gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:153/391)

Pizza z szynką i pieczarkami (ciasto na pizzę) 127

Ciasto na pizzę - gruby spód i puszyste brzegi. Dodatki do pizzy mogą być już dowolne - wasze ulubione - u mnie dziś z szynką oraz pieczarkami. Składniki: ciasto

Lena Gotuje
Schabowe z szynką i warzywami. 113

Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek

Kuchnia Beaty
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 161

Włoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese , u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda

zadanie-gotowanie
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 193

Istnieje hipoteza , według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go skórą zwierzęcą i wlewali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej(...)prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy

mojewypiekiinietylko
Szparagi z sosem holenderskim 130

SKŁADNIKI:  2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2:  Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć(...)ogrzewania)  ucierać sos za pomocą trzepaczki Kiedy sos osiągnie już odpowiednią konsystencję (nie za rzadki i nie za gęsty) posolić, popieprzyć, opcjonalnie dodać gałkę muszkatołową. KROK 3: Plastry szynki przekroić na pół Owinąć każdego szparaga pojedynczym plastrem. Ułożyć na talerzu i polać sosem. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt:  15 złotych

smacznieinatemat
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 180

swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg.  cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki mąka 4 łyżki  jaja 2 szt.  roztopione masło 1 łyżka masło do wysmarowania formy szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów METODA(...)czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Dla wszystkich moich czytelników 10 % zniżki na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar . Love  #Ambition

Kuchnia Paulettes
Pomysł na zdrowe śniadanie 105

kilka plusów, a mianowicie nie musimy szykować garnków do ich gotowania, talerzy do podania, nie bawimy się w obieranie jajek przy jedzeniu. Po prostu wbijamy jajka do ulubionych miseczek, kokilek czy szklanek, wstawiamy do parowaru, a później już tylko zajadamy Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 plastry szynki odrobina szczypiorku szczypta soli, pieprzu i suszonego czosnku inne ulubione dodatki

NiePieprz.pl
Zupa ze świeżej kapusty. 424

garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dorzucamy ziele i liść laurowy. Gotujemy. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szynkę aż się ładnie zrumieni

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz z cukinią i marchewką 199

ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą

Kolizje Smaków
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 157

mierząc od strony kopyt. Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude z szynki, bardziej tłuste(...)galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba

Trzeci talerz
Pyszne sałatki bez majonezu. 12 przepisów, które musisz wypróbować 126

śniadanie, kolację, świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. 1. Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Sałatka figowa z pomidorkami oraz mozzarellą przepis na: Monia Miesza i Gotuje 3. Pyszna sałatka z kurczakiem i awokado bez majonezu przepis na: Uwaga Babcia Gotuje 4. Sałatka z łososiem

BabskiePorady.pl - Przepisy
Pasta z jarmużu w naleśnikach 148

kolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić(...)wymieszać aby wszystkie się sparzyły  i natychmiast odcedzić wodę Wlać nową wodę gotować 10 minut od zagotowania 3. Jarmuż odcedzić na sicie zostawić aby ostygł dobrze odcisnąć z wody  Przełożyć do miski dodać śmietanę majonez wszystko zmiksować blenderem  dodać starte jajka ser i szynkę na dużej tarce Dodać posiekany szczypiorek  i liście czosnku wszystko wymieszać doprawić

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z selera 285

Ulubiona sałatka mojego syna :) Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, nic nie trzeba gotować, smażyć itp. Czas przygotowania to ok 10-15 minut.  Ogólnie do tej sałatki nie dodaje się parówek ale tym razem zrobiłam wyjątek dla dzieci i dodałam ich ulubione parówki pokrojone w plasterki. Wy również możecie modyfikować sałatkę, np. zamiast kukurydzy jak ktoś nie lubi(...)dodać groszek :)  Składniki: seler paski (u mnie Rolnik) słoik 1700 ml  po odsączeniu 800 g puszka kukurydzy pół pora 200 g szynki w plasterkach  ananas 250-300 g majonez ok 5 łyżek   sól i pieprz Selera odsączam, kroje (ze względu na dzieci, ja sama uwielbiam długie nitki selera ) i wrzucam do dużej miski. Następnie kukurydzę

Kuchnia Viki
Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką 114

dzieckiem. Kiedy byłam na tyle duża aby się nie poparzyć gotowałam już sama pod okiem mojej mamy. Przez wiele lat już w dorosłym  życiu udoskonalałam przepis, ale podstawą do dziś jest sok z kiszonych buraków. Teraz ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez tego barszczu. Gotuję go od zawsze, podtrzymując tradycję mojego rodzinnego domu. Mogę(...)czasu. Pierwszy dzień Świąt. Barszcz gotuję wyłącznie na bulionie warzywnym! Już sam dodatek krojonych wędlin i pieczonego mięsa w trakcie przyrządzania nadaje mu odpowiedniego smaku. Gotuję bulion warzywny dzień wcześniej.  Przelewam wywar przez gęste sito. Odkładam warzywa, wykorzystując je w różny sposób. W wielkanocny poranek kroję wędlinę w małą kostkę: szynka, boczek wędzony, wędzona kiełbasa i różne pieczone mięsa

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania