Ulubiona sałatka mojego syna :) Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, nic nie trzeba gotować, smażyć itp. Czas przygotowania to ok 10-15 minut. Ogólnie do tej sałatki nie dodaje się parówek ale tym razem zrobiłam wyjątek dla dzieci i dodałam ich ulubione parówki pokrojone w plasterki. Wy również możecie modyfikować sałatkę, np. zamiast kukurydzy jak ktoś nie lubi(...)dodać groszek :) Składniki: seler paski (u mnie Rolnik) słoik 1700 ml po odsączeniu 800 g puszka kukurydzy pół pora 200 g szynki w plasterkach ananas 250-300 g majonez ok 5 łyżek sól i pieprz Selera odsączam, kroje (ze względu na dzieci, ja sama uwielbiam długie nitki selera ) i wrzucam do dużej miski. Następnie kukurydzę
Kuchnia Vikidzieckiem. Kiedy byłam na tyle duża aby się nie poparzyć gotowałam już sama pod okiem mojej mamy. Przez wiele lat już w dorosłym życiu udoskonalałam przepis, ale podstawą do dziś jest sok z kiszonych buraków. Teraz ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez tego barszczu. Gotuję go od zawsze, podtrzymując tradycję mojego rodzinnego domu. Mogę(...)czasu. Pierwszy dzień Świąt. Barszcz gotuję wyłącznie na bulionie warzywnym! Już sam dodatek krojonych wędlin i pieczonego mięsa w trakcie przyrządzania nadaje mu odpowiedniego smaku. Gotuję bulion warzywny dzień wcześniej. Przelewam wywar przez gęste sito. Odkładam warzywa, wykorzystując je w różny sposób. W wielkanocny poranek kroję wędlinę w małą kostkę: szynka, boczek wędzony, wędzona kiełbasa i różne pieczone mięsa
Leśny ZakątekProsta sałatka z resztek wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu(...)Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 150 g groszku z puszki 100 g szynki 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze
Stare Garyobiad , a jednak ładnie podany i syty. Do tego przepisu można wykorzystać mięso od szynki lub schabowe kotlety, które pokrojone w kostkę można szybko przyrządzić na grillowej patelni. Grillowana szynka pachnie wędzonką, bo użyłam oliwy BBQ. Specjalnie nie przesadzałam z przyprawami, bo mięso tak upieczone jest naprawdę aromatyczne. Podstawą obiadu są oczywiście dodatki. Frytki na pewno lubicie i wiecie(...)niegotowanych frytek, które szybko zmieniają kolor. Obok frytek innym dodatkiem do obiadu są oczywiście sosy i dipy. Do tego typu dań świetnie pasuje guacamole i lekko doprawiona kwaśna śmietana. Tani obiad nie musi być nudny. Przy minimalnych nakładach można naprawdę przyrządzić danie, które nieźle pobudzi smakowe kubki. Uwielbiam takie jedzenie! Niecała godzina w kuchni i obiad gotowy! Grillowana szynka
codojedzeniaDietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 5 Składniki:5 steków z piersi indyka,1/2 dojrzałej papai,10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,1 łyżeczka płatków chili,świeże zioła do przebrania,2 łyżki przyprawy do kurczakalubDomowa mieszanka(...)obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić na 5 słupków, drugą odłożyć na salsę.Każdy kawałek papai owinąć plastrem indyka i dwoma plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć
SzczyptaSmaQcytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Nooo, sporo składników, bo to jajka na bogato :) Gotujemy zatem jajka na twardo. I tutaj mała lekcja: jajka należy gotować (tzn. wkładamy(...)ugotowaliśmy jajka (gotujmy w osolonej wodzie) to obieramy ze skorupki. Kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Połówki białek odkładamy na bok, a żółtka do miseczki. I do żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru to łyżkę możemy też dodać do farszu. Mi została tylko resztka z sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy
Marder&Marder ManufactureJuż starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chleba pełnoziarnistego (ze śliwką) 2 plastry szynki (filet pieczony z indyka) plaster pomidora 3 plasterki ogórka pieprz posiekany szczypiorek - 1 łyżka kawa zbożowa + mleko 1,5 % Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę i delikatnie włóż jajko za pomocą łyżki (przed włożeniem do garnka włóż jajko pod strumień ciepłej wody - zapobiega to pękaniu jajka) - gotuj ok. 4-5 min. Na kromce chleba
Alutka-Gotujeamatorów delikatnych smaków. Polecam jest pycha! Składniki: Kilkanaście plastrów szynki użyłam Spod Powału Hańderek Masa jajeczno brokułowa: 4 jajka ½ świeżego brokuła 50 g sera żółtego ½ papryki czerwonej ½ cebuli Pęczek świeżego szczypioru 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku Sałata do podania Szczypiorek do zawiązania Sposób wykonania: Jajka gotuję na twardo obieram ścieram na tarce. Różyczki brokuła dzielę(...)mniejsze kawałki gotuję we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości, odcedzam i studzę. Dodaję do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję schłodzone na sałacie. Smacznego
Wanilia i Kardamonszczypta soli i pieprzu rozmaryn świeży Dodatkowo: kilka plastrów szynki parmeńskiej Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania
Mango Papajapierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej działki. Szpinak , twarożek i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy. Kluski(...)palcem. Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy 1 łyżkę soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy kluski, gotujemy, 3-4 minuty od wypłynięcia kluski ze szpinakiem są gotowe. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Kluski ze szpinakiem polewamy podsmażoną cebulką z szynką. Polecam są pyszne. The post Kluski ze szpinakiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut 🇮🇹 – Włochy 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Bulion – warzywny lub mięsny jakieś 2 litry Chleb – 300 gram jedno lub dwudniowy, pokrojony w kostkę Pancetta – 100 gram pokrojona w drobna kostkę Szynka wędzoną podsuszana – 300 gram pokrojona w drobną kostkę Masło – 20 gram(...)jajka wymieszaj i lekko ubij z mlekiem. Zalej kostki chleba i odstaw na chwilę. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść masło. Dodaj cebulę i lekko podsmaż. Teraz wrzuć szynkę i Pancette, dobrze podsmaż całość, pozostaw do przestygnięcia. Myślę, że grzane wino by pasowało do tego dania 😉 Po trzecie do chleba dodaj szczypiorek, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem, gałka muszkatołową
RafalCookprzepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek) kilka gałązek tymianku 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez(...)smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple. Krok 2. Na większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę parmeńską i mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty. Krok 3. Następnie dodajemy pokrojone grzyby
Moja Książka KucharskaJeśli zostały Ci gotowane ziemniaki po wczorajszym obiedzie, możesz je jeszcze wykorzystać do przygotowania smacznych kotletów! Składniki tłuczone ziemniaki zimne 1 cebula kilka plasterków szynki mąka jajko bułka tarta gałka muszkatołowa pieprz sól Przygotowanie Podsmażyć na patelni cebulkę pokrojoną w kostkę oraz szynkę. Dodać do ziemniaków i przyprawić. Wszystko wymieszać. Formować kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć
Wasze Przepisy