gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:140/391)

Spaghetti z szynką Prosciutto, suszonymi pomidorami i sosem carbonara 200

smażenia  Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aby się nie sklejał (uwaga! Nie gotować makaronu dużo wcześniej, ponieważ musi być gorący w momencie połączenia z sosem).Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i szynkę, chwilę razem podsmażyć. W tym czasie dobrze rozmieszać jajka, dodać do nich starty ser (zostawić odrobinę do posypania

Cook&Love
SZPARAGI DUSZONE NA MAŚLE Z CZOSNKIEM 118

masłem włożyć do niej szparagi, najlepiej na stojąco tak aby główki były nad powierzchnią wody. Gotować pod przykryciem 5-6 minut. Na patelni roztopić masło i przełożyć odcedzone szparagi, dodać czosnek i smażyć około 5 minut, aby nabrały maślano-czosnkowego aromatu. Na talerzu rozłożyć szynkę i ułożyć szparagi. Szynką zawinąć końcówki szparagów. Usmażyć jajko sadzone, z płynnym żółtkiem i ułożyć

Kuchnia w opałach
Zupa krem z fasolki szparagowej 201

podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się(...)bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 187

żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną

Miód i pieprz
SAŁATKA POROWA Z SZYNKĄ NA KRAKERSACH 315

drobną kostkę, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Małą garstkę pokrojonej szynki odkładamy, a pozostałą część mieszamy w misce razem ze sparzonym porem. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu do smaku, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później(...)drobno kroimy. Na blaszce układamy obok siebie 12 krakersów (3x4)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę porową z szynką, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy odłożonymi kawałkami szynki oraz szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż krakersy

Kuchnia MagdaLeny
Tosty z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce / Toasts with ripening ham and poached egg 88

kromki pszennego pieczywa 1 łyżka pasty tahini 100 g. mozzarelli w kawałku 2-3 plastry szynki dojrzewającej 4 jajka 1 łyżka octu sól, pieprz W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zmniejsz płomień pod garnuszkiem.  Jajko wbij do filiżanki, uważaj żeby nie przebić żółtka. Gotującą wodę zamieszaj aby zrobić w niej mały wir wodny. W środek wlej jajko z filiżanki(...)Gotuj jajko około 2 minut, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i włóż do zimnej wody. Powtarzaj czynności z każdym kolejnym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kromki ułóż na blaszce i posmaruj każdą cieniutką warstwą tahini. Połóż część startej na tarce mozzarelli, na to paseczki szynki i po jednym jajku w koszulce. Posól i popieprz jajka. Wierzch posyp resztą

Delicious Place
Pieczarkowe rolady z szynki 154

smażymy na patelni , lekko soląc i doprawiając pieprzem oraz gałką muszkatołową . Jak już pieczarki z cebulką będą miękkie i gotowe , wyłączamy gaz , odstawiamy je do wystygnięcia . Na rozbitych kawałkach szynki układamy farsz , delikatnie solimy i pieprzymy , zwijamy w roladki . Podsmażamy na tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią , a następnie zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy , dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku(...)okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem , kaszą , ziemniakami lub soczewicą . Smacznego Post Pieczarkowe rolady z szynki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Szynka gotowana w szynkowarze 157

Składniki : ok. 1 kg mięsa od szynki płaska łyżeczka soli do zmiękczania mięs 3-4 ząbki czosnku pieprz czarny, 2-3 chipsy suszonych jabłek płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie : Mięso obmyć, posypać solą, pieprzem, papryką- nakłuć widelcem Czosnek pokroić w plasterki, obłożyć nim mięso - pozostawić na całą noc w miseczce i przykryć Następnego(...)dnia mięso włożyć do szynkowara, na spód i wierzch włożyć po 2 chipsy z jabłek Mięso gotować dalej wg tego przepisu  (od punktu 8.) Mięso wyjęłam w momencie gdy szynkowar wystygł.  Zapewniam Was, że było o niebo lepsze od najdroższej szynki ze sklepu. Odkąd mam szynkowar, cały czas eksperymentuję w nim przygotowywanie mięs na różne sposoby

Proste Potrawy
Roladki z kurczaka, szparagów i szynki parmeńskiej 265

można podać takie szparagi na obiad. Wyszło pyszne! Składniki: dwie piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 15-20 szparagów  sól pieprz dwie łyżki musztardy dijon dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki miodu Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą

Mango Papaja
S... Szynka Schwarzwaldzka&jajko&kukurydza&cukinia 250

rolę zagra szynka Schwarzwaldzka. Składniki: 2 garści mieszanki sałat 4-5 plastry szynki Schwarzwaldzkiej 2 łyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre bazylia, pieprz ziołowy opcjonalnie: grzanki z chleba Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo Cukinię myjemy, kroimy w paski i grillujemy na rozgrzanej patelni około

Kitchens Alphabet
gołąbki z kapustą pekińską 474

tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza i nie trzeba jej przed owijaniem blanszować. Podczas gotowania spokojnie zmięknie - tylko dobrze wytnijmy grubą część (to ta biała). Składniki: liście kapusty pekińskiej mięso mielone (miałam mieszane 700 g łopatki i szynki i 300 g wołowiny) 1 ugotowany woreczek ryżu 1 nieduża cebula ulubione przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka słodka(...)kapusty pozbawiamy grubej części (można powiedzieć głąba)  ma liściu układamy łyżkę farszu i dokładnie zwijamy  układamy w garnku  - najlepiej takim z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy - ok 20-30 min  dodajemy pomidory i redukujemy sos Gołąbki są wspaniałe same w sobie, nie trzeba im chyba żadnych dodatków :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Domowa szynka na kanapki 308

sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam!   Składniki: ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej 2 litry wody 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki soli (130g) 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego pół(...)minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy i gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu. Ponownie odkładamy całość na kolejne 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami *** *** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso

Blog z Apetytem
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 171

biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko

Codzienne Gotowanie
Zraziki wołowe z ogórkiem i suszonym pomidorem na parze 157

Ostatnio bardzo polubiłam gotowanie na parze. Kiedyś robiłam to jedynie od czasu do czasu, jednak teraz, jest ono głównym sposobem na przygotowanie obiadu. Pomijając wszystkie korzyści zdrowotne płynące z gotowania na parze, podoba mi się to, że nie muszę co chwilę sprawdzać, czy mięso się przypala, czy będzie ono przesuszone, nie muszę mieszać składników, a nawet solić warzyw. W trakcie(...)pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy wykałaczką, w celu uniknięcia jej rozwijaniu się. Wszystkie roladki umieszczamy na sicie/przystawki do gotowania na parze, bądź w koszyczku bambusowym i gotujemy 35-40 minut. Warto do gotującej się wody dodać liść

Be Fit Be Strong
Zupa z cukinii z fetą, szynką szwarcwaldzką i makaronem 132

ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka- 300 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * feta- 40 g Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ- jeżeli cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek(...)Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca