gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:248/372)

Zupa z fasolki szparagowej po generalsku 115

wywar z kurczaka 1,5 L · fasolka szparagowa 45 dag · kalafior 20 dag · makaron rurki 20 dag · szynka wieprzowa 10 dag · śmietana 18 proc 2/3 szkl · żółtka 2 szt · sól · czarny pieprz mielony · natka pietruszki · przyprawa do zup i potraw w płynie  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, dodać opłukany(...)rozdrobniony kalafior oraz makaron, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paseczki wędlinę i śmietanę. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 180

gołąbki.  Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli. Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki wodą i gotuję około 30 minut, na malutkim ogniu. Osobno robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam(...)talerze i polewam sosem. gołąbki podałam na talerzu z serii MALTA  od Porcelana Bogucice SMACZNEGO!!!  zapraszam na fajny  KONKURS (KLIK) zostawiam Wam, super przepisy na kurczaka KLIK

Takie tam pichcenie
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 205

farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam(...)kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut

Anioły w kuchni
Kurczak w delikatnym sosie serowo-ziołowym 1865

smaku Tapas Arla 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół śródziemnomorskich sól morska do smaku biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Filet z kurczaka myjemy kroimy w poprzek na cm plastry.Oprószamy z każdej strony ziołami śródziemnomorskimi. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, suszone pomidory również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę obsmażamy mięso(...)kilka minut,gorące przekładamy do garnka przykrywamy pokrywką.  Cebule z czosnkiem i pomidorami zrumienić na tłuszczyku z patelni, całość przełożyć do mięsa, wlać śmietankę , oraz dodać serek, wymieszać, gotować około 10 minut aż sos zgęstnieje, doprawić solą do smaku, podawać z ryżem ugotowanym na sypko

Wanilia i Kardamon
Rolada drobiowa z żurawiną w galarecie 160

Domowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały do smaku 2 litry drobiowego rosołu 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Mięso opłukać i zmielić. Dodać jajko, kaszę mannę, żurawinę i przyprawy do smaku. Tak przygotowane składniki wyłożyć na (wcześnie wygotowaną) ściereczkę lnianą. Zwijać tworząc(...)wałek i zawiązać końce. Zagotować drobiowy rosół w szerokim rondlu, włożyć mięsny wałek i gotować pół godziny, następnie ugotowany wałek mięsny wyciągnąć i ostudzić. Gorący wywar przecedzić, wymieszać z żelatyną i ostudzić. Roladę odwinąć ze ściereczki, pokroić w krążki, ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki, przybrać żurawiną

Tradycyjna Kuchnia
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 190

moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam od Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam(...)barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników  zajmuje kilka minut. Później mięso "dochodzi" samo w garnku, a my możemy zająć sie czymś innym. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam zrobić większą

Zawsze głodna!
Potrawka z kurczaka z dynią i pieczarkami 189

chilli 50 ml wina ryżowego (Shao Xing) sól Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.  Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry w poprzek włókiem. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając Gdy mięso się zetnie(...)pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły wodę. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (użyłem odmiany 'Muscat de Provence', która w trakcie gotowania ładnie się rozpada) i gotować kolejne 10 minut. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liście laurowe, anyż, cynamon, chilli i trawę cytrynową  (przed wrzuceniem do garnka grubą część pędu trzeba

W SMAK
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 177

kocham je, cierpię, gdy widzę, jak ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba(...)Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi. Ty jesz świnki, krówki, kurczaki i króliki, a czy to oznacza, że ich nienawidzisz? Nie. Błagam choć o odrobinę logicznego myślenia. 5. I znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej

W kuchni Karmel-itki
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

warzywamipełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego(...)zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką

More food, love and dreams
pierś na parze z warzywami... 176

Składniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą pierś opłukać i włożyć do wkładu do pary marchew młodą, małe ziemniaki młode oskrobać, opłukać i do wkładu włożyć z ćwiartki młodej kapusty usunąć głąb, opłukać id o wkładu włożyć wkład ustawić na garnku(...)odpowiednią ilością wody i pod przykryciem gotować z 30-35 minut na talerzu popieprzyć i jak lubisz to można posolić - ja nie solę..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 121

farszem z mielonego mięsa i ryżu.Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki:1 kapusta włoska450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie150g ziarna czerwonej soczewicy1 kostka rosołowaprzyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem(...)kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut

Anioły w kuchni
Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 166

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)Kluseczki lane : * mąka pszenna  * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie :Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki

Magiczne Życie Marty
Stalowym Widelcem po Patelni 213

dobierania akcesoriów do naszych teflonowych patelni. Doczekaliśmy się rewolucji na tym polu. I co się okazuje. Powłoka teflonowa jest najbardziej delikatną i najmniej funkcjonalną w eksploatacji naszych naczyń do gotowania. A mi się wydawało, że najlepsza, bo potrawy smaży się na tej powłoce z małą ilością tłuszczu. I  już się przyzwyczaiłam do tego, że z teflonem muszę obchodzić się(...)stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład

Blondynka Gotuje
Domowy pasztet. 132

zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka lub 2 kromki(...)pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru

Symfonia smakowa
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 146

Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka(...)suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprzFarsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy

