odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 200 g ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia
Uwaga Babcia Gotujelubi stać długo w kuchni, gdy za oknem pięknie świeci słońce i jest bardzo ciepło. Szczególnie jak się mieszka w blokach, gdzie kuchnia nie jest największym pomieszczeniem. Długie gotowanie skomplikowanych dań grozi w takich przypadkach przegrzaniem organizmu i utratą apetytu Dlatego kuchnia letnia znacznie różni się od zimowej. To nie jedyny powód. Latem różnorodność warzyw i owoców naturalnie zmienia nasza(...)sezon na bób Sałatka ziemniaczana z bobem przepis dla dwóch osób 6 średnich, młodych ziemniaków 200 g ugotowanego bobu 6 plastrów szynki parmeńskiej gałązka świeżego tymianku 2 łyżki masła klarowanego szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj i gotuj, tak aby były al dente. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane z gałązką świeżego tymianku. Dodaj szynkę parmeńską
365 dni dookoła kuchnitakże jako imprezowa sałatka dla gości. Połączenie makaronu z szynką, serem żółtym, papryką i świeżym ogórkiem daje bardzo ciekawą kompozycję smakową. Jeśli jesteście miłośnikami sałatek z makaronem, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie. SAŁATKA MAKARONÓWKA – PRZEPIS Składniki 200 g szynki drobiowej 150 makaronu kolanka 150 g sera żółtego 4 jajka(...)świeży ogórek 1/2 papryki czerwonej 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Szynkę, żółty ser, paprykę i obranego ogórka również kroimy w kosteczkę. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany
Alle Dobre!Taki bigosik często robię gdy na straganach pojawia się młoda kapusta, gotuje się go szybko a taki duży gar starcza na obiad na 2 dni. Nie wymaga wiele pracy, smakuje wyśmienicie! Składniki: 2 główki młodej kapusty 70 dag szynki wieprzowej 45 dag kiełbasy cienkiej podwawelskiej 35 dag wędzonego boczku 2 cebula 1 marchewka 2 pęczki świeżego koperku 1 łyżka koncentratu(...)łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotwania: Mięso od szynki myję, wkładam do garnka zalewam wodą-tak aby się zanurzyło, dodaję kolorowy pieprz oraz listek laurowy, odrobinę soli, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję na talerz do ostudzenia. Kroję w kostkę. Kapustę obieram
Wanilia i KardamonŻółty ser, jajka, korniszon i szynka, to składniki na pyszny farsz na nasze gorące kanapki z piekarnika. To bez wątpienia jedna z lepszych, klasycznych przekąsek na ciepło, jakie jedliśmy. Proste i bardzo ekonomiczne , ale jednocześnie wyjątkowo smaczne danie znalezione przez nas na internetach. Poza tym wszystko robi się bardzo szybko. Zanim ugotują się jajka, przygotujesz pozostałe składniki i nagrzejesz piekarnik(...)koperek: 1 łyżka majonez: 1 łyżka sól i pieprz GORĄCE KANAPKI Z PIEKARNIKA Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra/dół). 3. W czasie, gdy gotują się jajka, przygotowujemy resztę składników. Ser ścieramy na drobnych pazurkach. Szynkę na grubych oczkach. Natkę pietruszki lub koperek siekamy. 4. Ugotowane i obrane jajka ścieramy na grubych
Kuchnia Na Wypasieogórki konserwowe 2 ogórki kiszone sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy mała puszka kiełków fasoli mung (200g) Przygotowanie; Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Kukurydzę i kiełki odsączamy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach. Kiedy makaron będzie zimny wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i musztardę
Radość kipiąca uśmiechem.siebie. Od czasu gdy nie używam kostek rosołowych, mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa to ok.30-60 minut). Gdy nie dysponujemy takim wywarem będziemy dodatkowo potrzebować kawałek chudej wędzonej ogonówki, szynki, ewentualnie boczku, który(...)mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Składniki: - 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi) - 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki) - 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy - sól i świeżo mielony pieprz - kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba
Smaczne Zdrowewpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona 2 plastry szynki drobiowej wędzonej Ser żółty Przygotowanie Przepis na ciasto: ciasto na włoską pizzę . Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania 8 minut), po wystudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej
Programista w kuchniwpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona 2 plastry szynki drobiowej wędzonej Ser żółty Przygotowanie Przepis na ciasto: ciasto na włoską pizzę . Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania 8 minut), po wystudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej
Programista w kuchnibrokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła prowansalskie 100g sera żółtego Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy(...)nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki. Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę
Czerwona Porzeczkamakaronu świderki 350 g szynki puszka fasoli czerwonej około 15 małych pieczarek konserwowych 2 papryka konserwowe 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Fasolę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i majonez. Całość
e-PrzepisyKulinarneHańderek 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, szynkę i ogórki kroimy w dużą kostkę. Koperek siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku
Szefowa kuchniszynkę. Jestem pewna, że to od niej rozpocznę sezon na bób w przyszłym roku. :-) 500g bobu 250g żółtego sera w kostce 250g szynki konserwowej w kostce 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy (wtedy lepiej się obiera) i ściągamy łupinki. 2. Żółty ser i szynkę konserwową kroimy w kostkę. 3. Bób
Szefowa kuchnimakaronu (dałam penne, ale może być inny, byle niezbyt drobny) 250 g szynki lub innej wędliny dobrej jakości brokuł kawałek pora ząbek czosnku 100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią 200 g śmietany 30% oregano, bazylia,zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, suszone pomidory, pieprz czarny, sól Przygotowanie Makaron gotujemy(...)dente w osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Garnek zalewamy wodą, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli i wsypujemy różyczki brokuła. Wodę gotujemy, aż brokuł będzie w miarę miękki, ale nierozpadający się. Szynkę kroimy w paski, pora w półplasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wsypujemy pora, czosnek i szynkę. Podsmażamy przez jakieś 5-7 minut
e-PrzepisyKulinarnesera żółtego w kawałku (zapakowanego próżniowo) 300 g serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej 2 korniszony 100 g szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka majonezu PRZYGOTOWANIE: W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy do niej ser w opakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki