gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:117/391)

Roladka z kurczaka na puree z dyni 198

sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni - 1 łyżka masła - sól, pieprz - ostra papryka - ćwiartka pora Dodatkowo: - olej do smażenia pora - 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki - folia spożywcza - woda do gotowania Składniki na 2 porcje. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy(...)kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 18 minut. W między czasie robimy puree

Kuchenne Wariacje
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 668

łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy.  Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem(...)widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;)) Do wystudzonych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy nasze kopytka o długości 3-4cm. Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch. Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają. Sos: W garnku rozpuszczamy

Czerwona Porzeczka
Szparagi zawijane 308

twarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam

mojewypiekiinietylko
Szparagi zawijane 308

twarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta z dodatkami 165

koktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło(...)zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 185

podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący się ser… Przyznajcie sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą, a w kuchennym zlewie – miskę z lodowato zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Szparagi myjemy i odcinamy(...)zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu przekładamy szparagi do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi szparagi zachowają swój kolor i jędrność. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie równe części , formujemy każdą w ciasną kulę i zostawiamy na 15-20 minut pod lnianą

Karo in the Kitchen
Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego 178

…na śniadanie …na kolację …dla gości …na przyjęcia …na piknik …na przegryzkę do pracy Wspaniałe koszyczki z ciasta francuskiego, które

Kulinarny S.O.S.
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 171

wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane końce, aby wygotować esencję z suchych końcówek). Ugotowane szparagi zawijać w szynkę drobiową i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego, a gdy braknie miejsca to ułożyć kolejną warstwę. Cebulę posiekać drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę(...)chwili dolać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu lub wody. Gotować 2-3 minuty, następnie zdjąć z ognia i wylać na przygotowane wcześniej, owinięte w plasterki szynki szparagi. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przełożyć delikatnie na talerze, uważając, żeby szparagi się nie rozpadły i podawać gorące

Dietolog
Szybki makaron 97

makaronu świderki szynka i kiełbaski pokrojone w paski różyczki z 1/2 brokuła 1 średnia cebula 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki masło klarowane sól,pieprz WYKONANIE: makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, rozpuścić masło, pokroić cebulę w piórka, dodać do masła, wraz z wędlinami, dodac pomidorki,smażyć do zrumienienia, różyczki brokuła wrzucić do wrzątku z dodatkiem vegety, gotować około

Kuchnia Beaty
Torcik spaghetti 178

rzucony na ścianę przyklei się do kafli. Przy makaronie omnomnom jednak można śmiało zaufać instrukcji na opakowaniu :) Makaron jest idealny po upływie podanego czasu. W moim przepisie czas gotowania został jednak skrócony, ponieważ całość jest jeszcze zapiekana. Dzięki temu składniki i ich faktury doskonale się mieszają tworząc wspaniałą fuzję smaków. Po upieczeniu trzeba odczekać 5- 10 minut przed pokrojeniem(...)grana padano 40 g lazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli - dolce) sól i pieprz Okrągłą formę wyłożyć plastrami szynki (dno i boki), tak żeby boki wystawały ok. 1 cm ponad formę. Odstawić. Spaghetti włożyć do 1½ litra wrzącej osolonej wody i gotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić

Pełny talerz
Makaron florentine z kurczakiem, prosciutto i koktajlowymi pomidorami 151

rozpuszczą. Dopraw sos solą i czarnym pieprzem. Podziel mięso na małe kawałki i zrumień na tłuszczu. Dodaj do sosu i gotuj przez 25 minut jeśli są to filety z udek. Filet z piersi wystarczy 5 minut. Na patelni usmaż szynkę prosciutto. Przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej oliwę i usmaż pomidory. Pomidory powinny zachować swój kształt ale też

codojedzenia
Tarta z brukselką i szynką na grahamkowym cieście 142

sera żółtego do posypania 500 g brukselki 100 g szynki w plastrach krem serowy 1 kostka twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany sól pieprz pół szkl mleka 50 g mozzarelli (z bloku) 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwy 1 łyżka oliwy (zalewy od pomidorów) Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Ciasto zagniatamy dodając mąkę graham

Gotowanie jest łatwe
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 297

czterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)Pora obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy białą, stwardniałą końcówkę korzenia oraz ok. 3 cm zielonych liści od góry (nie musicie ich wyrzucać, przydadzą się do gotowania bulionu). Następnie myjemy pora pod bieżącą wodą, mając na uwadze także przestrzenie pomiędzy liśćmi, gdyż mogą tam być pozostałości piasku. Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię, dodając po łyżce masła oraz

Nerds Kitchen
SPAGHETTI W JESIENNYM KLIMACIE CZYLI MAKARON Z DYNIĄ W POMIDORZE 148

przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy. 300 g makaronu spaghetti Lubella 300 g dyni 100 g szynki parmeńskiej 1 ząbek czosnku 70 g masła 50 g parmezanu 1 papryczka chilli 1 szt cytryny sól(...)szałwia cięta   Makron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po zblanszowaniu pomidora ucinamy jego górę i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dynie kroimy w kostkę i dusimy ok 4 minut. Czosnek kroimy, chilli siekamy, szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do dyni oraz przyprawiamy szałwią. Do dyni dodajemy ugotowany makaron Pomidory faszerujemy makaronem. Przyprawiamy solą, pieprzem

Kuchnia w oparach
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 156

pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :)Składniki na 2 porcje:6 zielonych szparagów4 plastry szynki parmeńskiej lub innej50 g parmezanu2 garści młodej rukolikilka pomidorków koktajlowychcukier do gotowania oliwa do pieczeniasól i pieprzSkładniki na sos beszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mlekasól do smakupół łyżki(...)maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy

Bon Appetit Małgorzaty