gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:159/391)

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 73

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego - około 270 g 2 jabłka - około 200 g łyżka masła 2 łyżki cukru

Kuchnia Bazylii
Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami 143

obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy efekt potrawki). Roztłuczone mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni na tłuszczu

Dorota Smakuje
Barszcz biały z kabanosem i kiełkami 118

Seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Na oleju przesmażam cebule i czosnek, dodaję pokrojony boczek, szynkę i dalej przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę,  dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję

wesoła kuchnia
Pizza calzone z pysznym farszem 193

chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut. I farsz gotowy-odkładamy go do przestygnięcia. wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z tortellini, tuńczykiem i szczypiorkiem 126

również świetny dodatek do dań z grilla. Szybka w przygotowaniu a jaka smaczna! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 zielony ogórek 200 g tuńczyka w sosie własnym 6 dużych rzodkiewek ½ pęczka świeżego szczypiorku Sól Pieprz 3 łyżki majonezu Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Rzodkiewki dokładnie myjemy

VioletoweKucharzenie
Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem 197

dowolnej ilości zapewni Wam wyśmienite danie. Zobacz też: Sałatka z granatem i kurczakiem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami Przepis na sałatkę na wypasie - z kurczakiem i boczkiem Drukuj przepis Czas gotowania: 30 minut Składniki pierś z kurczaka cienkie plasterki boczku kukurydza ser z niebieską pleśnią pomidorki koktajlowe mix sałat olej rzepakowy

Kuchnia Bazylii
Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą 1517

zamienić po prostu na oliwę z oliwek. Zobacz też: Sałatka z granatem i kurczakiem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pierś z kurczaka kilka liści sałaty rzymskiej 2 pomidory mozzarella w kulce łyżeczka ziół prowansalskich łyżka

Kuchnia Bazylii
🧀 Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 185

serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem Smacznego! Zobacz też: Burgery wieprzowo-wołowe Frytki z piekarnika Przepis na zapiekanki z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 półbagietki 400 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego masło(...)odrobinie masła, około 10 minut, aż pieczarki stracą wodę. Dosalamy i przyprawiamy pieprzem. 2 Półbagietki kroimy na pół. Smarujemy je masłem. Nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką (możecie dodać też szynkę, kiełbaskę). Posypujemy startym serem. 3 Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 4 Podajemy z ketchupem.   Artykuł 🧀 Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem pochodzi z serwisu

Kuchnia Bazylii
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 173

serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem Smacznego! Zobacz też: Burgery wieprzowo-wołowe Frytki z piekarnika Przepis na zapiekanki z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 półbagietki 400 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego masło(...)odrobinie masła, około 10 minut, aż pieczarki stracą wodę. Dosalamy i przyprawiamy pieprzem. 2 Półbagietki kroimy na pół. Smarujemy je masłem. Nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką (możecie dodać też szynkę, kiełbaskę). Posypujemy startym serem. 3 Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 4 Podajemy z ketchupem.   Artykuł Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem pochodzi z serwisu

Kuchnia Bazylii
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2136

Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony

Karo in the Kitchen
Gulasz z szynki 131

ostrą, wymieszać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną drobno szynkę, grzybki pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą. Czym dłużej gotowane tym smaczniejszy będzie gulasz. Takie danie nie lubi

Kuchnia Pokoleń
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 147

zachęcało do kapieli W „naszym” mieszkanku było sympatycznie, przytulnie – atmosfera sprzyjała alkoholizowaniu się hiszpańskim winem, zajadaniem świeżymi omułkami gotowanymi na białym winie z masłem, czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie podsmażoną tortille hiszpańską. Wystarczy ją podgrzać i jest

Right Behind The Kitchen
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ 636

ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g  m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie:  Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich

Walijskie Pichcenie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 105

cytryną i tabletkach...  Składniki 8 różnokolorowych papryk  70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu  2 cebule  majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób  Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany

