majonezu 1 mała czerwona cebula (pominęłabym ją) 80-100 g marchewki (nie więcej, u mnie było 160 g) 100 g szynki drobiowej 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej (pominęłabym) sól, pieprz Marchewkę gotujemy na al dente. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy. Żelatynę(...)Zalewę z ogórków mieszamy z taką samą ilością wody, podgrzewamy (ja lekko podgrzałam, nie gotowałam). Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Z trzech jajek wyjmujemy żółtka. Trzemy je na małych oczkach tarki i łączymy z majonezem. Następnie stopniowo dodajemy zalewę z żelatyną, mieszamy. Szynkę, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe oraz 3 białka kroimy w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę
Smaki Na Talerzupuszki groszku konserwowego 0,5 puszki fasoli białej Pęczek szczypioru 5 łyżek majonezu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę, groszek oraz fasolę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy, wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniamięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka(...)łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną kostkę marchewkę, por i przyprawy utłuczone w moździerzu. Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony
Gotowanie jest łatwełyżki oliwy 2 łyżki octu (u mnie jabłkowy) 6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.Pozostałe składniki tj pomidory,szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystko przekładamy do miski,łączymy z ostudzonymi pierożkami. Składniki na sos mieszamy ze sobą
Niespełnione zdolności kulinarneSzybko, prosto i smacznie” – właśnie tak lubię gotować najbardziej (słodkie wypieki są poza konkurencją – im mogę poświęcić zdecydowanie więcej czasu :D), a moja zapiekankowa propozycja idealnie wpasowuje się w to hasło. Ugotowany makaron wymieszany z sosem ze słodkiej śmietanki wraz z szynką, cebulą, żółtym serem i konserwowym groszkiem, zapieczony pod pierzynką z goudy smakuje wybornie. Zapiekanka jest bardzo sycąca(...)porze roku ;) Składniki: 350 g makaronu (u mnie świderki) 1 średnia cebula 150 g szynki 200 g groszku konserwowego 300 g startego żółtego sera (użyłam goudy) 250 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy) Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą
MyCookBook.pltego dania wracam bardzo często. Składniki: - 250 g omułków californijskich - 100 g Szynki Prosciutto - 100 g Parmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - 2 ząbki czosnku - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron pełnoziarnisty spaghetti 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekany czosnek i małże, smażę(...)mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, łyżkę sosu rybnego, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaję sól
Cook&Loveskładniki: 100 g ryżu 150 g szynki 4 jajka 3/4 słoika marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w talarki. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki siekamy. W przeźroczystej salaterce / misce układamy
Domowy Smak Jedzeniagram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki) 1 opakowanie kawioru 1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIE Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry łososia i szynkę kroję na paski, jajka i oliwki przekrawam na pół a ser w kostkę. Kromki jednego chleba kroję na cztery trójkąty
Magiczna kuchnia DariiDzisiaj na szybko piszemy i gotujemy. Agata ma specjalną propozycję dla osób, które wszystko robią na ostatnią chwilę, a i tak efekty ich starań są znakomite. Jak dania, które powstają w kuchni Agaty i które naprawdę warto zrobić u siebie. Także wtedy, gdy kompletnie nie mamy czasu. Jak dzisiaj. Szybkie i eleganckie danie na wielkanocne śniadanie Przepisy Agaty sprawdzają się(...)oczkach 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz czerwona papryka słodka lub ostra do oprószenia jajek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy (najlepiej jajka ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu, obrane lub nie przechować w lodówce do następnego dnia). Szynkę i ogórka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wystudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka
KulinarneImpresje.plkształcie ryżu) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 długi ogórek pęczek szczypiorku 15 dkg szynki 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz 1 ząbek czosnku *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Do makaronu dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek *** *** Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy
Blog z ApetytemZalewa: 60 g peklosoli 15 g cukru 700 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: W garnku gotujemy wodę z cukrem i przyprawami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dodajemy peklosól i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Szynkę nastrzykujemy w kilku miejscach. Wkładamy ją do garnka z zalewą. Ważne jest, aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Mięso odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitydługości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster sera a potem szynki. Na szynkę kładziemy plasterek masła i zapiekamy 10 minut. Pod koniec wkładamy na szynkę plasterki sera do czasu jego roztopienia. Przed podaniem
Jadło i czytadłooregano 1 sztuka pomidorów w puszce 1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe 1/2 cebuli sól pieprz bazylia 1 garść startego sera szynka drobiowa 1 garść pokrojonych pieczarek PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy kalafiora przez 4 minuty. Odsączamy wodę przez lnianą ściereczkę. Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę(...)minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. PRZYGOTOWUJEMY SOS: Posiekaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i dusimy aż sos zgęstnieje. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki podsmażamy. Cebulę kroimy. Na podpieczone ciasto dodajemy sos oraz dodajemy szynkę, pieczarki, pokrojone pomidory koktajlowe oraz cebulę. Posypujemy serem.Przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Pieczemy 10 minut
Kuchnia w oparachcebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu typu Greckiego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente). Następnie odcedzamy go z wody, studzimy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ogórki i cebulę. Dodajemy kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę, jogurt i musztardę. Całość mieszamy i doprawiamy solą
kulinarnyJawięc ugotowałam w kubku wody. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal
Kucharzyca