mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana(...)dusić na maśle i 1.5 szklanki wody, najlepiej na głębokiej patelni. Warzywa myjemy i kroimy w kawałki. Dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie. W osobnym garnku gotujemy wodę 1.5 do 2 litrów. Gotujemy ją wraz z biała kiełbasą i skóra z boczku. Dodajemy do tego nasze przyprawy czyli : ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i pieprz ziarnisty. Gotujemy
ClauditteMissCookingwody Dodatki: pęczek zielonych szparagów 50 gram sera feta 50 gram żółtego sera 203 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, bazylia suszona bazylia świeża kilka plastrów szynki parmeńskiej Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody(...)godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i gotuję 3 minuty we wrzątku, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych szparag. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką
Mango PapajaBardzo fajna przekąska na nadchodzące Święta. Szybka ,tania i bardzo smaczna. Składniki: 10 plasterków ulubionej szynki 5 jajek ugotowanych na twardo kilka łyżeczek chrzanu 1 łyżka
Przepisy mojej mamyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób samemu robi domową kiełbasę , aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi(...)typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu. GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS Składniki: 2 kg zmielonego fileta z indyka 2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1 kg zmielone łopatki wieprzowej 50 g soli 25 g solanki 12 g pieprzu Dodatkowo: ziele angielskie liści laurowy
Przepiski.plboczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek lub szynka parmeńska ser żółty sól pieprz oregano Przygotowanie: Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności
Dieta Rozdzielna i Zdrowieścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak
Kuchnia MagdaLenyścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak
Kuchnia MagdaLenyProsta i szybka propozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron z brokułami i szynką idealnie się komponują a takie obiady uważam za najlepsze :) Może dlatego
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI na 2 osoby: 2 duże bakłażany 2 łyżki masła 6 plastrów szynki parmeńskiej 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka pesto z bazylii kawałek sera pleśniowego
Sztuka gotowania w/g SamirySKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy
KUCHNIA POLSKAgryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić
chleba naszegowspółgrają:). Makaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną sałatkę. Można zabrać ją w lunchboxie do pracy. 1 brokuł 250g makaronu tortellini z szynką/mięsem 2 marchewki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez około 10 minut, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę gotujemy
Szefowa kuchniZimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz, Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli przelewam wrzątkiem i zimną wodą ,żeby była lekko
Pysznosci Babci BasiKapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy
Smaki Ewysoczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, 3 jajka, 5 łyżek tartej
Pobite gary BarbaryKolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia
Kuchnia BeatyCzasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie
Ala piecze i gotujewyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączamy. Resztę składników kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Składniki łączymy
e-PrzepisyKulinarne