gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:108/391)

Forszmak lubelski 208

mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka(...)łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną  kostkę marchewkę, por i przyprawy utłuczone w moździerzu. Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony

Gotowanie jest łatwe
SAŁATKA Z TORTELLINI 176

łyżki oliwy 2 łyżki octu (u mnie jabłkowy) 6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz  Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.Pozostałe składniki tj pomidory,szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystko przekładamy do miski,łączymy z ostudzonymi pierożkami. Składniki na sos mieszamy ze sobą

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i groszkiem 369

Szybko, prosto i smacznie” – właśnie tak lubię gotować najbardziej (słodkie wypieki są poza konkurencją – im mogę poświęcić zdecydowanie więcej czasu :D), a moja zapiekankowa propozycja idealnie wpasowuje się w to hasło. Ugotowany makaron wymieszany z sosem ze słodkiej śmietanki wraz z szynką, cebulą, żółtym serem i konserwowym groszkiem, zapieczony pod pierzynką z goudy smakuje wybornie. Zapiekanka jest bardzo sycąca(...)porze roku ;) Składniki: 350 g makaronu (u mnie świderki) 1 średnia cebula 150 g szynki 200 g groszku konserwowego 300 g startego żółtego sera (użyłam goudy) 250 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy) Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą

MyCookBook.pl
wyjątkowo aromatyczne spaghetti z małżami i prosciutto 190

tego dania wracam bardzo często. Składniki: - 250 g omułków californijskich - 100 g Szynki Prosciutto - 100 g Parmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - 2 ząbki czosnku - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron pełnoziarnisty spaghetti 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekany czosnek i małże, smażę(...)mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, łyżkę sosu rybnego, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaję sól

Cook&Love
sałatka warstwowa z ryżem i szynką 374

składniki: 100 g ryżu 150 g szynki 4 jajka 3/4 słoika marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w talarki. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki siekamy. W przeźroczystej salaterce / misce układamy

Domowy Smak Jedzenia
Party time - eleganckie mini kanapki / Party time - elegant mini sandwiches 225

gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki) 1 opakowanie kawioru 1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIE Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry łososia i szynkę  kroję na paski, jajka i oliwki przekrawam na pół a ser w kostkę. Kromki jednego chleba kroję na cztery trójkąty

Magiczna kuchnia Darii
Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie 177

Dzisiaj na szybko piszemy i gotujemy. Agata ma specjalną propozycję dla osób, które wszystko robią na ostatnią chwilę, a i tak efekty ich starań są znakomite. Jak dania, które powstają w kuchni Agaty i które naprawdę warto zrobić u siebie. Także wtedy, gdy kompletnie nie mamy czasu. Jak dzisiaj. Szybkie i eleganckie danie na wielkanocne śniadanie Przepisy Agaty sprawdzają się(...)oczkach 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz czerwona papryka słodka lub ostra do oprószenia jajek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy (najlepiej jajka ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu, obrane lub nie przechować w lodówce do następnego dnia). Szynkę i ogórka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wystudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka

KulinarneImpresje.pl
Sałatka Orzo – z makaronem, szynką i warzywami 452

kształcie ryżu) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 długi ogórek pęczek szczypiorku 15 dkg szynki 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz 1 ząbek czosnku     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Do makaronu dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek *** *** Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy

Blog z Apetytem
Szynka domowa wędzona 156

Zalewa: 60 g peklosoli 15 g cukru 700 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: W garnku gotujemy wodę z cukrem i przyprawami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dodajemy peklosól i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Szynkę nastrzykujemy w kilku miejscach. Wkładamy ją do garnka z zalewą. Ważne jest, aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Mięso odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
29. Por w szynce i serze 169

długości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster sera a potem szynki. Na szynkę kładziemy plasterek masła i zapiekamy 10 minut. Pod koniec wkładamy na szynkę plasterki sera do czasu jego roztopienia. Przed podaniem

Jadło i czytadło
PIZZA NA KALAFIOROWYM SPODZIE 171

oregano 1 sztuka pomidorów w puszce  1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe 1/2 cebuli sól pieprz bazylia 1 garść startego  sera szynka drobiowa 1 garść pokrojonych pieczarek PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy kalafiora przez 4 minuty. Odsączamy wodę przez lnianą ściereczkę. Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę(...)minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. PRZYGOTOWUJEMY SOS: Posiekaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i dusimy aż sos zgęstnieje. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki podsmażamy. Cebulę kroimy. Na podpieczone ciasto dodajemy sos oraz dodajemy szynkę, pieczarki, pokrojone pomidory koktajlowe oraz cebulę. Posypujemy serem.Przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Pieczemy 10 minut

Kuchnia w oparach
Sałatka z makaronem orzo i szynką 132

cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu typu Greckiego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente). Następnie odcedzamy go z wody, studzimy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ogórki i cebulę. Dodajemy kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę, jogurt i musztardę. Całość mieszamy i doprawiamy solą

kulinarnyJa
Dorsz w szynce parmeńskiej 180

więc ugotowałam w kubku wody. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal

Kucharzyca
Risotto alla milanese 154

połączenia lotnicze z Lublina. Ja wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej.   200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula 50g szpiku wołowego 100g(...)sera grana padano 2 szczypty szafranu kilka plastrów suszonej szynki włoskiej Cebulę pokroić w kostkę.  Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy.  Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści.  Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać

królestwo garów
Jak przechowywać mięso 134

długo można przechowywać mięso – surowe, gotowane lub pieczone? Ile można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Sprawa(...)deski, noże i naczynia, których używasz. Separuj mięso surowe od pozostałych składników spożywczych (przede wszystkim nie krój go tym samym nożem i na tej samej desce co inne produkty). Gotuj lub piecz mięso w temperaturze powyżej 73,9 stopni C. Szybko schładzaj ugotowane/upieczone mięso. Przeczytaj nasz poradnik 7 grzechów głównych popełnianych przy obróbce mięsa A teraz przejdźmy do szczegółów

Niedzielny kucharz