gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:153/391)

Spaghetti z szynką parmeńską i szpinakiem 185

Jeden z najszybszych makaronów jakie zrobiłam – całe przygotowanie trwa maksymalnie 20 minut. W czasie gotowania makaronu, przygotowałam sos, a na koniec wszystko wymieszałam. Idealny obiad, gdy za oknem panuje upał.     Składniki /3-4 porcje/: 4 plasterki szynki parmeńskiej 3/4 opakowania makaronu spaghetti 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli garść szpinaku 2 łyżki śmietany

Pasja Smaku
Sałatka z selera i ananasa II- wersja bez szynki 276

troszkę zmodyfikowana. Nie zawiera czosnku, bo goście, którzy u nas byli, czosnku nie tolerują.I nie ma w niej szynki konserwowej. Jest łagodna w smaku. Składniki -2 słoiki selera konserwowego -puszka ananasa krojonego w kostkę -puszka kukurydzy -puszka groszku majonez gotowane na twardo jajka w kosteczkę natka pietruszki drobno szatkowana sól i pieprz do smaku Seler odcedz z zalewy, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
sałatka tortellini 407

Składniki: -opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (w biedrze są tanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt i dorzucamy ostudzone tortellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mamy gotową bardzo

Tanie przepisy studenckie
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 327

pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy Risotto od razu wykładamy na talerz

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz ze śledzia 243

jest przepis. Na blogu są też pasty jajeczne, które są również warte polecenia. - Pasta jajeczna. - pasta z jajek z szynką Składniki: 1/2 litra śledzia w pikantnej salsie 1 torebka ryżu parboiled (100 g) opcjonalnie: łyżka oleju sól, pieprz do smaku Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Śledzia wraz ze składnikami marynaty miksujemy. Rozdrobnionego śledzia mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z szynką i pieczarkami 652

przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł  posypujemy startymi żółtkami. Wierzch ponownie przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy sałatkę do lodówki najlepiej na całą noc.  Z podanych składników wyszły 2 porcje. Wysokość odciętej butelki około 10 cm.   Przepis z Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 363

lubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam  na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków(...)śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy je w ok. 5 mm plasterki. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy

Pyza i Surówka
Polędwiczki z rydzami w winnym sosie 178

kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ szklanki kaszy Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kaszę do garnka, zalej połową szklanki wrzątku. Przykryj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Krok 2 W międzyczasie. Osusz polędwiczki

Niedzielny kucharz
Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto 134

Żurek z maślanki bez zakwasu za to z dużą ilością rozmaitych dodatków: pieczarek, pure ziemniaczanego, szynki suszonej i sadzonego jajka. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Danie biedaków, które można zrobić na bogato. Żurek z maślanki bez zakwasu smakuje pysznie i i nieźle wygląda. Trzeba tylko trochę pokombinować. Pomysł, żeby zrobić żurek z maślanki powstał(...)wsyp łyżkę mąki żytniej, łyżeczkę majeranku i zmiksuj ręcznym robotem. Dolej bulion. Wstaw garnek na kuchenkę. Podgrzewaj powoli garnek. Kiedy maślanka zacznie bulgotać, zmniejsz ogień żeby nie gotowała się zbyt intensywnie. Gotuj minutę. Zdejm z ognia. Krok 5 W międzyczasie na patelnię, na której smażyła się cebula wyłóż łyżkę masła, gdy się roztopi i zamieni, wbij na nie 2 jajka

Niedzielny kucharz
15 pomysłów na dania i przekąski z parówek 171

window.adsbygoogle || []).push({}); Parówki najczęściej jada się w hot-dogu, bądź po prostu ugotowane w wodzie – jest to bardzo szybki pomysł na posiłek, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Okazuję się jednak, że z tych kiełbasek można również przygotować wiele innych ciekawych dań, których wykonanie jest naprawdę proste. Jednym z takich dań są parówki w cieście francuskim. Można także(...)Łódeczki z parówek z jajkiem sadzonym przepis na: Andzia Pichci 13. Parówki zapiekane z serem i szynką przepis na: Kulinarna Maniusia 14. Kukurydziane muffinki z parówką przepis na: Di Bloguje 15. Sałatka z parówek, ogórka kiszonego i sera przepis na: GotowaNie Na 100% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie parówki kupować? W sklepach znajdziemy bardzo różnorodne produkty od różnych producentów, dlatego przy

BabskiePorady.pl - Przepisy
Kluski z bułki tartej 165

maśle i dodać pokrojoną szynkę. Bułkę tartą zalać śmietaną, połączyć z serem, pieczarkami, szynką i cebulą. Następnie dodać żółtka jajek, przyprawić do smaku i wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na osolony wrzątek niewielkie kluseczki i gotować kilka minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze, polać stopionym masłem i podawać. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
Mielonka z SZYNKOWARA 197

Pyszna mieloneczka z szynkowara na kanapki. Jest bardzo prosta w wykonaniu dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się domową wędlinką. Składniki 500 gr mięsa mielonego z szynki 500 gr mielonej łopatki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki majeranku 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej ew. 2 ząbki czosnku(...)szynkowar odstawiamy  do lodówki na 2-3 h. 6. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę

Gotowanie...to proste !
Gulasz wieprzowy z szynki - tradycyjny 272

szynki wieprzowej 2 marchewki 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz papryka słodka papryka ostra przyprawa do gulaszu 2 torebki kaszy gryczanej  Przygotowanie: Szynkę wieprzową opłukujemy, kroimy w kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gulaszu. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.  Przesmażone mięso umieszczamy w  garnku(...)Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy do garnka z mięsem. Dolewamy tyle wody, aby zakryć całe mięso. Kiedy się zagotuje dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości przez około 60 minut.  Gotowe danie podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną wg przepisu na opakowaniu

Gotuj z Mąką
Szynka barbecue 190

wykonaniu i pozawala zastosować zalegający w domu sos barbecue, który w głównej mierze ma zastosowanie w okresie grillowym, a zimną smętnie stoi zapomniany w lodówce ( przepis autorski) Składniki: szynka wieprzowa pokrojona w kotlety sos barbecue Ja polecam ten: sól olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do naczynia, w którym będzie się marynowało, zalej(...)obsmaż na nim mięso z obu stron mięso przełóż do garnka i zlej do niego również wszystko co zostało na patelni, zalej wodą nieco powyżej poziomu mięsa i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny na końcu gotowania, w kubku wymieszaj jogurt z mąką, a następnie zahartuj tę mieszankę gorącym sosem z garnka, dokładnie wymieszaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bigos 181

jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule(...)dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna jałowca. Doprowadzić do wrzenia i gotowac na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Grzyby zalać wrzątkiem (im mniej, tym lepiej) i gotować ok. 20-30 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć

W SMAK