, ciemne paski. Na każdą kromkę kładziemy po dwa plastry mozzarelli, jednego suszonego pomidora pokrojonego w paski i pokrojone

Mango Papaja
Korzstając ze słońca - grillowanie. 187

ŻEBERKA Z GRILLA.(autorski;)2 łyżki musztardy sarepskiej1/3 szklanki miodu3 łyżki oliwykilka kropel soku z cytryny Wszystko wymieszałam. Oczyszczone mięso włożyłam do marynaty na całąnoc. trzymałam w lodówce. Przed grillowaniem odstawiłam w pokojowątemperaturę na około kwadrans.   ZIOŁOWE ŻEBERKA Z GRILLA.(auotrski;)1/3 szklanka oliwy2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego2 łyżki suszonego tymianku2 łyżki suszonego rozmarynu1 łyżka suszonej miętykilka kropel soku

W kuchni Karmel-itki
Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ 826

wystarczająco dużo sera, aby skleić tortille ze sobą. Ja osobiście próbowałam odtworzyć smak Quritto, które kiedyś można było zjeść w KFC. Tak więc zabieramy się do pracy! QUESADILLA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SOSEM BBQ (składniki na 4 quesadille) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - sos bbq z tego przepisu - 2 kulki sera mozarella - 8 placków tortilli - oliwa z oliwek

Zgrabne Gotowanie