Drobiowe flaczki. 160duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć
Radość kipiąca uśmiechem.
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 219kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy
VioletoweKucharzenie
Udka kurczaka pieczone z warzywami 1026dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie z Jamie
Moja Galeria Smaku
Devolay z puree z fasolki szparagowej 231olej do smażenia Przygotowanie Filety z kurczaka cienko rozbijamy ,oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na brzeg każdego kotleta dajemy pasek masła ,ciasno zawijamy w roladkę ,obtaczamy w mące ,następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano. Fasolkę płuczemy ,kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy fasolka zmięknie ,odcedzamy
R'n'G Kitchen
Tajski bulion drobiowy z północy 354makaronu jajecznego 1. Kawałki kurczaka oczyścić, włożyć do garnka, zalać 1,8 l zimnej wody. Wrzucić plastry imbiru, pieprz, liście limonki, trawę cytrynową pociętą na kawałki ok. 4 kawałki każda i zmiażdżonej trzonkiem noża. Postawić na bardzo małym ogniu, kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie. 2. Makaron
Kuchnia Prezydentowej
Pierogi porosołowe mięsno-warzywne 374mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka resztki warzyw z rosołu: 2 czubate łyżki posiekanego selera 1 czubata łyżka posiekanej marchewki 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki oraz: około 3 łyżek posiekanego ugotowanego al dente brokuła – najlepiej łodygi łyżeczka posiekanego koperku łyżka oleju 2 łyżki posiekanej cebuli sól pieprz DODATKOWO: do gotowania: sól, łyżka oleju do podania: 1-2 łyżki sklarowanego
Kuchenne zapiski Edyty
Zupa ogórkowa z ryżem 256porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść
Smakowite Dania
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 227czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę curry, passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy w szklance wody
Mango Papaja
Kapuśniak pogardy 244laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę. Sok z kapusty zachowujemy i dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym
Tanie przepisy studenckie
TOSTY WERSJA BIG :) 178dalszy, a przy tej temperaturze chęci na gotowanie coraz mniejsze. Z racji braku obiadu (jeść się rodzince nie chciało), trochę bardziej obfita kolacja ;) A tosty robione na patelni, smakują równie dobrze jak z tostera. SKŁADNIKI: na jednego tosta 3 kromki chleba tostowego masło sałata pomidor czerwona cebula papryka wędzona pierś z kurczaka żółty ser oliwki sól pieprz suszone oregano ketchup
Kuchnia w opałach
Orientalny rosołek 221łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu.Mięso wieprzowe i filet podsmażyć
Mix smaku
Paella z kurczakiem 8144filet z kurczaka – 400 g* papryka – 2 szt* czosnek – 2 ząbki* pomidor – 1 szt* oliwa – 50 ml* słodka papryka – 1 szczypta* chili – 1 szczypta* szafran – 1 szczypta* białe wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka* ryż do paelli – 200 g* zielenina – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Bulion gotujemy z dodatkiem
Ostra na Słodko
kapusta z kalarepką i makaronami na piersi kurczaka... 233Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kalarepka młoda 2 większe, kapusta młoda biała 1 mała, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki 1 szklanka, makaron 1 szklanka, koperek 1 pęczek umytą pierś zalać wodą i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu następnie wsypać młodą włoszczyznę rozdrobnioną
W Mojej Kuchni Lubię
Penne w sosie pieczarkowym z kurczakiem 579osolonej wodzie. Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki Smażymy je na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy ser topiony, kostkę dzielimy na mniejsze części. Po rozpuszczeniu sera dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy chwilę, by smaki się ze sobą połączyły. Następnie mąkę
Fabryka pomysłów
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 227akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki 1 marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego(...)pokrojonych w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
Stare Gary
Rafex - naturalne przyprawy - test 188Ostatnio miałam okazję przetestować produkty z firmy Rafex . Korzystanie z nich było (i nadal jest) dla mnie czystą przyjemnością, tym bardziej że znałam i
Di gotuje
Sałatka z kurczakiem grillowanym i garanatem. 376Proponuję Wam kolejną odsłonę pysznej sałaty lodowej w sałatce. SKŁADNIKI: 1 szt. sałaty lodowej 3 jajka 5-6 ogórków kiszonych 8-10 pomidorków koktajlowych granat szczypiorek
Kuchnia Beaty
Japońskie kuleczki mięsne 267Fromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł(...)kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia. Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin- 3 łyżki stołowe sosu sojowego- 3 łyżki sake (dałam białe wino
mojewypiekiinietylko