gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:134/391)

Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 246

Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy(...)garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem (również na półtwardo), a następnie odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy

In my kitchen
pyszny gulasz mięsno-warzywny jednogarnkowy... 87

Składniki: szynka bez kości 70 dag, cebula kolorowa 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka ostra 1 mała, papryka słodka 2 sztuki większe, ziemniaki 6 sztuk średnie, marchew 2 sztuki, seler 1 mały, korzeń pietruszki 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pomidory 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 1,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżeczka(...)pestkami,pomidory i koncentrat, kostkę rosołową, wlać wodę, gotować na średnim ogniu z 40 minut. Dodać drobno pokrojoną włoską kapustę, pieprz ziołowy, sól czosnkową, gotować z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia - bardzo smaczny, aromatyczny, sycący gulasz z szynki z warzywami, ziemniakami i kapustą włoska, doskonałe danie jednogarnkowe........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską 182

tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem

Food Square
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 151

przeżyć krążące nad Podkarpaciem ( i nie tylko ) upały. Moja propozycja , to obiad, nad którym nie trzeba stać, a jest aromatyczny, nasyci i doda energii. Nie zawiera skomplikowanych składników, bo gotowanie powinno być proste, przyjemne i pyszne! Produkty sezonowe, ogólnie dostępne i ...różowy blender z Lidla, który mi bardzo pomógł! Jest solidny, mocny, o cudownym kolorze ,a dodatkowo posiada następujące zalety(...)wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry premium. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.  Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu. Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 117

Sandwich with grilled eggplant with tomato tiger. Składniki. 1 bakłażan 50g masła 1 cebulka 2 łyżki mąki 150ml mleka 2 łyżki sera pecorino  romano utartego 50g szynki konserwowej 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić(...)około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać

Kulinarny karnet Christophera
Krem z pomidorów z Prosciutto di Parma! 114

CYKL DIETA NISKO- KALORYCZNA Dzisiaj polecam pyszne aromatyczne danie, z prawdziwych włoskich pomidorów, z dodatkiem ziół, szynki parmeńskiej - Prosciutto di Parma, i lanych kluseczek. Czy czegoś można chcieć więcej?  ;-) Składniki: - 1 litr przecieru z pomidorów włoskich (możecie kupić we włoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki(...)danie było ostre.  Przygotowujemy kluseczki, jajko roztrzepujemy z mąką i solą, i malutkim strumieniem wlewamy do gotującej się zupy.  Prosciutto di Parma, układamy na ręczniku papierowym i wkładamy na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej, w tym czasie szynka się pięknie upraży. Układamy na środku talerza. Pyszne! Z w/w składników otrzymujemy 3 porcje, każda po 298 kcal

SMYKWKUCHNI
Przystawka – szybkie tortille 752

całość zwijamy. Kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na półmisku. Smacznego! Przepisy na przystawki: Przystawki – kanapeczki Roladki z szynki Jajka z łososiem Post Przystawka – szybkie tortille pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrzanowa zupa krem z szynką szwarcwaldzką 46

tydzień gotować, nie ma szans. Spróbujcie zrobić taki krem, chociaż raz. Chciałam jeszcze do niego dorzucić parę gałązek rzeżuchy, niestety jeszcze mi się, dziewczyna, nie wyhodowała.  Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 cebula mały kawałek selera 1 spory korzeń chrzanu 750 ml wody 1 łyżeczka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 12% 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej(...)gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy starty na najmniejszych oczkach, chrzan. Po tym czasie, całość studzimy i miksujemy w blenderze na gładki krem. Zupę przelewamy z powrotem do garnka (można ją przelać przez gęste sito), dolewamy do niej sok z cytryny, śmietanę, cukier. Zagotowujemy. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo, jajami przepiórczymi i krótko smażoną, szynką

Kardamonovy
Szakszuka z szynką i serem feta 186

oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i sos lekko się zredukuje. Następnie dodać szynkę, szczypiorek i ser feta*. W pomidorach zrobić dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i gotować około 3-4 minuty (do ścięcia białka, żółtko ma być płynne). Od razu podawać. *jeśli ser feta dodacie

Ugotować
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 188

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje

Szefowa kuchni
Carpaccio z buraków z rukolą 167

porcje) 2 duże buraki garść rukoli ser feta albo ser kozi łyżka musztardy 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu zioła prowansalskie oregano ziarenka słonecznika sól pieprz Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 130

minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Ingredients 1 arkusz ciasta francuskiego 225 g szparagów zielonych 30 g parmezanu 60 g szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 1 łyżka wody pieprz czarny sól morska Instructions Szparagi myjemy, osuszamy(...)oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem

Wędrówki po kuchni
Najpopularniejsze przepisy grudnia [TOP5] 176

Schab długodojrzewający W grudniu na naszego bloga zajrzało w sumie ponad 20 tysięcy unikalnych użytkowników. Cieszy nas szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na

Jakugotujesz.pl