mamy dostępu do saletry potasowej, do wyrobu szynki możemy użyć peklosoli w ilości 25g (zwykłej soli już nie dodajemy - ewentualnie odrobinę do smaku) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki 3x3cm, lekko ubijamy tłuczkiem, wkładamy do miski. Krok 2. Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek, kolendrę oraz rozmaryn rozgniatamy w moździerzu(...)przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90 stopni przez 2,5h. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (szynkowaru nie otwieramy wcześniej i nie wyjmujemy szynki z woreczka). *poziom wody w garnku powinien odpowiadać ilości farszu w szynkowarze (wody
Moja Książka KucharskaJesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4 Składniki:1 seler (ok. 300g),1/4 kalafiora,1 cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu(...)Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem. Podawać na ciepło z grissini owiniętym szynką
SzczyptaSmaQwygląda niezwykle efektownie, z pewnością będzie cieszyła się uznaniem wszystkich zasiadających przy stole. Polecam! Sałatka antipasti Składniki : fasolka szparagowa (zielona)* karczochy w oliwie pomidorki koktajlowe mieszkanka salat szynka podsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek extra virgin Dressing : 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin(...)garnku zagotować wodę. Osolić. Fasolkę przebrać i odciąć końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia. Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki
Codzienne Gotowaniebardziej, że w prezentowanym przepisie karczek jest gotowany, a nie pieczony. Jak rozpoznać prawdziwą niewędzoną wędlinę domową? Taka wędlina powinna być po przekrojeniu szarawa, a nie różowa. Wszystkie bardzo różowe mięsa (również domowe) zawierają sól peklową. Naszym zdaniem używanie tego rodzaju soli w domowej wędlinie zupełnie mija się z celem. Tego typu szynka, baleron, lub boczek czekają na nas przecież(...)listy poza mięsem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Zmniejszamy moc na palniku i wkładamy mięso. Jeżeli woda nie pokrywa w całości karczku, uzupełniamy wrzątkiem. Bardzo wolno gotujemy po przykryciem, a raczej parzymy. Woda w garnku powinna tylko lekko mrugać. Jeżeli waga mięsa wynosiła 1,5 kg, gotujemy ok. 2 godzin, jeżeli
Kuchnia Na WypasieZawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać
Gotuj Z MuzykąPomimo dość przerażająco wyglądającej listy składników oraz długości instrukcji, przygotowanie tej zupy nie wymaga szczególnie dużo wysiłku, a składniki w znakomitej większości są dostępne od ręki. Co prawda czas gotowania liczy się w godzinach, ale czynności, które trzeba wykonać jest w rzeczywistości niewiele i zupa przez większość czasu „robi się sama”. Zupa klopsowa 2015-06-07 01:03:35 Popularna(...)łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże
Kulinarna PokusaOlej z suszonych pomidorów Ponti Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Dodatkowo: Brokuły – 500g Szynka parmeńska – 5 plastrów Pomidory – 3 sztuki Ser parmezan – ½ szklanki startego Ser camembert (opcjonalnie) – 100g Suszona bazylia, oregano Wykonanie – spód tarty: Wodę zagotować z 1 łyżeczką soli i oliwą. Następnie do gotującej się wody wsypać polentę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić do smaku(...)blenderze zmiksować wszystkie składniki tj. suszone pomidory, czosnek, orzechy. Następnie dodać starty ser, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Brokuły zblanszować i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami, szynką i 3 łyżami pesto. Pozostałym pesto posmarować spód podpieczonej tarty i posypać 2 łyżkami startego parmezanu. Następnie wyłożyć na tartę brokuły, szynkę i pomidory. Całość posypać ziołami i serem (opcjonalnie można
Kuchnia Bon Appetitsprawdzić czy jajko jest świeże? Jak ugotować jajka na twardo Jak gotować jajka by nie pękały Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Jajka sadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane
Dorota Smakujerodzaju sera ;) Składniki: 100 g suchego makaronu spaghetti 2 jajka (jedno całe + żółtko) 50-70g włoskiej szynki, ale ja używam boczku 20g sera pecorino lub parmezanu (ja akurat miałam mozarellę i też było smaczne ;) ) pieprz świeżo mielony sól tylko do gotowania makaronu Danie robi się szybko zgrywając ze sobą poszczególne części. Makaron nie może być ugotowany wcześniej. Koniecznie
W kuchni bez szafekBardzo lubimy ten pszenny chleb, dlatego piekę go nie tylko na Wielkanoc. Jest pyszny! Nadziany chrzanem, jajkami, szynką i szczypiorkiem lub brokułami stanowi
Rozpustne gotowaniełyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki rosołowej do miękkości, powinno zostać trochę wody w kapuście, makaron ją wchłonie po dodaniu boczek wędzony, wędlinę (użyłam końcówkę szynki staropolskiej), cebulę pokrojoną na smalcu podsmażyć, pod koniec dodać czosnek z praski, paprykę słodką, pieprz mielony i majeranek
W Mojej Kuchni LubięJeśli lubicie pizzę i generalnie włoskie smaki, to danie jest dla Was. Łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dzięki uprzejmości firmy HAŃDEREK , mogłam je przygotować
Gosia gotujeTakie roladki można zrobić na imprezę urodzinową, sylwestra lub po prostu na kolację. Można też składniki dobierać według własnych upodobań lub po prostu wykorzystać to co
Ala piecze i gotuje