litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki
Kulinarne przygody GatitySkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić
Proste PotrawyJeżeli nie lubicie owoców morza- krewetki i łososia możecie zastąpić upieczonym kurczakiem :) Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu.Zaczynamy: Składniki:około 400 gr makaronu fusilli2 łyżki natki pietruszkipęczek szczypiorku150 gr gotowych krewetek400 gr łososia500 ml słodkiej śmietany50 gr startego sera2 łyżeczki przyprawy cajun* 2 łyżki oleju Wykonanie:Gotujemy makaron.Do garnka nalewamy śmietany-zagotowujemy. Dodajemy pokrojony szczypior, natkę pietruszki
Smaki Edytyteraz pojawił się na blogu...? :) To moje ukochane danie, które zawsze, ale to zawsze będzie kojarzyło mi się z moją Mamą i domem rodzinnym. Kotlet de volaille obowiązkowo z gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i buraczkami to tradycyjny obiad w moim domu, który Mama serwowała w każdą niedzielę, na który wraz z Rodzeństwem czekaliśmy caaaaaały długi tydzień :) Moje Dzieci również(...)sobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką świeżej natki zawsze możecie użyć pietruszki suszonej. Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy filety z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę
Słodko-Słony Świat Ilonypiersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak(...)gotuję nawet i 6) od czasu zawrzenia wody. Jeśli macie szybkowar, będzie on jeszcze lepszą opcją bo zatrzyma cały aromat wywaru – zajmie to 2-3 godziny. W obu przypadkach po wymaganym czasie wyłączcie ogień, doprawcie wywar solą i dajcie bulionowi kompletnie ostygnąć, pod przykryciem. Przecedźcie całość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak
Karo in the Kitchenpóźniej robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem to dla mnie nie nowość i tym razem postanowiłam trochę pokombinować, ale nie bójcie się, nie za bardzo. Ostatnio(...)trochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować: 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera
Ratunku obiadtalerzu. Do tego czerwony akcent chili. SKŁADNIKI NA 4-6 porcji: 125 g ryżu gruboziarnistego (u mnie ryż na risotto 1 i 1/2 l bulionu lub rosołu z kurczaka (ostatecznie może być z kostki) 250 do 350 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego 1-2 jajka 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 50 g masła 2 łyżki suszonej mięty (nie przeleżałej(...)chili Sambal Wykonanie: Ryż (nie musi być płukany) umieścić z wodą i bulionem w dużym rondlu i zagotować go pod przykryciem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15-20 minut. Wymieszać jajko z mąką kukurydziana na gładką papkę i połączyć z jogurtem Zmniejszyć ogień pod ryżem do minimum i wlewając jedną ręką
Sztuka gotowania w/g SamirySos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego
Rozpustne gotowanieDziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością
Codzienne GotowanieCzyż nie zachęca to danie do sporządzenia go na dzisiejszy obiad? pięknie wygląda, wspaniale smakuje, szybko się przyrządza, w sam raz na letni obiad! Składniki
kgwjanczewoprzygotowac jedno z bardziej charakterystycznych dan tej czesci swiata – Mole Poblano. Wojciech - http://gotujzwojciechem.blogspot.co.uk/ Mirabelka - http://mirabelkowy.blogspot.co.uk/ Maggie - http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/ Jak zwykle przed przystapieniem do gotowania postanowilam nieco zglebic historie oraz tajniki przygotowania tej potrawy. Po raz kolejny zachwycilo mnie jak wiele mozna dowiedziec sie o zwyklym, jak by sie wydawalo, daniu. Mole to po prostu(...)czekolada jest jedynie jednym z wielu skladnikow i nie dominuje w potrawie, dzieki niej sos nabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla. Sosy mole moge miec rozne
Codzienne Gotowanieduże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć
Radość kipiąca uśmiechem.kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy
VioletoweKucharzeniedużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie z Jamie
Moja Galeria Smakuolej do smażenia Przygotowanie Filety z kurczaka cienko rozbijamy ,oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na brzeg każdego kotleta dajemy pasek masła ,ciasno zawijamy w roladkę ,obtaczamy w mące ,następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano. Fasolkę płuczemy ,kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy fasolka zmięknie ,odcedzamy
R'n'G Kitchen