przede wszystkim ekologicznych! By znaleźć więcej tego typu przepisów odsyłam Was do takich tagów jak: Zero Waste , Tanie Gotowanie lub Oszczędzanie . PRZEPIS NA WARZYWA NA PATELNIĘ Składniki na warzywa na patelnie z resztkami wędlin: 100g lub więcej wędliny (np kiełbasa, boczek, szynka, karkówka, kurczak) – u mnie szynka wędzona 1 duża marchewka 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 cukinia
Dorota Smakujelitr rosołu, - 1 marchewka, - 3 - 4 ziemniaki, - około 300 g mrożonego groszku, - 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ), - sól, pieprz. Wykonanie : Warzywa obrać i pokroić : ziemniaki w kostkę, a marchew w talarki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł
Przepisy Mikołajaskładniki: 12 plasterków szynki 2-3 jajka 1/3 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 2-3 łyżki majonezu 1 łyża chrzanu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy widelcem. Paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawimy solą oraz pieprzem. Na każdy plasterek nakładamy
Domowy Smak Jedzeniagłówka kapusty białej - młodej 1 pęczek botwinki 200 g boczku surowego 150 g wędzonki (u mnie szynka wędzona) 1 pęczek koperku około 200 ml wody sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut. Boczek oraz wędzonkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimineralne pochodzę z warzyw i kiełków. Składniki: 4 jajka 8-10 szparagów (odrywamy zdrewniałe końce szparagów i gotujemy je przez 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i postępujemy zgodnie z przepisem poniżej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 plastry szynki parmeńskiej 1 pomidor malinowy 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 żółtej papryki garść kiełków słonecznika szczypta soli
Mango Papajatakim farszem jakie się lubi, dla każdego coś się znajdzie. A tutaj takie trochę inne pierogi, bo nie gotowane, a smażone. U mnie akurat z farszem z pieczarek z cebulką i sera, ale można zrobić z czym się chce np. z szynką i serem (1 plaster szynki i sera na 1 pieroga). Są chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku
Pelusiowa Kuchniapłuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina
R'n'G Kitchenpracy czy szkoły, obiad, kolację, czy dodatek do mięs, kiełbas z grilla. Polecam :) Składniki - 125 gram tortellini z szynką - 20 dkg pieczarek - 2 papryki kolorowe ( u mnie zielona i czerwona ) - 0.5 pęczka koperku - zielona cebulka - sól, pieprz, - majonez Wykonanie Pierożki tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam
Kuchnia z widokiem na ogródwiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz
Ostra na Słodkopoleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę
Tradycyjna kuchnia KasiW ten deszczowy poniedziałkowy zimowy dzień zapraszam na pyszne roladki z wędliny i masy jajeczno chrzanowej. Pyszne na sniadanko, u mnie sprawdzają się też jako przystawka
Z Majeczką w kuchniwkrótce po kupieniu. Ze szparagów odłamuje tylko zdrewniałe końcówki, nie odczuwam potrzeby obierania (mówimy o zielonych). Następnie gotuję we wrzątku przez 2-3 minuty, dzięki czemu pozostają jędrne i chrupiące. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na szparagi? Owiń ugotowane szparagi szynką parmeńską (szwarcwaldzką, hamon..) i opiekaj w piekarniku przez 10 minut. Posyp parmezanem. A voila! Źródła: W czasie pisania posta
Chilli Czosnek i Oliwapamiętam hihi) 100 gram koziego sera trochę kiełków rzodkiewki, taka mała garstka 2-3 plasterki szynki prosciutto łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy limonki sól pieprz Rukolę kładziemy na dwa talerze, jaja gotujemy na twardo (6-7 minut) i kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w plastry, kozi ser w kostkę a prosciutto
Mango Papajasię zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana w 6 minut jest prażnona dlatego czas jej gotowania jest taki krótki. Jeśli macie mało czasu na przygotowanie posiłku ta kasza sprawdzi się idealnie i obiadek będzie błyskawiczny. składniki: 450 g szynki wieprzowej 400 g mrożonych maślaków 1 litr wody sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis 1 łyżka
Monia miesza i gotujełyżek Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek Mozarella - wg uznania Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania *opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż(...)zwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno). Etap III - Zawijamy Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera
Wylizany Rondel