gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:152/391)

Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą 204

kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem

Smaki Na Talerzu
Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą 198

kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem

Smaki Na Talerzu
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo) 121

SKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem.  Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć na patelni

La grande e la piccola cuoca
Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą 90

skórki, pokrojone na mniejsze części pomidory. Można też zamiast polpy dodać większą ilość świeżych pomidorów lub passatę pomidorową). Gotujemy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem oraz oregano. Na koniec dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją na minimalnej ilości oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę

Smaki Na Talerzu
Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia 179

położy ulubioną szynką, później kawałek papryki, ogórka pomidora czy znienawidzony przez wszystkich szpinak. Całość przykryj serem i drugą połówką kromki. Pokrój te wszystkie połówki na kwadraciki o długości maksymalnie 5 cm. Ułóż z nich wagon i rozpocznij zabawę z dzieckiem . Możesz pomagać dziecku w zjadaniu wagoników albo zaproponować jakąś nagrodę w postaci dodatkowej bajki za zjedzenie wszystkiego. Gotuj razem(...)szynki serce, dorzuć do tego pomidorki koktajlowe z odrobiną pieprzu odzwierciedlającą biedronkę a szczypiorek jako trawę lub czyjeś włosy. Przyda nam się tu dużo czas i zaangażowania ale nic tak nie cieszy mamy, jak pusty talerz po kanapkach. Post Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka brokułowa z szynką, jajkiem, papryką, rzodkiewką, sałatą lodową i sosem czosnkowym 137

jest sosem czosnkowym, który uwielbiam. Sałatka dobrze się sprawdzi na świątecznym stole i na każdej imprezie Co potrzeba na sałatkę: 1/2 brokuła, 1 duża, czerwona, mięsista papryka, 4 plastry szynki konserwowej, 3 liście sałaty lodowej, 5 średnich rzodkiewek, 5 jajek ugotowanych na twardo   Co potrzeba na sos czosnkowy: 2 pełne łyki majonezu, 1 pełna łyżka śmietany, 4 duże ząbki(...)czosnek przepuszczony przez praskę, odrobinę soli, mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od chwili zagotowania się wody, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimnego dzielimy na mniejsze różyczki. Paprykę pozbawiamy pestek i miękkich części, kroimy w kawałki, szynkę kroimy w kwadraty ok. 1,5 x 1,5 cm, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki

Bułka z Chlebem
Roladki z kurczaka ze szparagami 251

Składniki dla dwóch osób: 4 grube szparagi 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 1 pierś z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej lub crudo świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania. Osuszamy na ręczniku papierowym i przecinamy na pół. 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przecinamy poziomo na dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik

My Culinary Art
Kociołek warzywny z mięsem mielonym 154

dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima(...)garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente. Potem dodać jeszcze cukinię i paprykę i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Cukinię i paprykę daje później

Monia miesza i gotuje
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 170

oleju sezamowego,2 plastry szynki szwarcwaldzkiej,oliwa,2 gałązki tymianku,kilka pręcików szczypiorku do dekoracji,sól,pieprz biały.Przygotowanie:Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek.W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem(...)drobniej posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia.Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska

SzczyptaSmaQ
Jajko zapiekane w bułce 85

Propozycja pysznego śniadania z bułką kajzerką, serem, szynką pieczarkami, papryką i jajkiem. Czas przygotowania :   25 minut Ilość porcji:  2 osób Trudność przygotowania:  

karolgotuje
Pizza z szynką i pieczarkami (ciasto na pizzę) 133

Ciasto na pizzę - gruby spód i puszyste brzegi. Dodatki do pizzy mogą być już dowolne - wasze ulubione - u mnie dziś z szynką oraz pieczarkami. Składniki: ciasto

Lena Gotuje
Schabowe z szynką i warzywami. 119

Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek

Kuchnia Beaty
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 167

Włoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese , u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda

zadanie-gotowanie
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 196

Istnieje hipoteza , według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go skórą zwierzęcą i wlewali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej(...)prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy

mojewypiekiinietylko