Aromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych. Składniki: 1 kg mięsa z szynki, ok 4 łyżek suszonych grzybów, 10-12 sztuk suszonych śliwek, duża cebula, łyżka majeranku, łyżka tymianku, 3 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka masła, sól, łyżka mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy(...)Podsmażamy na łyżce masła w garnku. Zalewamy ok 1,25 litra wody, dodajemy przyprawy (majeranek, tymianek, ziele, liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku
Lena GotujeTypowe polskie śniadanie to kanapka z plasterkiem szynki i do tego kawałek pomidora :) A może byśmy je odrobinę urozmaicili? Nic trudnego, pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszną, zdrową i zarazem dietetyczną kaszę jaglaną z owocami. Z całą pewnością dostarczy ona Wam energii na cały dzień. Przepis jest niezwykle prosty, jeśli jednak jesteście śpiochami to kaszę ugotujcie wieczorem dzień wcześniej(...)Kasza jaglana z owocami – składniki (2 porcje) 50g kaszy jaglanej 1 jabłko łyżka cynamonu banan łyżeczka czarnego sezamu Kasza jaglana z owocami – przepis Kaszę jaglaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. I uwaga teraz przepis … wszystkie składniki wkładamy do miseczki i razem blendujemy . Powstanie nam w ten sposób pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne śniadanie. Tak przygotowaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szkaszuke ? Jest to danie kuchni tunezyjskiej składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Ja robiłam po raz pierwszy, jest rewelacyjna, tyle mogę powiedzieć :-) Każdy może dodać to co lubi i zawsze danie będzie oryginalne. Ja dodałam szynkę z linii wędlin Z dymnej chaty jest to szynka spod powału Handerek . Żółtka w mojej wersji(...)kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów. 3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy
kruche babeczkiszynką i warzywami w klarownej galarecie. 4 porcje 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek groszku zielonego użyłam mrożonego 5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 duże plastry szynki Galareta 500 ml wody 1 liść laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta soli 1 solidna łyżka żelatyny Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy
Andzia Pichciproponowana! Składniki: 1 puszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy
kgwjanczewoposmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy(...)mąki. Prażymy mąkę cały czas mieszając przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać – najlepiej jest zmienić łyżkę na rózgę, dolewamy do rondla mleko i rozprowadzamy z zasmażką. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę. Wstawiamy
Smaczna Stronazupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu. Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut. Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko. Smacznego
Codziennik Kuchennyptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło(...)Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. 2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około
Szefowa kuchnipodejrzeć jeszcze przed Wielkanocą. Na pewno będziecie wyczarowywać jakieś sałatki na śniadanie, może ta tytułowa Was zainspiruje. Jeżeli chodzi o dobór składników, jajka od szczęśliwych kur, dobrej jakości szynka, ulubiony majonez (najlepiej z dobrym składem, hłehłe) i w sumie tyle. Reszta składników jest ogólnodostępna, z nimi nie musicie kombinować. Dzisiejszy przepis jest przedostatnim świątecznym. Zastanawiam się jeszcze(...)sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, obieramy. Obrane jajka kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Seler, kukurydzę porządnie odsączamy, dodajemy do jajek. Ananasa kroimy w średnią kostkę, również porządnie go odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kostkę średniej wielkości. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski
KardamonovyTa sałatka to idealne połączenie szynki, kurczaka ze słodkim ananasem. Zaskakująca :) Idealna nie tylko od święta ale i na co dzień. Po prostu pycha! Sałatka
Tagebuch po polskuDo Islandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w
Mama GotujePolędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym
Kuchnia BeatySmaczna i bardzo prosta sałatka dobra na każdą okazję Można ją podawać na przekąskę, kolację, święta lub rodzinne przyjęcia (imieniny, urodziny, chrzciny, komunie, wesela). Inne
Kulinarny S.O.S.piersi naszym sosem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy około 5-6 min. Pod przykryciem. Makaron ugotowany odcedzamy hartujemy i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku tuż przed podaniem kilka łyżek oliwy z oliwek koperek i energicznie wstrząsamy Możemy dodać podsuszona szynkę parmeńska pokrojona w Kostkę. Smacznego
Viola cooks with passionAromatyczna, pachnąca przyprawami pieczona szynka to moja propozycja domowej, świątecznej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole. Składniki: 1,3kg szynki - myszki Solanka do peklowania: 1 l wody 70g peklosoli 2 łyżki maggi 6 liści laurowych 20 ziarenek jałowca 16 ziarenek kolorowego pieprzu 10 ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki majeranku(...)kolorowy pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie, majeranek, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać. 2. Do gotowej solanki włożyć szynkę, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynkę codziennie obracać aby równo się
Szalona Kuchnia Eweliny