lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej i kolendry, 200 ml śmietany 18%, żółtko, tosty.Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić(...)pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia
Z miłości do słodkościprzez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki(...)natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodułyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby
Czerwień i błękitząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin. Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie(...)pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz. Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200stopniach. Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić buraczki. Gdy się lekko podsmażą dodać miód
Sajkofanka smakuPrzepis na to mięsko znalazłam już bardzo dawno na jakimś blogu. Wydrukowałam go, schowałam do zeszytu i o nim niestety zapomniałam. Ostatnio przypadkiem wpadł mi w
Mania Gotowaniaszalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy 1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą(...)stron. Dopraw solą i pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia. Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie
Bike By Lifehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ostatnio dzięki firmie Skworcu - pokochałam kaszę bulgur. Szkoda, że jest tak mało popularna i rzadko używana. Na
Di gotujewarzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko Do dzieła!!! Czosnek kroimy w kosteczkę(...)przez praskę (ja wole w kosteczkę dużo lepiej wtedy smakuje), mleko mieszamy ze śmietaną/majonezem. Dodajemy jajko, czosnek i wszystkie zioła, odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy na średnio twardo, jeśli będą za długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki
sierotka maRysia w kuchnipomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Pomidory dobrze(...)ćwiartki, wykroić zielone końcówki (można też sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, jeśli ktoś nie przepada za przecieraniem pomidorów przez sito), wrzucić do garnka z odrobiną wody i zagotować. Gotować na małym ogniu tak długo, aż się całkowicie rozpadną. Odstawić, żeby odpoczęły. Mięso umyć i zalać wodą, wrzucić pieprz (mniej więcej 10 ziarenek), ziele angielskie i liście laurowe, zagotować, po czym
Przepysznik - BLW i nie tylkoniż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn(...)siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy
Życie zamknięte w smakułyżeczka papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny ziarnisty - zielone chilli jalapeno - bazylia, oregano - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze
Kuchnia co dniaSKŁADNIKI 2 filety z kurczaka garść bazylii ( ja dałam kolorową) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka estragonu pieprz sól sezam kolorowy 1 jajko SOS: 150 g boczku wędzonego 1 łyżka masła chlust wina Filety posolić i obsypać przyprawami, ale tylko od wewnątrz, nałożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki obtoczyć w jajku(...)potem w sezamie, zwinąć w folię spożywczą i gotować w rondlu ok 30 min zanurzone w wodzie. Sos do roladek: Pokroić boczek w drobniutką kostkę i przesmażyć z masłem, pod koniec smażenia wlać wino i jeszcze chwilę dusić. Polać ciepłe roladki
harrisaBardzo, ale to bardzo sycąca. Przepis znalazłam w starej "Oliwii" i wybrałam ten, gdyż ta zupa ma być po Włosku:D W oryginale z ryżem ugotowanym na wywarze z kurczaka z jarzynami, ale tę część pominęłam. I bardzo dobrze, bo bez ryżu i tak nie zły zapychacz:) Składniki: 40 dag cebuli 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 szklanki wywaru(...)być z kostki) sól 1 łyżka cukru 1 pęczek szczypioru pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Wykonanie: Cebulę obieram, siekam i podsmażam na rozgrzanej maśle, aż lekko zbrązowieje. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości. Miksuję za pomocą blendera na krem. Cukier karmelizuję na rozgrzanej patelni i dodaję do zupy. Dolewam gorący wywar z jarzyn. Doprawiam do smaku solą, pieprzem
Bea(u)ty kitchenMasło klarowane- wytwarzane jest przez gotowanie masła na bardzo małym ogniu i usuwaniu piany, która wytwarza się na wierzchu masła oraz osadu. Stosowane jest do smażenia, pieczenia. Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele(...)alergenów jak zwykłe masło. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 por 250 g pieczarek 1/4 łyżeczki tymianku 400 ml śmietany 18% sól, pieprz,papryka słodka papryka ostra 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Pierś opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i usmażyć piersi z kurczaka z obu stron na lekko rumiany kolor.Wy
O kuchni z uczuciemłyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć i drobno pokroić, cebulkę pokroić w kostkę(...)rozpuścić 2 łyżki masła dodać pieczarki i cebulkę , chwilę podsmażyć, dodać mięso i przyprawić do smaku , smażyć jeszcze kilka minut. Kaszę zalać gorącą wodą ponad 2 cm nad kaszą , gotować na małym ogniu aż napęcznieje. Gdy kasza przestygnie dodać mięso z pieczarkami. Ja dodałam jeszcze 3 łyżki suszonego szczypiorku. Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić
Sama słodycz i szczypta chili