gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:164/391)

Kociołek z wieprzowiną 363

chłodne dni każdy z chęcią zjadłby pożywne, dobrze doprawione  dania, które mocno rozgrzeją nas od środka. Dlatego proponuje Wam kociołek z wieprzowiny przyprawione ostrą papryką. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej olej 3 duże cebule 2 liście laurowe 30 dag małych pieczarek po pół strąka papryki żółtej i czerwonej puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku paczka mieszanki kiełków(...)rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju,dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą, tak by lekko pokrywała mięso. Dodać liście laurowe, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. W tym czasie oczyścić pieczarki (większe pokroić w połówki lub ćwiartki). Dodać je wraz z pokrojoną w paski papryką i pomidorami z zalewą do mięsa

Konrad Gotuje
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 181

smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi o wołowinę, warto rozważyć antrykot lub rostbef. Po raz kolejny proponujemy „kontrowersyjną” brukselkę. Tak, nie każdy ją lubi, ale będziemy powtarzać do upadłego, że większość negatywnych doświadczeń z tym warzywem wynika z jego nieumiejętnego przygotowania. Pamiętajcie, brukselkę wrzucamy do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku i gotujemy zawsze bez przykrycia. Kontrolujemy też(...)minutach gotowania. Jeśli będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny

Kulinarna Pokusa
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 122

wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety(...)gifie). Tak przygotowany wyrób wieszamy w lodówce na 24 godziny. Po upływie doby mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy „na gaz”. Gdy woda zaczyna się gotować zmniejszamy płomień (na elektrycznej dajemy na 3) i parzymy przez 1 godzinę 45 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Jeżeli macie termometr będzie prościej utrzymać temperaturę 85 º C. Ugotowany wyrób wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pory i makaronu 141

czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia

kgwjanczewo
Pizzowe świderki 82

pizzy) 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 250-300 ml ciepłej wody Dodatkowo: 3-4 łyżki ketchupu 100 g ulubionej szynki około 40 g salami 120 g tartej mozzarelli 30-40 g tartego sera cheddar zioła prowansalskie granulowany czosnek Sos: 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki(...)lekko się przesmaży dodajemy zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet i miód. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cały ocet odparuje (uwaga, nie nachylamy się nad naczyniem, jest intensywnie ) Przesmażoną cebulę łączymy z ketchupem. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego sosu. Szynkę i salami kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy

Smaki Na Talerzu
zielone szparagi w cieście francuskim 132

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Makaron z zielonymi szparagami 78

zielonych szparagów, 1 czerwona papryka, 1/2 czerwonej cebulki, 4 plastry szynki parmeńskiej, 1 łyżka masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sera mascarpone, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 1 łyżka sera grana padano. Makaron z zielonymi szparagami – sposób przygotowania Najpierw odłam twarde końce szparagów i gotuj warzywa przez około 3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie(...)opakowania. W głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane i jedną łyżkę oliwy. Podsmaż cebulkę, paprykę i szparagi przez około 4 minuty. Następnie dodaj do warzyw poszarpaną na mniejsze kawałki szynkę, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Później dodaj do zawartości patelni odcedzony i przelany zimną wodą makaron. Dodaj także 1 łyżkę oliwy z oliwek, ser mascarpone i przyprawy. Całość

Natka Pietruszki
SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU 221

mamy dostępu do saletry potasowej, do wyrobu szynki możemy użyć peklosoli w ilości 25g (zwykłej soli już nie dodajemy - ewentualnie odrobinę do smaku)    PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki 3x3cm, lekko ubijamy tłuczkiem, wkładamy do miski. Krok 2. Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek, kolendrę oraz rozmaryn rozgniatamy w moździerzu(...)przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90 stopni przez 2,5h. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (szynkowaru nie otwieramy wcześniej i nie wyjmujemy szynki z woreczka). *poziom wody w garnku powinien odpowiadać ilości farszu w szynkowarze (wody

Moja Książka Kucharska
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 164

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 seler (ok. 300g),1/4 kalafiora,1 cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu(...)Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem. Podawać na ciepło z grissini owiniętym szynką

SzczyptaSmaQ
Sałatka antipasti 199

wygląda niezwykle efektownie, z pewnością będzie cieszyła się uznaniem wszystkich zasiadających przy stole. Polecam!  Sałatka antipasti Składniki :  fasolka szparagowa (zielona)* karczochy w oliwie pomidorki koktajlowe mieszkanka salat szynka podsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek extra virgin Dressing : 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin(...)garnku zagotować wodę. Osolić.  Fasolkę przebrać i odciąć końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia. Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki

Codzienne Gotowanie
Domowa karkówka na kanapki 1752

bardziej, że w prezentowanym przepisie karczek jest gotowany, a nie pieczony. Jak rozpoznać prawdziwą niewędzoną wędlinę domową? Taka wędlina powinna być po przekrojeniu szarawa, a nie różowa. Wszystkie bardzo różowe mięsa (również domowe) zawierają sól peklową. Naszym zdaniem używanie tego rodzaju soli w domowej wędlinie zupełnie mija się z celem. Tego typu szynka, baleron, lub boczek czekają na nas przecież(...)listy poza mięsem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Zmniejszamy moc na palniku i wkładamy mięso. Jeżeli woda nie pokrywa w całości karczku, uzupełniamy wrzątkiem. Bardzo wolno gotujemy po przykryciem, a raczej parzymy. Woda w garnku powinna tylko lekko mrugać. Jeżeli waga mięsa wynosiła 1,5 kg, gotujemy ok. 2 godzin, jeżeli

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z kurczakiem na słodko 315

Zawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza 153

cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać

Gotuj Z Muzyką
Zupa klopsowa 245

Pomimo dość przerażająco wyglądającej listy składników oraz długości instrukcji, przygotowanie tej zupy nie wymaga szczególnie dużo wysiłku, a składniki w znakomitej większości są dostępne od ręki. Co prawda czas gotowania liczy się w godzinach, ale czynności, które trzeba wykonać jest w rzeczywistości niewiele i zupa przez większość czasu „robi się sama”. Zupa klopsowa 2015-06-07 01:03:35 Popularna(...)łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże

Kulinarna Pokusa
Tarta z polenty z brokułami, szynką i pesto z suszonych pomidorów 110

Olej z suszonych pomidorów Ponti Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Dodatkowo: Brokuły – 500g Szynka parmeńska – 5 plastrów Pomidory – 3 sztuki Ser parmezan – ½ szklanki startego Ser camembert (opcjonalnie) – 100g Suszona bazylia, oregano Wykonanie – spód tarty: Wodę zagotować z 1 łyżeczką soli i oliwą. Następnie do gotującej się wody wsypać polentę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić do smaku(...)blenderze zmiksować wszystkie składniki tj. suszone pomidory, czosnek, orzechy. Następnie dodać starty ser, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Brokuły zblanszować i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami, szynką i 3 łyżami pesto. Pozostałym pesto posmarować spód podpieczonej tarty i posypać 2 łyżkami startego parmezanu. Następnie wyłożyć na tartę brokuły, szynkę i pomidory. Całość posypać ziołami i serem (opcjonalnie można

Kuchnia Bon Appetit