gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:77/391)

Makaron ze szpinakiem 233

pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)smażymy jeszcze chwilę. Odkładamy. Na patelni podgrzewamy szpinak. Dodajemy podsmażone cebule z szynką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). Podgrzewamy do czasu, aż serek sie roztopi. Nie gotujemy. Gotowy sos mieszamy z odcedzonym makaronem

Smaki Na Talerzu
Rolada serowa z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. 182

wpływem chwili powstała moja rolada. Doskonale sprawdzi się jako zimna przekąska. Polecam. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku kilka plastrów szynki parmeńskiej kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy Wykonanie: Ser w folii gotować na małym ogniu przez około 30 minut.  Roztopiony ser rozwałkować na papierze do pieczenia na równy prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ułożyć na serze

zadanie-gotowanie
Sałatka z kolorowym tortellini i czarną fasolą 129

puszka kukurydzy 1 puszka czarnej fasoli   2-3 łyżki majonezu sól, pieprz czosnek granulowany do smaku szczypiorek do dekoracji  Przygotowanie : Tortellini gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Przekładamy do miski. Szynkę, ser żółty oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do tortellini.  Kukurydzę oraz fasolę odcedzamy (fasole płuczemy w zimnej wodzie), dodajemy do pozostałych składników - mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wytrawna owsianka z awokado i mozzarellą 217

płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego przyprawy: pieprz, sól i dowolne zioła + pół małego awokado, mozzarella, pomidorki koktajlowe i plasterki szynki Płatki, otręby, siemię lniane oraz przyprawy zalewamy wrzątkiem i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W miseczce układamy warstwami gorącą owsiankę i mozzarellę. Awokado kroimy i obieramy ze skórki. Do owsiani dodajemy pomidorki, awokado oraz

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka hawajska z szynką i ananasem 298

szczypiorku pół szklanki kukurydzy 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz     *** Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Szynkę i ananasa również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Makaron gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu *** *** W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Do dużej miski przekładamy: szynkę, paprykę, ananasa

Blog z Apetytem
Bitki we własnym sosie, gnocchi i buraczki w miodzie 108

szynka wieprzowa pół cebuli pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku mąka sól pieprz majeranek oregano tłuszcz do smażenia 400 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki sól jajko 2 ugotowane buraczki 4 łyżki wina 1 łyżka miodu szczypta soli czarny pieprz Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki(...)przy pomocy widelca nadajemy im rowki. Kluseczki gotujemy tuż przed podaniem obiadu w osolonym wrzątku. Buraczki kroimy na plasterki. W garnuszku przygotowujemy wino i rozpuszczamy miód, dodajemy buraczki i smażymy mieszając aż wino wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu by wydobyć lepszy smak. Mięso kroimy na plastry, ubijamy jak na schabowe, z łyżki mąki i ziół przygotowujemy posypkę, maczamy plastry

Gotowanie jest łatwe
Roladki ze schabu nadziewane fasolką 256

Jeżeli mamy do dyspozycji solidną porcję schabu na obiad, a już przejadły nam się zwykłe schabowe - proponuję zapiekane roladki nadziewane żółtą fasolką szparagową, szynką i żółtym serem. Danie wyśmienicie smakuje z dodatkiem gotowanej marchewki i młodych ziemniaczków z koperkiem:) Żółtą fasolkę ugotować do średniej miękkości. Plastry schabu położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić płaską stroną tłuczka

Świat Domowej Kuchni
Duszona szynka z ryżem podana 71

Sposób na szybki obiad? Kawałek duszonego mięsa, pyszny ryż i sałatka! Proste? Dokładnie tak Co nam trzeba? 1 kg szynki łyża oleju 200ml wody 2 torebki ryżu od Kupiec (pyszny do risotto) tarkowana mała marchewka na cienkie wiórka przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka, papryka ostra, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 4 grzybki suszone, szczypta czosnku(...)małym ogniu. Gdy szynka pod widelcem delikatnie się rozpada zagęszczamy sos, wlewając naszą mieszankę stopniowo i szybko mieszając by nie było grudek. Gotujemy ryż. Po odcedzeniu mieszamy go z marchewką. Podajemy ryż z plastrem szynki, sosem i sałatką w śmietanie. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
SZYBKA SAŁATKA Z SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 1163

Składniki: 5 plastrów szynki, 4 plastry sera żółtego, 1/2 puszki kukurydzy, 6 jajek, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Szynkę kroję w kostkę, ser żółty w cienkie paseczki (lub ścieram na tarce o dużych oczkach). Wszystkie składniki sałatki łączę z majonezem i natką pietruszki. Doprawiam

JejKuchnia
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 129

waży szynka (ok 2 l) glazura: gozdziki 1 łyżka melasy lub miodu 2 łyżeczki (można więcej) musztardy francuskiej 2 łyżeczki cukru trzcinowego Przygotowanie Szynkę włóżcie do garnka, dodajcie obraną i przekrojoną cebulę i zalejcie colą. Gotujcie około 2,5 godziny od chwili zagotowania- trochę ponad godzinę na kilogram mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie

OliveandThyme
Zapiekanka makaronowa z szynką 123

łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 garść świeżej bazylii 350 ml bulionu warzywnego 100 g szynki parmeńskiej (plastry) 70 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy(...)przypaliła. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy 1 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i posiekaną bazylię. Gotujemy pod przykryciem przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na makaronie, zalewamy całość sosem, posypujemy startym serem. Zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy posiekanym

R'n'G Kitchen
Bitki z szynki w sosie własnym 322

świeżej szynki wieprzowej 2 łyżki smalcu 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bitek 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1 duża cebula Szynkę kroimy w plastry , a następnie każdy plaster rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . W głębokim rondelku, w którym będziemy później , dusić nasze bitki rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim nasze obtoczone w mące kawałki(...)czasu do czasu warto delikatnie zamieszać ,żeby mięso nie przywierało do dna garnka , bo może się przypalić . No i w zasadzie już gotowe , teraz tylko gotowane ziemniaczki , buraczki i smacznego Post Bitki z szynki w sosie własnym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Klasyczne włoskie bruschetty 315

Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaronowa sałatka z sosem tatarskim 176

mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka) 2 łyżki sosu KIELECKIEGO Tatarskiego   szczypiorek pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente (bądź wykorzystujemy pozostały z obiadu). Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę.  Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojone składniki oraz połowę puszki mieszanki meksykańskiej. Dodajemy sos tatarski, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z selera i gruszki 172

jarzyn 200 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz szynka hiszpańskiej (Serrano) lub innej suszonej dojrzewającej pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry.  Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną gruszkę oraz seler i gotujemy do miękkości.  Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek(...)wywar z jarzyn, śmietanę i miksujemy razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty.  Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na rozgrzanej patelni. Zupę podajemy z chrupiącą szynką i pestkami dyni.  Smacznego

bistro mama