oleju sezamowego,2 plastry szynki szwarcwaldzkiej,oliwa,2 gałązki tymianku,kilka pręcików szczypiorku do dekoracji,sól,pieprz biały.Przygotowanie:Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek.W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem(...)drobniej posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia.Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska
SzczyptaSmaQPropozycja pysznego śniadania z bułką kajzerką, serem, szynką pieczarkami, papryką i jajkiem. Czas przygotowania : 25 minut Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania:
karolgotujeCiasto na pizzę - gruby spód i puszyste brzegi. Dodatki do pizzy mogą być już dowolne - wasze ulubione - u mnie dziś z szynką oraz pieczarkami. Składniki: ciasto
Lena GotujeWieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek
Kuchnia BeatyWłoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese , u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda
zadanie-gotowanieIstnieje hipoteza , według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go skórą zwierzęcą i wlewali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej(...)prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI: 2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć(...)ogrzewania) ucierać sos za pomocą trzepaczki Kiedy sos osiągnie już odpowiednią konsystencję (nie za rzadki i nie za gęsty) posolić, popieprzyć, opcjonalnie dodać gałkę muszkatołową. KROK 3: Plastry szynki przekroić na pół Owinąć każdego szparaga pojedynczym plastrem. Ułożyć na talerzu i polać sosem. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt: 15 złotych
smacznieinatematswojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg. cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki mąka 4 łyżki jaja 2 szt. roztopione masło 1 łyżka masło do wysmarowania formy szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów METODA(...)czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Dla wszystkich moich czytelników 10 % zniżki na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar . Love #Ambition
Kuchnia Pauletteskilka plusów, a mianowicie nie musimy szykować garnków do ich gotowania, talerzy do podania, nie bawimy się w obieranie jajek przy jedzeniu. Po prostu wbijamy jajka do ulubionych miseczek, kokilek czy szklanek, wstawiamy do parowaru, a później już tylko zajadamy Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 plastry szynki odrobina szczypiorku szczypta soli, pieprzu i suszonego czosnku inne ulubione dodatki
NiePieprz.plgarnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dorzucamy ziele i liść laurowy. Gotujemy. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szynkę aż się ładnie zrumieni
Radość kipiąca uśmiechem.ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą
Kolizje Smakówmierząc od strony kopyt. Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude z szynki, bardziej tłuste(...)galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba
Trzeci talerzśniadanie, kolację, świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. 1. Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Sałatka figowa z pomidorkami oraz mozzarellą przepis na: Monia Miesza i Gotuje 3. Pyszna sałatka z kurczakiem i awokado bez majonezu przepis na: Uwaga Babcia Gotuje 4. Sałatka z łososiem
BabskiePorady.pl - Przepisykolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić(...)wymieszać aby wszystkie się sparzyły i natychmiast odcedzić wodę Wlać nową wodę gotować 10 minut od zagotowania 3. Jarmuż odcedzić na sicie zostawić aby ostygł dobrze odcisnąć z wody Przełożyć do miski dodać śmietanę majonez wszystko zmiksować blenderem dodać starte jajka ser i szynkę na dużej tarce Dodać posiekany szczypiorek i liście czosnku wszystko wymieszać doprawić
W królestwie smaków Beaty