Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem mięsne. Jest to popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest
Codzienne GotowanieWitajcie! Po dłuższej przerwie wracam z zestawami jedzonka do pracy, ponieważ, niestety do wakacji u mnie daleko, wciąż chodzę do pracy, a tam trzeba coś jeść
Codzienne GotowanieO sosie barbecue z Jacka Danielsa słyszałam już nie raz. Widziałam wielokrotnie przepisy z jego użyciem i wiedziałam, że jeśli zobaczę go w sklepie muszę koniecznie
Mania Gotowaniaprzykryłam i gotowałam go do miekkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion. Pięknie napęczniał ;-) Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem. Smacznego! Jeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI
potrawyregionalnegotować na średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki. W razie konieczności można dodać więcej wody. Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli. Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan. Przykryłam na 3 minuty. Gotowe! Smacznego! Zapraszam na risotto RISOTTO Z KURCZAKIEM
potrawyregionalneFilet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
VioletoweKucharzeniegotować dla kogoś i temu komuś to smakuje ;) 2. Moje ulubione połączenie smaków? cynamon, goździki i wszystko co piernikowe ;) 3. Zaczęłam prowadzić bloga ponieważ ....? pomyślałam, że komuś mogą przydać się moje przepisy ;) 4. Mój pierwszy wpis na blogu dotyczył .....? zaczęłam bez żadnego wstępu wprowadzającego, po prostu dodałam przepis na dietetyczny naleśnik z kurczakiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćudko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar z mięsem
Takie tam pichceniecanelloni) pierś kurczaka (nieduża) - zmielona jajko łyżeczka oliwy z oliwek ząbek czosnku pół papryki czerwonej pół papryki pomarańczowej papryczka chili do smaku gałązka selera naciowego łyżka posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut
Kulinarne Inspiracjewodą, solę i gotuję ok 20 min, aż zmiękną. Odcedzam, przelewa zimną wodą i zostawiam by ściekły. Na dużej patelni rozgrzewam masło, wrzucam ugotowaną marchew, dodaję miód i chwilę podsmażam. Groszek odcedzam i dodaję do marchewki. Wymieszam i dodatek gotowy. Moja propozycja podania, to ; marchew glazurowana, ziemniaki z wody z koperkiem i kotlet z piesi kurczaka:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenskrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz przepis Umyte mięso zalewamy w garnku wodą około 1,5 litra , dodajemy przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy ) doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy
Smakowite Daniasól Piersi z kurczaka myję ,osuszam i dzielę na połowę, każdą połówkę przecinam wzdłuż, „polędwiczki odcinam. Płaty mięsa posypuję delikatnie solą, papryką i czosnkiem. Następnie smaruję musztardą, ilość wg gustu. Tak zamarynowane mięsko odkładam na godzinkę lub dwie do lodówki. Po tym czasie piersi układam w parowarze, grubsze kawałki na niższym poziomie, cieńsze na górze. Gotuję na parze około pół
Takie tam pichcenieSkładniki: udka kurczaka 4 duże, woda 2 litry, włoszczyzna 1/4 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, ogórki konserwowe 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, żelatyna 6 łyżeczek udka zagotować w małej ilości wody i tę wodę wylać - wlać 2 litry wody, dodać małą porcję włoszczyzny i gotować do miękkości udek
W Mojej Kuchni Lubięudko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę ugotować w rosole. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić w paski, zeszklić na maśle. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Dusić ok. 2 min. Gdy włoszczyzna i ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze dodać zacierkę - po czesku haluszki . Gotować chwilę aż kluseczki
pieprzny smaczekpałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę
Kulinarny karnet Christopheramięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem kapustę z dodatkami a nie bigos.Ja zawsze gotuję bigos trzy dni. Pierwszego 2-3 godziny a następne dni po 1-2 godzin. Zawsze na małym ogniu i zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypalił(...)przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś innymi dietetycznymi dziwactwami… Wolę zjeść mniej i rzadziej prawdziwego bigosu niż jakieś jego podróbki. Jak ktoś lubi inaczej, to mi to zupełnie nie przeszkadza, ale nie lubię
UgotujmyTo.pl