Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 400 g 200 g mleka kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprzolej do smażenia Wykonanie:Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, następnie(...)patelni. Dodajemy do niego czosnek, chili i cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, mieloną paprykę i mleko kokosowe. Gotujemy około 15 minut, a na koniec przyprawiamy solą i pieprzem
Kulinarne przygody Gatityciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji(...)więc co sprawiło, że moja potrawa była lepsza? A wierzcie mi, jestem bardzo krytyczna jeśli chodzi o moje kuchenne rewolucje... Czy tamtejszy kucharz miał gorszy dzień, a może gotowanie dla "mas" już mu zwyczajnie zbrzydło? W sumie, nie byłabym zdziwiona, sama zastanawiałam się kiedyś, co stałoby się ze mną, gotującą dla takiej ilości ludzi, którzy, owszem, zjedzą, ale raczej rzadko
Gotowanie to kochaniezawrzała wsypałam do niej susz herbaciany. Przykryłam nakrywką i zaparzałam około 10 minut. Po tym czasie przecedziłam herbatę przez sitko, by pozbyć się fusów i ponownie zagotowałam. Do gotującej się wody wsypałam pół łyżeczki agaru i porządnie wymieszałam, po czym rozlałam gotową galaretkę do porcelanowych naczynek i odstawiłam do wystudzenia. Nie musicie wstawiać go do lodówki, spokojnie(...)Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :) Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru. Gotowe pokroiłam na małe
Sajkofanka smakubardzo chrupiącą z lekkimi dodatkami. Do ciasta dodałam masło ghee , które udało mi się zakupić na Targach. Jest to rodzaj masła klarowanego, wytwarzanego zgodnie z recepturą Indyjską czyli długotrwałe gotowanie (na małym ogniu) i usuwanie szumowin oraz osadu. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i można przechowywać poza lodówką. Dużym plusem jest fakt, iż dopiero przy temperaturze ponad(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś
Życie na widelcuurządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości(...)chcemy, przekładamy je dosyć delikatnie składnikiem wypełniającym, np. powidłem śliwkowym), i wkładamy do szynkowaru. Można użyć specjalnego worka, ja pomijam ten krok, wlewam odrobinę wody i zamykam szynkowar. Gotujemy ok 1,5h w temperaturze 90st.C. Polecam przy okazji zakupu szynkowaru zamówić do kompletu specjalny termometr. Po ugotowaniu mięso należy chłodzić przez 5-8h (ja zazwyczaj zostawiam lodówce
IzaGotujepatelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia(...)swoją konsystencję na całkowicie stałą, dlatego warto przed otwarciem zanurzyć puszkę na kilka minut w gorącej wodzie, wtedy wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście
Kulinarne zapędy Kokosaprzykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też(...)podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzNie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy
Ala piecze i gotujeZupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam! składniki 100 g natki pietruszki 200 g ziemniaków 2 cebule 170 g 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek, pietruszka do podania przygotowanie Pietruszkę opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka(...)dnem nalać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, dodać czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zmiksować przy pomocy
Stare Garyciecierzycy 1/4 - 1/3 szklanki mleczka kokosowego 2-3 dużee łyżki pure z dyni hokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej(...)koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron i dokładnie wszytko razem mieszamy. Dyniowe curry z masłem orzechowym; z ciecierzycy i kalafiora Jeżeli uwielbiacie kurczaka maśle orzechowym, to tego musicie spróbować koniecznie! kurczak w sosie dyniowo-orzechowym Przepis: ok.100-150g piersi z kurczaka + przyprawy (papryka słodka, ostra, czosnek, sos sojowy, odrobina wody) ok.100-150g
More food, love and dreamsgotujący się, gorący sos, przelewam do świeżo wypieczonych słoików łyżką wazową. Słoiki z gorącą zawartością natychmiast zakręcam i stawiam do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Ten chutney, którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka
Karo in the KitchenSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki(...)przekrojone na "cztery" gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane
W Mojej Kuchni Lubięsmakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo(...)mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy
Kolizje Smakówkrewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry(...)Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestabył za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).Sposób przyrządzenia kaszy:Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy na nim rozgnieciony czosnek oraz(...)listki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę.Zasady gotowania kaszy jęczmiennej:ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wodyugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wodyKaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone
upichcic