Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki arkusz ciasta francuskiego dżem jajko brązowy cukier papier do pieczenia Przepis 1 Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Na każdy
Kuchnia Bazyliitartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką. . Spotkałam się z kilkoma metodami przygotowywania Langosza - np. z gotowanymi ziemniakami (taka opcja również pojawi się na blogu). Dzisiaj jednak proponuję najprostszy i równie pyszny sposób. Składniki (4 porcje) -2 szkl. mąki -opakowanie
Zielona Kuchniagram szynki konserwowej w kawałku 500 gram ogórków kiszonych 100-150 gram makaronu pęczek szczypiorku mały słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Szynkę i ogórka kroimy w kostkę około 0,5 x 0,5 cm. Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam
Życie zaczyna się w kuchnisosem czosnkowym lub koperkowym. 1 marchewka 1 filet z kurczaka 1 papryka marynowana 6 plastrów szynki konserwowej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 mały brokuł 1 litr buliony drobiowego (rosół) 7 łyżeczek żelatyny Ugotować filet z kurczaka, brokuł i marchewkę. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy 5 min, nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku należy go przełożyć na chwilę(...)garnka i podgrzewać, aż będzie bardzo gorący. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Nie gotować. Marchewkę pokroić w talarki i ułożyć na dnie formy (11×25). Na marchewce ułożyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka, następnie paprykę i zwinięte w rulonik plasterki szynki. Posypać kukurydzą i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko zalać płynnym rosołem i odstawić do całkowitego stężenia
https:KKuchniaMniamPorządne śniadanie jest podstawą całego dnia! 100 g makaronu spaghetti 3 kulki mrożonego szpinaku 3 jajka 2 plastry serka topionego o smaku szynki Sól Pieprz Oliwa z oliwek Szczypiorek Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanego makaronu to gotujemy go do miękkości, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy makaron i kulki mrożonego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron zmięknie
VioletoweKucharzeniegarnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dodałam ziemniaki i podałam zupę. Zupa wyszła
Kuchnia na wzgórzuTakie dania uwielbiam! robi się je ekspresowo! kilka chwil roboty, trochę pieczenia i gotowe. To takie danie na dzięń kiedy gotowanie schodzi na dalszy plan ;-) Polecam! Składniki; ok. 1 kg ziemniaków ok 50 dag szynki 2 cebule 1 papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka
Radość kipiąca uśmiechem.Najlepiej do sałatki wykorzystać ziemniaki które gotowaliśmy dzień wcześniej - zwłaszcza te "w mundurkach". Gotując takie ziemniaki dorzucamy kilka dodatkowych. I za jednym gotowaniem mamy je również do sałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie
Smaki Ewyzdjęciu. :) I tak samo postępujemy ze wszystkimi pierogami.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, dodając łyżkę oleju. Olej zapobiega sklejaniu pierogów. Pierogi gotujemy od wypłyniecia około 5 min- zależne od grubości ciasta. Do pierogów usmażyłam kawałki szynki I cebulki, posypałam szczypiorkiem.Smacznego
Smaki Edytywakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską. Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech. Gnocchi alla Romana(...)minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy
Mania Gotowaniasałatek, które co jakiś czas powtarzamy w różnych wersjach. Składniki: 250 g tortellini z serem i bazylią 1 czerwona papryka 1 ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 250 g szynki konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 200 g jogurtu naturalnego Skyr 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka, ogórek, paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenstojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą (są bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle
Cook&Lovepapieru do pieczenia albo folii aluminiowej. Składniki: 2 cykorie 1 fenkuł 5 ziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjecie, obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Fenkuł myjecie, stawiacie go pionowo (korzonkami do dołu) na desce(...)plasterki. Układacie je na dnie naczynia żaroodpornego. Cykorię owijacie szynką parmeńską i kładziecie na środku, dookoła układacie pozostałe ziemniaki i plastry fenkuła. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy będzie gorące, dodajecie mąkę i smażycie, aż się zarumieni (tylko nie spalcie). Wlewacie powoli szklankę zimnego mleka, cały czas mieszając trzepaczką i gotujecie wszystko dalej. Mieszacie tak też w trakcie gotowania
GRUBY WAŁEKRozpływająca się w ustach szynka wieprzowa pieczona w rękawie przepis tutaj jest już sprawdzonym daniem które gości u mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia(...)jeśli potrzeba solą i białym pieprzem, na koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku
Piekielna Kuchnia Patiłyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz Dodatkowo: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek) i przekładamy do miseczki *** *** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy szynkę, szczypiorek, majonez i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemząbki czosnku sól, pieprz *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Paprykę, ogórka oraz rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie wymienione składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość dokładnie mieszamy, dodajemy
Blog z Apetytemcukrowego 5-6 szalotek 1 łyżka syropu klonowego garść posiekanej bazylii i oregano szczypta soli i pieprzu 2 łyżki masła Dodatkowo: 5-6 plastrów szynki parmeńskiej świeże zioła do dekoracji starty parmezan do dekoracji świeżo zmielony pieprz Składniki pesto dokładnie ucieram w moździerzu na gładką pastę. Kiedy pesto będzie gotowe robię risotto(...)parmezan i resztę masła. Ściągam risotto z ognia i dokładnie mieszam przygotowane danie. W momencie gdy risotto powoli się gotuje przygotowuję pozostałe dodatki. Krewetki mieszam z pesto, sokiem z cytryny i przyprawami. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską na chrupko po minucie z każdej strony, następnie usmażoną szynkę przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła
Mango Papajaopakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu
Kulinarne zapędy Kokosa