gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:110/391)

Party time - eleganckie mini kanapki / Party time - elegant mini sandwiches 175

gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki) 1 opakowanie kawioru 1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIE Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry łososia i szynkę  kroję na paski, jajka i oliwki przekrawam na pół a ser w kostkę. Kromki jednego chleba kroję na cztery trójkąty

Magiczna kuchnia Darii
Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie 130

Dzisiaj na szybko piszemy i gotujemy. Agata ma specjalną propozycję dla osób, które wszystko robią na ostatnią chwilę, a i tak efekty ich starań są znakomite. Jak dania, które powstają w kuchni Agaty i które naprawdę warto zrobić u siebie. Także wtedy, gdy kompletnie nie mamy czasu. Jak dzisiaj. Szybkie i eleganckie danie na wielkanocne śniadanie Przepisy Agaty sprawdzają się(...)oczkach 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz czerwona papryka słodka lub ostra do oprószenia jajek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy (najlepiej jajka ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu, obrane lub nie przechować w lodówce do następnego dnia). Szynkę i ogórka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wystudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka

KulinarneImpresje.pl
Sałatka Orzo – z makaronem, szynką i warzywami 401

kształcie ryżu) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 długi ogórek pęczek szczypiorku 15 dkg szynki 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz 1 ząbek czosnku     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Do makaronu dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek *** *** Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy

Blog z Apetytem
Szynka domowa wędzona 110

Zalewa: 60 g peklosoli 15 g cukru 700 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: W garnku gotujemy wodę z cukrem i przyprawami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dodajemy peklosól i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Szynkę nastrzykujemy w kilku miejscach. Wkładamy ją do garnka z zalewą. Ważne jest, aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Mięso odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
29. Por w szynce i serze 129

długości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster sera a potem szynki. Na szynkę kładziemy plasterek masła i zapiekamy 10 minut. Pod koniec wkładamy na szynkę plasterki sera do czasu jego roztopienia. Przed podaniem

Jadło i czytadło
PIZZA NA KALAFIOROWYM SPODZIE 120

oregano 1 sztuka pomidorów w puszce  1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe 1/2 cebuli sól pieprz bazylia 1 garść startego  sera szynka drobiowa 1 garść pokrojonych pieczarek PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy kalafiora przez 4 minuty. Odsączamy wodę przez lnianą ściereczkę. Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę(...)minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. PRZYGOTOWUJEMY SOS: Posiekaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i dusimy aż sos zgęstnieje. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki podsmażamy. Cebulę kroimy. Na podpieczone ciasto dodajemy sos oraz dodajemy szynkę, pieczarki, pokrojone pomidory koktajlowe oraz cebulę. Posypujemy serem.Przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Pieczemy 10 minut

Kuchnia w oparach
Sałatka z makaronem orzo i szynką 97

cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu typu Greckiego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente). Następnie odcedzamy go z wody, studzimy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ogórki i cebulę. Dodajemy kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę, jogurt i musztardę. Całość mieszamy i doprawiamy solą

kulinarnyJa
Dorsz w szynce parmeńskiej 134

więc ugotowałam w kubku wody. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal

Kucharzyca
Risotto alla milanese 106

połączenia lotnicze z Lublina. Ja wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej.   200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula 50g szpiku wołowego 100g(...)sera grana padano 2 szczypty szafranu kilka plastrów suszonej szynki włoskiej Cebulę pokroić w kostkę.  Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy.  Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści.  Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać

królestwo garów
Jak przechowywać mięso 81

długo można przechowywać mięso – surowe, gotowane lub pieczone? Ile można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Sprawa(...)deski, noże i naczynia, których używasz. Separuj mięso surowe od pozostałych składników spożywczych (przede wszystkim nie krój go tym samym nożem i na tej samej desce co inne produkty). Gotuj lub piecz mięso w temperaturze powyżej 73,9 stopni C. Szybko schładzaj ugotowane/upieczone mięso. Przeczytaj nasz poradnik 7 grzechów głównych popełnianych przy obróbce mięsa A teraz przejdźmy do szczegółów

Niedzielny kucharz
TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM 123

SKŁADNIKI :  tortellini suszone 250 g  1 puszka pomidorów  100 g chudej szynki ( wędliny ), pokrojonej w kostkę  150 g pieczarek, poszatkowanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier i bazylia do smaku szczypiorek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem

Kulinarne Fantazje Marioli
kartacze z mięsem/cepeliny 203

jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz  FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Duńska zupa z porów 115

5min. 2. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15min. 3. Dodaj do zupy serek topiony i gotuj do momentu, aż się rozpuści. 4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Podawaj z porcją szynki i posyp startym żółtym serem. Smacznego! Danish leek soup for 4 servings Ingredients: 2 big leeks 1 medium onion 1 tablespoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka warstwowa z makaronem 168

osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Brokuł podzielić na małe różyczki i w osolonej wodzie gotować około 5 minut ta by różyczki również był al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Szynkę i paprykę pokroić w paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanych pojemnikach Raptor układać kolejno warstwami. Makaron

Ala piecze i gotuje
sałatka meksykańska 2515

czerwonej fasoli z puszki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej opcjonalnie: 150 g szynki lub pierś kurczaka lub mięsa (pierś kurczaka lub inne mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu w przyprawie gyros) wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy zimną wodą. Cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy

Domowy Smak Jedzenia