gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:113/391)

Zupa krem z młodych ziemniaków i quinoy z wędzoną papryką, papadamem i chipsami z szynki 120

oliwek  olej do smażenia sól Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, następnie gotujemy chwilę w wywarze warzywnym, dodajemy quinoę i gdy wszystko trochę przestygnie, starannie miksujemy blenderem.  Papadam i szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy

Quinoa Raz!
Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim 136

wymyśliłem w jaki sposób je podam. Powstała wspaniała kolacja, do zrobienia której zapraszam również Was. Składniki: 10 białych szparagów 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka 1 łyżka octu 1 żółtko 100g masła sól pieprz Przygotowanie: Szparagi obieramy i gotujemy na parze. W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli i łyżkę octu. Wrzącą wodę mieszamy(...)cukierka. Taki pakunek wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Żółtko mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Cały czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą. Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego

Jacob Tastes
Łosoś ze szparagami 202

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warstwowa Sałatka biesiadna 97

majonezu ketchup sól, sól ziołowa, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, jajka gotujemy na twardo, następnie łupimy i siekamy na mniejsze kawałki , ogórek świeży pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, składanie sałatki: na dnie większej miski rozprowadzamy ryż, po ryżu rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu

Blog kulinarny S9.PL
Ovcharska sałatka 58

wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 20 – 25 minut 🇧🇬 – Bułgaria 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałateki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ogórek zielony Pomidory Cebula czerwona Papryka czerwona Szynka Pieczarki – masło, ocet winny czerwony, sól, pieprz Jajka ugotowane na twardo Feta – włożona do zamrażalnika Świeża pietruszka Sól Pieprz

RafalCook
Risotto z szynką, cukinią i marchewką 188

porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Risotto z szynką, cukinią i marchewką 205

porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki w curry z kalafiorem :) 219

Pomału wraca mi power do gotowania, dzisiejszy dzień jest tego dowodem, pomimo 9h w pracy, bólu głowy i późnym powrotem zdecydowałam się na nowy eksperyment w postaci lasagne, ale teraz nie o tym ;) przepis będzie na naleśniki z dość ciekawy farszem, do którego użyłam kalafiora ;) jak dla mnie wyszły pyszneeee ;) Składniki (5-6 naleśników): naleśniki wg. tego przepisu farsz: opakowanie(...)wagowo było, ale chyba 450g) curry 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wędzona pierś z kurczaka, lub wędzona szynka z indyka (z 10 plastrów powinno starczyć) serek wiejski (gęstsza część na wierzch) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku, aż się rozmrozi, ale pozostanie twardy ugotowanego kalafiora, odcedzamy i czekamy, aż się osuszy do kalafiora dodajemy łyżkę oleju

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza z kalafiora 166

ciężkostrawna niż typowa pizza na cieście z mąki, dlatego warto ją wypróbować.  Składniki : - 1 duży kalafior - ser zółty - 1 jajko - rukola - szynka - pomidory - cebula - pieczarki - pieprz ziołowy Przygotowanie : 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Ugotowany kalafior blendujemy bądź rozdrabniamy w rozdrabniaczu do warzyw - można rozdrobnić także ręcznie łyżką, bo po ugotowaniu(...)wykładamy ciasto formując okręg. 6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180  °C przez około 20 minut. 5. Myjemy rukolę i pieczarki. 6. Kroimy pomidory, pieczarki, cebulę, szynkę i ucieramy ser na tarce. 7. Po 20 minutach pieczenia wykładamy ciasto i nakładamy składniki. 8. Wkładamy znów do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180  °C przez około

Kuchenne innowacje
Bruschetta z mozzarellą 221

Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 129

makaronu Mafaldine  3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki(...)patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam

Kopystką po garach
Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 149

makaronu Mafaldine  3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki(...)patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam

Kopystką po garach
Lekki makaron ze szparagami i boczkiem 108

które ubóstwiam za jej prostotę i fantastyczny smak- makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem. Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo!  A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo słona. Zgłodnieliście? To do dzieła, póki jeszcze sezon(...)szczypta papryczki chili- do smaku Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu dodać pokrojone szparagi (pamiętajcie, by odłamać zdrewniałe końcówki!). Odcedzić, przełożyć na talerz i polać boczkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 131

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalafior faszerowany mięsem 187

kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka - ok. 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach Pozbawiony liści, opłukany kalafior wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niedużej ilości oleju. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy(...)paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się

mojewypiekiinietylko