częściej cieszyć się wiosennymi daniami. Składniki (na keksówkę): 180 ml kaszy jaglanej kilka szparagów chili mozzarella wędlina, np. szynka, polędwica sól pieprz szczypiorek Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 360 ml wody i gotować do odparowania wody. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kaszę do keksówki i równomiernie ją rozprowadzić. Na kaszy ułożyć plastry mozzarelli
Weekendy w domu i ogrodziestołu i u nas często pojawiają się na świątecznym stole. W tym roku zapragnęłam odmiany więc nie było długiego gotowania wywaru tylko dużo szybsza, jarzynowa wersja ze śmietanką. Żeby mięsożercy nie narzekali razem z warzywami w galaretce zatopiłam kawałeczki szynki. Zapewniam, że taka galaretka smakuje doskonale . Spróbujcie koniecznie bo nie tylko jest pyszna, ale też wygląda efektownie, nie tylko
Smaczna Pyzacheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka 250 ml śmietany 36% (1 szklanka) 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną(...)termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone
Poezja smakukilka owoców jałowca (w całości) rozmaryn, natka pietruszki, sól, pieprz 25 g masła 2 łyżeczki mąki 600 ml wody Szynkę płuczemy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie zalewamy wodą i doprawiamy rozmarynem, natką pietruszki i owocami jałowca - gotujemy do miękkości mięsa. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, taką zasmażkę dodajemy do gotującego się mięsa
Moje-pitraszeniegłęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie bardzo miękka , moja kapusta gotowała się około 1,5 godziny . Kiedy nasza kapusta
Mój Smakzgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć z woreczka, wytworzony sos wlać do garnuszka ( skórę lub boczek odłożyć do zamrażarki i dodać później jak będziecie gotować grochówkę :)) Dolać trochę wody, zagotować, w razie potrzeby doprawić solą. Można zagęścić mączką ziemniaczaną, ale nie jest to konieczne. Troszeczkę mąki
Kuchnia Pokoleńplastry) 100g sera żółego 1 długi ogórek zielony 8 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki majonezu pieprz - opcjonalnie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiamy to wystudzenia. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce, kroimy na cztery części. Szynkę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, opcjonalnie doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowaniekażdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu
Szefowa kuchnikuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Składniki na 4 roladki : 4 kawałki cukinii ok 4 cm 4 plasterki dowolnej szynki 3 łyżki serka śmietankowego Almette 2 ugotowane jajka por do dekoracji Składniki na palmę z oliwek: około 9 czarnych oliwek patyk do szaszłyków paseczki z cukinii i buraków dowolny owoc potrzebny do wbicia szaszłyka np. nektarynkę
Podróż w kulinariatemat śniadań, a raczej szybkich śniadań. Wielu z nas nie ma rano czasu na zjedzenie tego najważniejszego posiłku. W końcu gotowanie owsianki troche czasu zajmuje. To samo tyczy się zrobienia pożywnych kanapek (i nie mówię tu o standardzie "ser-szynka", tylko o zdrowych kanapkach wypełnionych warzywami i dobrej jakości wedlinami lub serami), czy smażenia śniadaniowych placuszków . A gdyby tak przygotowanie
Zawsze głodna!sera łagodnego nadającego się do zapiekania mleko kawałek szynki gałka muszkatołowa, pieprz, sól pietruszka (do posypania) Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej
MarciochaKucharzybardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania dodać przyprawy.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez
Kraina Miodem Płynącamoże mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę
Kulinarny karnet Christopheramozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto tworząc zaokrąglony brzeg. Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!! Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchniangielskiego pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście. Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy(...)NESTEA-0,5 l). Kładziemy zakręcone butelki w lodówce do stężenia. Rozcinamy butelki wzdłuż i usuwamy je. Nacinamy otwory na uszy i wsuwamy w nie wycięte z szynki trójkąty. Wycinamy koła z szynki i przymocowujemy je goździkami w miejsce ryjków. Wycinamy z szynki ogonki dla świnek. Połówki ciemnych oliwek mocujemy goździkami w miejsce oczu. Świnki układamy na sałacie karbowanej. Dekorujemy
Przepisy Kulinarne