Bon Appetit Małgorzaty
rosół z makaronem wałkowanym... 164

Składniki: 1/2 sztuki kura lub kurczak, 1/2 kg wołowina z kością, 1 pęczek włoszczyzna, 5 sztuk ziele angielskie, 3 sztuki liście laurowe, 2 łyżki kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba natka pietruszki, - ile potrzeba makaron w niedużej ilości wody zagotować kurę rosołową i szponder wołowy - wodę wylać i opłukać mięsa teraz wlać wody ile potrzeba, dodać mięsa, obraną(...)włoszczyznę dodać ziele angielskie i liście laurowe - na niedużym ogniu gotować ze 2 godziny bez przykrycia pod koniec gotowania wsypać kucharek, pieprz mielony, do smaku dodać magę kucharka makaron wałkowany 4-jajeczny gotować wg zaleceń z opakowania - makaron jest smaczny i prawie jak domowy podać gorący rosół z makaronem, kawałkiem mięska, marchewką, natką pietruszki......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z jajkiem, kurczakiem i oliwkami 325

pięknym, prawdziwie wiosennym dniu zapraszam na pyszną, lekką, zdrową, wysokobiałkową i kolorową sałatkę:) Do przygotowania potrzebować będziesz: 1 filet z kurczaka 1 sałata lodowa 2 jajka oliwki czarne 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz na sos:  1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki musztardy Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż(...)miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki, podobnie jak pomidory (z tą różnicą, że ich nie trzeba gotować;) Do jogurtu dodaj musztardę i  przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Sałatę porwij na kawałki, ułóż na niej usmażone mięso, jajka, pomidory i oliwki. Polej przygotowanym sosem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 174

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis farsz autorski (mój). Osobiście - wolę pierogi pieczone od tych tradycyjnych. Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować

Di gotuje
Rosół 127

być kurczak) oraz wołowina (lepiej jak jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe(...)ząbki czosnku, Kurę dokładnie umyć, odciąć kuper (można zdjąć skórę – rosół będzie chudszy), złamać mostek, włożyć do garnka. Mięso umyć również włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, gotować na niewielkim ogniu. Wszystkie warzywa obrać, umyć. Cebule obrać, przekroić na pół i przypalić na gazem lub na suchej patelni. Dodać wszystkie przyprawy, cukier i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie

królestwo garów
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 141

  Idealne na weekendowy obiad. Delikatny drób do którego pasuje wiele dodatków, dając nam możliwości skomponowania własnego niepowtarzalnego dania. Mięso drobiowe wspaniale współgra z nutą pomarańczy

Tagebuch po polsku
Pieczone pierożki z mięsem. 148

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od

Kuchnia Beaty
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 140

Ponownie faszerowany filet drobiowy . Co można robić z filetów drobiowych? Bez przerwy kotlet - też może się przejeść . A faszerowany to zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz

Eli Gotowanie
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 203

się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego.  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy(...)Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!  Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z makaronu / Casserole with pasta 141

szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta ostrej paparyki / pinch of hot papprika Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 50 min, smażenie: ok. 10 min., ilość porcji: 1   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Potem makaron podsmażamy na patelni, jak makaron zacznie się zarumieniać wylewamy roztrzepane jajka z przyprawami. Mieszamy dokładnie tak by mieszanina pokryła cały makaron. Trochę(...)rozpuszczenia się sera i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia się. Do smaku polewamy zapiekankę ketchupem, smacznego! Możemy zrobić zapiekankę w wersji mięsnej na przykład z: boczkiem, kurczakiem lub kiełbasą . ***** We cook the pasta according to instructions on the package and cool it. Then, we fry pasta in the pan, when the pasta will start to blush

Projekty ze smakiem
Pasztet z królika 173

zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika(...)wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz   drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości

W kuchennym oknie Ewy
Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami 359

gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat ze słoiczka - świeże zioła - sól, pieprz do smaku Polędwiczkę umyć, wykroić wszelkie tłuszczyki, błonki i pokroić(...)jaglaną, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę, z której będą formowane pulpeciki. Kulki podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po chwili zalać koncentratem pomidorowym. Wkroić pieczarki i przyprawić. Gotować ok 30-40 minut na małym ogniu. Podawać gorące posypane świeżą bazylią

Szybko Tanio Smacznie
Krupnik 124

wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka      z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora(...)smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć

Kuchnia Beaty
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 173

Składniki: podudzia z kurczaka zagrodowego 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 3 litry, oliwki zielone 20 sztuk, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę(...)płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać oliwki przekroić na połowę i dać

W Mojej Kuchni Lubię
SOS TERIYAKI 130

Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć(...)polania pod koniec czasu grillowania, ponieważ wysoka zawartość cukru sprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z ryżem gotowanym na parze. Wymieszać sos sojowy, wino, ocet, cukier, czosnek, imbir i skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić i wyjąć czosnek

naRuszcie
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 163

Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty(...)pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut.   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.   Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę

Maminek kulinarny
Polska minestrone z wielkanocnym akcentem 131

moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i naszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę! Składniki :* włoszczyzna* porcja rosołowa z kurczaka* 2 surowe białe kiełbasy * fasolka szparagowa zielona* 2 pomidory* kilka pieczarek * łyżka oliwy z oliwek * świeża natka pietruszki* szklanka makronu conchiglie rigate Malma * sól, pieprz do smaku(...)Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania