czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) 4 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Ostudzony ryż, szynkę, paprykę, kukurydzę i natkę pietruszki łączymy i mieszamy. Do sałatki dodajemy majonez
Smak mojego domułyżki oliwy z oliwek sos: 2 małe szalotki lub 0/5 dużej 2 ząbki czosnku 150 ml soku pomidorowo-warzywnego łyżka oliwy dodatkowo: 2 dojrzałe figi duży plaster dobrej szynki serrano kulka mozzarelli 30 g gorgonzoli 30 g camemberta odrobina parmezanu 2 małe szalotki lub 0/5 dużej kilka listków bazylii Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut(...)miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy aż zmięknie po czym dodajemy sok i gotujemy aż zgęstnieje. Umyte figi i szalotkę kroimy, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry, camembert i gorgonzolę na małe kawałki a parmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy
Mienta blogplastry szynki parmeńskiej sólo i biały pieprz gałązka rozmarynu i tymianku olej do smażenia i masło Dodatkowo: kilka plastrów szynki parmeńskiej ogórek świeży świeże zioła do dekoracji Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania marynuję polędwicę w rozmarynie, tymianku, soli, pieprzu z olejem rzepakowym. Zaczynam od risotto, chociaż właściwie wszystko przygotowuję w tym samym czasie. Siekam(...)około 12- 15 minutach próbuję ryż po raz pierwszy by ocenić jak długo jeszcze powinnam go gotować. Nie chcę by był rozgotowany, powinien stawiać delikaty opór podczas gryzienia, nie mniej jednak nie może być surowy. W tym czasie na drugiej patelni smażę szynkę parmeńską (2-3 plastry) na chrupko czyli do momentu silnego zbrązowienia. Ściągam na ręcznik papierowy, dodaję masło
Mango Papajażółtego sera 100g szynki 370g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 6 gniazdek tagliatelle 150-200 ml śmietanki 30% 100g sera koziego do smarowania pęczek zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 2 garści nerkowców szczypiorek kilka cienkich plastrów twardego sera (np. grana padano) Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie (nie wiem przez ile - na oko, muszą pozostać jędrne). W tym samym czasie gotujemy makaron(...)krócej niż wg. instrukcji na opakowaniu). Na patalni delikatnie podsmażamy orzechy. Zdejmujemy je i następnie delikatnie podsmażamy pokrojone kawałki szynki. Dodajemy śmietankę i ser czekamy, aż ser się rozpuści, a sos zagęści.Następnie dodajemy pokrojone szparagi i trochę wody z gotowania szparagów. Gdy sos jest już gęsty wrzucamy makaron i pozostawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, aby makaron się podgrzał
Brzuszki Łakomczuszkiwszystko z sosem czosnkowy. Przepis na sałatkę jest naprawdę godny polecenia. Tortellini to nic innego jak malutkie pierożki z nadzieniem. Zazwyczaj jest to mięso, ser lub grzyby. Pierożki tortellini gotuje się w podobny sposób jak makaron. Sałatka z tortellini to świetny pomysł na szybką przekąskę, kiedy spodziewamy się gości, ale nie tylko. Tak przygotowane danie, może nam posłużyć jako obiad(...)łyżek jogurtu naturalnego 2 niewielkie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Szynkę i ser ścieramy na tarce. Kukurydze odcedzamy z zalewy. Paprykę, ogórka, ogórki kiszone kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czosnek przeciskamy przez
Przepiski.plłyżka tartego chrzanu 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz świeżo zmielony szczypiorek do dekoracji 10 plasterków szynki 2 łyżki kawioru czarnego szczypiorek do dekoracji. Wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka bardzo delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtka przekładamy do naczynia(...)dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i cytrynę do smaku. Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, owijamy połówki jajek plastrami szynki dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy. Co za piękny ogród na talerzu z rzeżuchą?, co za bomba witaminowa!, i ten niespotykany sposób podania jaj; Jajka marynowane
kgwjanczewolodówce :) Takie połączenia zawsze fajnie a przede wszystkim smacznie wychodzą :) Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 3 małe pomidory - 1/2 słoika czarnych oliwek - 250 g grillowanej szynki - 3 ogórki małosolne - 4 jajka - olej rzepakowy lniany Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy je w kostkę. Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę również kroimy. Wszystkie składniki
Zainspirowana w kuchniplastrach 4 jajka 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu pieprz sól ząbek czosnku Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Ser, szynkę, paprykę kroimy w kostkę. Groszek i kukurydze odsączamy z zalewy. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy
Przepiski.plTo danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy, ale
Ania i Marcin gotująmarynowaną to jedna z najlepszych sałatek na różnego rodzaju domowe przyjęcia czy uroczystości. Przepis na sałatkę jest banalnie prosty, wystarczy ugotować jajka a w między czasie pokroić pora i szynkę. Głównym składnikiem sałatki jest jak sama nazwa mówi cebulka marynowana. To właśnie ona nadaje sałatce cudownego aromatu i smaku. Jeśli macie ochotę skosztować tej smacznej i błyskawicznej sałatki(...)drobiowej 4 jajka 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie Kukurydzę oraz cebulkę marynowaną odcedzamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w kostkę, pora w półplasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plkukurydzy 2 czubate łyżeczki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i dodajemy koperek. Majonez i jogurt razem mieszamy oraz solimy
Smak mojego domufileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 100 g żółtego sera 6 plastrów serka topionego Gouda ½ główki brokułu Ryż gotujemy na miękko w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z pokrojoną w kosteczkę szynką konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na dnie naczynia do zapiekania (18x26 cm). Na ryżu wykładamy plastry serka topionego. Filet z piersi kurczaka kroimy
VioletoweKucharzenieszynki wędzonej w kawałku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz do smaku 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE : Jaka gotujemy, obieram, jarzyny gotujemy w mundurkach i obieramy. Po ostudzeniu wszystko kroimy w kostkę łącznie z szynką i jajkami ( odkładamy trochę pokrojonej marchewki do dekoracji ). Pieczarki odcedzamy kroimy w drobną kosteczkę lub talarki. Do sałatki dodajemy musztardę, przyprawy i majonez, wszystko
Kulinarne Fantazje Marioliselera konserwowego, 100 g szynki konserwowej, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 1 łyżka majonezu Develey, sól, pieprz, Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich szynkę konserwową, pokrojoną także w kostkę. Odcedzony seler konserwowy i groszek. Mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą. Ponownie mieszamy. Dekorujemy
Aga w kuchni