Kuchenne aromaty
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym 190

przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki. Szparagi gotujemy

Pyry na Gaz
Pasztet tradycyjny 172

naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają

Pełny talerz
Fasola w sosie pomidorowym z parówką 229

fasoli  1 słoik pomidorów z cebulą 150 g boczku wędzonego  2 cebule 200 g parówek z szynki majeranek, papryka mielona słodka oraz ostra, sól, świeżo zmielony pieprz. 1 łyżka oliwy Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie, gotujemy . Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy, kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek chwilę smażymy, dodajemy

kgwjanczewo
Pikantna zupa paprykowa 238

soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 189

użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie). Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Szaszłyki 400 g batatów, 250 g sera halloumi, 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych  (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego(...)gotować 15 minut.  Zmiksować z grubsza blenderem. Przechowywać w lodówce. Szaszłyki Bataty gotować 20 minut razem ze skórą na średnim odniu, przestudzić i obrać, pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm). Ser halloumi pokroić w taką samą kostkę jak bataty, każdy kawałek owinąć przyciętym paskiem szynki. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki, nadziać na szpatułki razem z serem i batatami, skropić

SzczyptaSmaQ
Lazania dyniowa 130

rzeczy, aby w końcu stworzyć sama zestawienie, przynajmniej dla mnie, idealne. Dyni trzeba wyrazistego, mocnego dodatku jakim jest szynka szwarcwaldzka i cebula, kombinacja doskonała. Składniki (na 4 porcje): 9 lub więcej płatów makaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej 1 duża cebula kulka mozzarelli 1 kubek serka wiejskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka masła(...)utworzyły się grudy. Gdy wlejemy całe mleko, możemy zwiększyć ogień i cały czas mieszając, gotujemy sos aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję rzadkiego budyniu. W tym momencie ściągamy go z ognia, Doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.   Szynkę szwarcwaldzką kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na zimną patelnię wrzucamy szynkę, po czym

Smaczna Strona
Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym 161

gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej  4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie Włączyć w piekarniku opcję grill. Rozgrzać na maksymalnym ustawieniu.  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ok 3x3 cm, zalać wodą, osolić, gotować do miękkości.  W międzyczasie umyte polędwiczki oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem.  Rozgrzać płytki(...)ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty. Wyjąć, dać mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, pokroić w plastry i nakładać na talerze. Smacznego

Stare Gary
Zawijane tortille z serkiem i papryką 292

całość mieszamy. Na plackach tortilli układamy szynkę, ser żółty i smarujemy przygotowanym serkiem z papryką. Zwijamy w rulonik. Roladkę kroimy w mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Możecie dodatkowo w każdą z nich włożyć wykałaczkę :) Smacznego! Post Zawijane tortille z serkiem i papryką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z zupkami chińskimi 868

Czy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane kajzerki 129

wkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka w przyprawach i cebuli pieczona w rękawie. 187

gotowanie . Jest to bardzo fajne bo w tym  samym czasie w naszych domach powstają pyszne te same dania, chociaż wszystkie mieszkamy daleko od siebie to jednak przez takie gotowanie coś nas łączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu ja dla ostrości dodałam jeszcze imbiru. Mięso wyszło pyszne(...)być miękkie. Powiem Wam że moja szynka poszła na kanapki, smakowała wybornie. Upieczoną szynkę najlepiej odstawić na co najmniej godzinę. Jeśli przeznaczycie ją na kanapki wtedy będzie się dobrze kroiła jeśli na obiad to możecie kroić jeszcze ciepłą polana np: sosem pieczeniowym. Smacznego :)      Gotowałam z : Joasią - Grunt to przepis

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka „prawie” Cesar 161

prawie” Cesar Na talerzu układamy sałatkę, a następnie podzieloną na mniejsze kawałki szynkę szwarcwaldzką. Całość polewamy sosem musztardowym, posypujemy po wierzchu tartym parmezanem i na górze układamy grzanki czosnkowe . Smacznego! Artykuł Sałatka „prawie” Cesar pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 138

filetach. 4. Zwinąć roladki z indyka w szynkę lub boczek, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Podawać roladki z indyka z serem mozzarella bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem ziemniaków i wybranych gotowanych warzyw. Roladki z indyka pieczone z serem

Kuchcik gotuje