całość zwijamy. Kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na półmisku. Smacznego! Przepisy na przystawki: Przystawki – kanapeczki Roladki z szynki Jajka z łososiem Post Przystawka – szybkie tortille pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tydzień gotować, nie ma szans. Spróbujcie zrobić taki krem, chociaż raz. Chciałam jeszcze do niego dorzucić parę gałązek rzeżuchy, niestety jeszcze mi się, dziewczyna, nie wyhodowała. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 cebula mały kawałek selera 1 spory korzeń chrzanu 750 ml wody 1 łyżeczka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 12% 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej(...)gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy starty na najmniejszych oczkach, chrzan. Po tym czasie, całość studzimy i miksujemy w blenderze na gładki krem. Zupę przelewamy z powrotem do garnka (można ją przelać przez gęste sito), dolewamy do niej sok z cytryny, śmietanę, cukier. Zagotowujemy. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo, jajami przepiórczymi i krótko smażoną, szynką
Kardamonovyoraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i sos lekko się zredukuje. Następnie dodać szynkę, szczypiorek i ser feta*. W pomidorach zrobić dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i gotować około 3-4 minuty (do ścięcia białka, żółtko ma być płynne). Od razu podawać. *jeśli ser feta dodacie
UgotowaćZimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje
Szefowa kuchniporcje) 2 duże buraki garść rukoli ser feta albo ser kozi łyżka musztardy 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu zioła prowansalskie oregano ziarenka słonecznika sól pieprz Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Ingredients 1 arkusz ciasta francuskiego 225 g szparagów zielonych 30 g parmezanu 60 g szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 1 łyżka wody pieprz czarny sól morska Instructions Szparagi myjemy, osuszamy(...)oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem
Wędrówki po kuchniSchab długodojrzewający W grudniu na naszego bloga zajrzało w sumie ponad 20 tysięcy unikalnych użytkowników. Cieszy nas szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na
Jakugotujesz.plporywający. Niecodzienna zapiekanka, przypominająca nieco żydowski kugel, prosta, ale efektowana. Przepisy na poszczególne dania będziemy zamieszczać codziennie rano. Jak gotowaliśmy Menu jest mocno mięsne, jednak pora roku jest taka, że trzeba solidnie się odżywać. Nawet w makaronie jest suszona, szynka, choć można ją wyeliminować i zrobić sobie danie wegetariańskie. Trzy z pięciu potraw są bardzo szybkie do zrobienia. Kurczak teryaki(...)składniki do naczynia i udusić/upiec. Dania do menu w tym tygodniu dobieraliśmy właśnie pod kątem liczby składników, wychodząc z założenia, że im krótsza lista tym mniej pracy przy gotowaniu. Nie było łatwo znaleźć takie przepisy, bo po wpisaniu do wyszukiwarki hasła „dania z 5 składników” natrafialiśmy na dość trywialne propozycje w stylu makaron z serem. Ostatecznie udało nam się
Niedzielny kucharzpatelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityimprezę w gronie znajomych jak i na kolację. Sałatka w swoim składzie oprócz brokuła zawiera również szynkę oraz ser żółty, więc jest pożywna i syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu na sałatkę z brokułem. SAŁATKA BROKUŁEK Składniki 1 brokuł 200 g szynki konserwowej 150 g sera żółtego 2 pomidory 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku konserwowego 4 ogórki korniszony(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. 2. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 3. Szynkę, pomidory i ogórki korniszony kroimy w kosteczkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę
Alle Dobre!użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się
Kto ugości moich gości?Klasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę(...)jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :) Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Szykujemy dużą miskę
Gotowanie i blogowaniecały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u. Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu? Piękna pogoda zachęca do grillowania, prawda? Jaki grill wybrać? Trudna sprawa, ale mam dla Was wskazówkę, bo w Makro znajdziecie przeróżne grille, oferta jest(...)białe i jasnozielone końcówki. Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy szparagi. Gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli. Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę. Układamy na środku
Moja smaczna kuchnia