stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2 jajka, 200 g kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 60 g makaronu soba kiełki(...)opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut, dodać kapustę i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron
Stare Garysmaki, papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. . Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli(...)mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykimarchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże(...)dodać mrożone warzywa i podsmażyć.Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki sosu chili, 1 łyżeczkę przyprawy azjatyckiej i gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min.W tym czasie odcedzić grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać do gotującej się potrawy razem z kiełkami fasoli mung i dusić jeszcze
Mix smakupapryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku. Przygotowanie:(3 rolady)Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy.Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej(mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli(...)dodajemy paski sera mozzarella.. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykiwłaściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki świeża bazylia(...)kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących
Apetyczna babeczkaszklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów w oliwie garść świeżej bazylii pęczek zielonej pietruszki Posiekać suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i czosnek. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się(...)Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia sosu. doprawić solą i pieprzem, polać filety
Apetyczna babeczkalekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej i kolendry, 200 ml śmietany 18%, żółtko, tosty.Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić(...)pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia
Z miłości do słodkościząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin. Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie(...)pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz. Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200stopniach. Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić buraczki. Gdy się lekko podsmażą dodać miód
Sajkofanka smakuPrzepis na to mięsko znalazłam już bardzo dawno na jakimś blogu. Wydrukowałam go, schowałam do zeszytu i o nim niestety zapomniałam. Ostatnio przypadkiem wpadł mi w
Mania Gotowaniaszalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy 1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą(...)stron. Dopraw solą i pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia. Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie
Bike By Lifehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ostatnio dzięki firmie Skworcu - pokochałam kaszę bulgur. Szkoda, że jest tak mało popularna i rzadko używana. Na
Di gotujewarzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko Do dzieła!!! Czosnek kroimy w kosteczkę(...)przez praskę (ja wole w kosteczkę dużo lepiej wtedy smakuje), mleko mieszamy ze śmietaną/majonezem. Dodajemy jajko, czosnek i wszystkie zioła, odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy na średnio twardo, jeśli będą za długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki
sierotka maRysia w kuchnipomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Pomidory dobrze(...)ćwiartki, wykroić zielone końcówki (można też sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, jeśli ktoś nie przepada za przecieraniem pomidorów przez sito), wrzucić do garnka z odrobiną wody i zagotować. Gotować na małym ogniu tak długo, aż się całkowicie rozpadną. Odstawić, żeby odpoczęły. Mięso umyć i zalać wodą, wrzucić pieprz (mniej więcej 10 ziarenek), ziele angielskie i liście laurowe, zagotować, po czym
Przepysznik - BLW i nie tylkoniż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn(...)siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy
Życie zamknięte w smaku