piersi z kurczaka 200 g śmietany majeranek czosnek granulowanyjarzynka3 saszetki ryż2 cebule Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Pierś pokrojona doprawiamy przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinęKroimy cebulę w piórka Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulę Dodajemy mięso i razem smażymy, a potem(...)dusimy ok 20 min W tym samym czasie gotujemy ryż Po 20 min do mięsa dodajemy śmietanę i chwilkę podgrzewamy ( jeśli wolimy gęstsze można zaprawić lekko mąką) Gotowy sos nakładamy na ugotowany ryżSmacznego
Klaudynkowa kuchniakurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać ciut czubricą, podsmażać z 10 minut wlać wywar mięsny i dusić pod przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka
Kulinarny karnet Christopherakurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół łyżeczki kuminu. Po kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam
bastalenamogę się doczekać. Myślę, że będzie to ogromna przyjemność dla Waszych podniebień. Ja już zacieram ręce i spoglądam podekscytowana w stronę kuchni. Będzie tarta tatin, zupa cebulowa i kurczak w winie. Będzie cudnie! Aż mi się humor poprawił. Składniki ryż jaśminowy 250g ryżu basmati 2 torebki herbaty jaśminowej 0,5l wrzącej wody (np zagrzanej w czajniku) sól curry Nigelli(...)dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Na 12 minut przed końcem duszenia. Wsypać do garnka ryż i pół łyżeczki soli. Dodać herbatę i zalać wrzącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu 10 minut pod przykryciem (nie podnosić pokrywki przed upływem tego czasu). Po 10 minutach woda powinna zostać wchłonięta przez ryż, który jest już gotowy. W osobnym rondlu
W kuchni wieczoremDziś zapraszam Was na ptysie z ciasta parzonego, lecz z nieco innym bo wytrawnym nadzieniem. Przygotowałam je na ostatnią imprezę i powiem Wam
Rozpustne gotowaniePrzepis ten dostałem kiedyś od kolegi (pozdrowienia dla Mariusza!). Dlaczego odwrócona? W roladzie tej mielone mięso jest na zewnątrz, a nie w środku. Robi się ją
Gotuj z MisiemDalej jestem u mamy :) Bardzo mi tu dobrze i robi mi się przykro na myśl o powrocie do pustego domu oddalonego o 2000 km. Mam szczęście
Przepisy Aleksandrymojego ulubionego ryżowego makaronu o łagodnym smaku, z nutą curry, słodkim ananasem i kurczakiem. Pyszna:) Składniki: paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki 40 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa(...)łyżki majonezu 4-5 łyżek soku spod ananasa sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Oczyścić z ewentualnych zgrubiałych części i gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki. Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry
Maślane ciasteczkoSkładniki: korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki, garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W między czasie ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego
W kuchni u Monikikurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Przygotowanie bulionu: Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami. Gotujemy
Życie zamknięte w smakunaczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C . Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli(...)zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego" Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka Kluseczki gryczane : szklanka mąki gryczanej sól woda jajo Mąkę
AZgotuj!kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie wyciągamy ,dodajemy żelatynę ,mieszamy i przekładamy do woreczka ,a następnie do szynkowaru. Całość gotujemy
R'n'G Kitchengotuję w wodzie ok. 12-15 minut, odcedzam i studzę. Papryki i ostudzone pieczarki kroję w kostkę, dodaję tortellini i posiekane natki koperku i cebulki. Całość przyprawiam solą, pieprzem i mieszam z łyżką majonezu. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce, na pół godzinki aby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną sałatkę podałam w wersji obiadowej w towarzystwie grillowanych piersi z kurczaka
Kuchnia z widokiem na ogródkurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować
O kuchni z uczuciem