SKŁADNIKI: 200g makaronu 350g szynki 1 duża cebula sól pieprz 2 łyżki masła WYKONANIE: 1.Makaron ugotować według przepisu. 2.Cebulę i szynkę kroimy w kostkę. 3.Na
Dziś Ja gotujeMożna dodać do niego suszoną papryczkę chilli - opcjonalnie, dodaje daniu nice charakteru - polecamy zwłaszcza jeśli ktoś z różnych przyczyn rezygnuje z dodatku szynki. Odcedzamy na sicie i zostawiamy, aby odciekł. MAKARON: W czasie, gdy kalafior się gotuje a sos odpoczywa, wstawiamy wodę na makaron. Solimy ją i dodajemy odrobinę oleju, aby makaron się nie sklejał (użyliśmy oleju kokosowego i makaron(...)łamać. Smażymy z dwóch stron, aż szynka będzie miała sztywna strukturę. Składamy danie - najpierw wykładamy makaron, na to sos, kalafior i na końcu chipsy. Dla ładnego efektu można posypać świeżymi listkami rozmarynu. Smacznego! Ten przepis bierze udział w konkursie #Ambition Dla każdego w sklepie Dajar (klik) na hasło ZDROWE-GOTOWANIE 10 % zniżki na produkty Ambition
Kuchnia od dwojgaporcji 4 małe jajka ok.250 gram szynki konserwowej mały kawałek papryki czerwonej kilka różyczek brokuła zielona pietruszka do dekoracji Na galaretkę ok 750 mi.wody 3/4 kulki ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżka octu szczypta soli 1 łyżeczka cukru żelatyna w proszku według instrukcji na opakowaniu Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy ok 5/10 minut na małym(...)ogniu, smakujemy wywar powinien być lekko kwaskowaty jeżeli wyjdzie zbyt kwaśny doprawiamy cukrem. Następnie dodajemy żelatynę postępujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i kroimy na połówki. Szynkę,paprykę kroimy w kostkę,brokuła blanszujemy i dzielimy na malutkie różyczki. W naczyniach,(szklanka,kubeczek ,salaterka ja użyłam blaszki do muffinek :) )układamy kolejno listek zielonej
Andzia Pichciułóż na chlebie, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz do momentu aż ser się nie roztopi Wyjmij i posmaruj ketchupem. Smacznego! Artykuł Tosty z szynką i serem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdej strony. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 180 °C. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) podsmażamy plastry szynki Serrano. Wytopiony tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek. Podsmażamy ok. 40 sekund. Dodajemy kremowy serek(...)topimy. Wlewamy śmietankę i doprawiamy. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ściągamy z ognia, wrzucamy parmezan i mieszamy. Dorzucamy pokrojonego indyka. Mieszamy z odcedzonym makaronem, układamy na talerzach i dekorujemy szynką, szczypiorkiem oraz bazylią. Smacznego
DominikaDolcisosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami(...)patelni.NIE SOLIMY. Możemy dodać liścia laurowego.Podsmażamy na złoty kolor, jeżeli trzeba dodajemy odrobinę tłuszczu.Gdy już pieczarki są gotowe, dodajemy do grzybów szynkę, sos pomidorowy, śmietanę i pietruszkę.Wszystko mieszamy, chwilę gotujemy , smakujemy,doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą jeżeli nam tego brakuje po czym SOS GOTOWY
Pasje Jolkiszklanka makaronu w kształcie ryżu Orzo puszka kukurydzy konserwowej świeży ogórek szklarniowy 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 2 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do makaronu razem z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy
Atlas Smakówmistrzów, spróbuj koniecznie! Drukuj Czas przygotowania 55 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 55 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów 1 plaster szynki parmeńskiej gałązki świeżego koperku 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Szparagi(...)myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną
Wędrówki po kuchnikiełków rzodkiewki 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Szynkę drobno kroimy *** *** Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę *** *** Papryki myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę *** *** Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do dużej miski
Blog z Apetytemtopiony (ja używam takich w kiełbasce) 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Szynkę kroimy w słupki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy
Czerwona Porzeczkajajeczną. Jajecznicę smażymy na wolnym ogniu , mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy jajecznicę posypać po wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Jajecznica z pomidorami i szynką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!widelca. Patelnię smarujemy olejem i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy na wolnym ogniu aż będzie rumiany i jajka się zetną. Smacznego! Artykuł Omlet z szynką, serem i pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!filet z kurczaka 10 śliwek suszonych 5 śliwek świeżych 100 g kaszy gryczanej prażonej 100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej Przyprawa do mięsa 100 ml bulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki do dekoracji 1. Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). 2. Filet kroimy(...)Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C. 4. Sos śliwkowy: Świeże śliwki pestkujemy. W garnku gotujemy bulion i wypestkowane śliwki. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Roladki podajemy
VioletoweKucharzeniestaram się wymyślać różne smaki by je urozmaicać i by znowu było coś innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie. Ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna. Składniki: 1 kg schabu b/k Zalewa: 1 l wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1,5 łyżeczki(...)oleju Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować około 5-8 minut. Zdjąć z ognia, do letniej zalewy wsypać sól, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć 6-7 dni do lodówki
Ala piecze i gotujegarść suszonych pieczarek 1 marchewka szczypiorek 1/2 opakowania ciasta francuskiego 3 małe jajka Cebule kroję drobno i przesmażam w garnku, dodaję boczek pokrojony, szynkę i chwile smażę . Wlewam bulion, dodaję marchewkę, wlewam zakwas na żurek i gotuję 20 minut. Potem dodaję kiełbasę pokrojoną, suszone grzyby, czosnek sprasowany i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję śmietanę i majeranek roztarty
wesoła kuchnia