Ta pozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze
Nerds Kitchenpierwszy odcinek programu "Kto poślubi mojego syna". Pod czułym okiem Mamuś, Kawalerowie zadawali pytania potencjalnym Kandydatkom na żonę a wśród nich pojawiło się to jakże istotne "Czy lubisz gotować". Nasze kandydatki oczywiście jak jeden mąż odpowiadały że oczywiście, że to ich pasja, powołanie. Na pytanie o ulubioną potrawę i co by przygotowały dla "Swego Mężczyzny" również odpowiedziały zgodnie - Spaghetti(...)Całość mieszamy aby nie przywierała do dna.Ugotowany makaron spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki
Smaki BrazyliiPierwsze podejście do przypraw Prymat, bardzo udane, wykorzystałam dziś przyprawę ziołową do kurczaka. Zostałam po raz trzeci nominowana w Leibster Award przez blog " kocurkowe rozmyslania u anielki2" ;) to dla mnie naprawdę zaszczyt ;) Moje odpowiedzi: 1.dlaczego wybrałeś/łaś taka nazwę bloga. Kiedy założyłam blog początkowo chciałam na nim pisać tylko prywatnie, moje przemyśle, taki pamiętnik(...)jednak to zdecydowanie nie dla mnie, nie lubię pozować do zdjęć, ani bawić się w opisywanie co mam na sobie, aż w końcu doszłam do wniosku, że skoro lubię gotować, a potrawy które robię są dość specyficzne, bo odchudzone ;) postanowiłam zacząć dodawać posty kulinarne i tak do początkowej nazwy Moja rzeczywistość dodałam słowo Dietetycznie, tak powstała nazwa mojego bloga ;) 2.czym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)prościzna - do gotujących się warzyw wtarłam dwa małe ząbki czosnku, odrobinę imbiru oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa
Kuchnia po mojemuSkładniki keczup ostry, 5 łyżek powidła śliwkowe, 2 łyżki kolendra w ziarenkach, 1 łyżka kminek mielony, 1 łyżeczka papryka mielona, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1
Gotowanie moimi oczamiBędąc na zakupach w markecie, kupiłam tackę boczniaków. Były w rozsądnej cenie i choć jeszcze nie miałam pomysłu na to jak je wykorzystać, po włączeniu kanału
Gosia gotujeświeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu.P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi, Martynosi, Mirabelki i Panny Malwinny, aby sprawdzić, co oni przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto(...)sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka. Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę i dodałam
Chilli Czosnek i Oliwacałej rodziny. SKŁADNIKI: 300g wątróbki z kurczaka, 200g makaronu świderki, 1 cebula 2 pomidory, 1/2 słoika sosu do makaronu JAMAR, szczypta bazylii, szczypta oregano, szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. 6 łyżek oliwy. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam wątróbkę razem z cebulą. 2. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam
Tradycyjna kuchnia Kasimrożonej zupy wiosennej) mała porcja kurczaka (indyka na wywar 1/2 małego opakowania śmietany 12% łyżka serka topionego śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku Przygotowanie: Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu. Mieszamy z odrobiną majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na mięsie gotujemy delikatny wywar. Z odrobina wywary "rozmiksowujemy
Kuchnia po mojemułyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką soli himalajskiej, słodkiej papryki, natki pietruszki, lubczyku, szczyptą pieprzu i całą torebką kminku mielonego. Gotujemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/ Sól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami
Podróż w kulinariapaseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. 4. Gotujemy makaron Tagliatelle, odcedzamy i dajemy
Kuchnia u Bietkigalaretki jarzynowej , bezmięsnej albo z kurczakiem. Zimne nóżki to zimne nóżki i nic nie ma prawa pętać się w środku poza kawalątkami obranymi z dobrze wygotowanych kostek. Wiem, że niektórych to brzydzi - po prostu trzeba je lubić i już. Cały sekret przygotowania galarety z zimnych nóżek polega na ich długim i powolnym gotowaniu. Przez ten czas wygotuje się z nich
Smaczna Pyzaniej pokrojoną szynkę lub kurczaka. 1 szklanka kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 4 jajka 300-400g naturalnego serka homogenizowanego (w zależności od gęstości) sól, pieprz 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do momentu aż napęcznieje i ostygnie. 2. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę
Szefowa kuchniTrzeba oddać mężowi resztę jego zasług na polu gastronomicznym :) Wspólnie zrobiony obiad, którego nie powstydziłby się niejeden lokal. Domowe smaki jednak bardziej do nas przemawiają...Przepis
Lawendowe Niebo