kiełkami przypadnie Wam do gustu i skradnie Wasze podniebienia. Smacznego! Zobacz też: Nuggetsy z kurczaka – pieczone Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na tortillę z kurczakiem i kiełkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka marynata do kurczaka: łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru. łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pół
Kuchnia Bazyliitrudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam). Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru
Na moim talerzudanie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmażenia olej z ostropestu plamistego tarty parmezan Najpierw ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu wlej sos. Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchnipietruszka Masło - 1 łyżka Papryka świeża - 120 g Szynka - 120 g Telapia -1 sztuka Oliwki - 130 g Kukurydza - 100 g marchew gotowana Ser żółty - 200 g sól,pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki
w mojej kuchnitrudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam). Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku
NA MOIM TALERZUsmażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka. W samym czasie gotujemy makaron. Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam. Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę
Mój Smak na Życieobiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża marchewka1 cebula1
Kuchnia domowa Anigarść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzybki gotujemy do miękkości. Obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy dynię, zioła i lekko podlewamy
Mia Cucina Sofietanadzienie: 1 jajko 1 białko 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany sól, pieprz 1 łyżka chrzanu tartego 1 cebula masło klarowane szczypior rzeżucha 6 jajek przepiórczych 8 plastrów szynki pieczonej Przepis na cztery sztuki Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto do lodówki na godzinę(...)dodaję chrzan, jajko, białko, sól, pieprz. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam po łyżce farszu. Układam po dwa plastry szynki tak żeby wychodziły powyżej ścianki tarteletek. Wylewam resztę farszu, posypuję pokrojonym szczypiorem, układam połówki obranych jaj. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniałyżki majonezu i jogurtu greckiego pół łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Pierożki gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę z groszkiem odcedzamy, ogórki kroimy i przekładamy na sito. Jajka, szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy. Pora drobno kroimy i na chwilę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Wszystko przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt
Pani na desergram piersi z kurczaka przyprawa czubryca 6-7 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż(...)będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodaj masło i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw. Piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso
Mango PapajaSkładniki (na 2 porcje): Roladki z piersi kurczaka z pesto: 3 plastry piersi kurczaka 3 łyżki pesto 3 suszone pomidory 3 plastry sera mozzarella 6 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli i pieprzu Szparagi z posypką 250 g szparagów zielonych 2 łyżki masła garść groszku świeżego natka pietruszki szczypta soli i pieprzu(...)jednej stronie pesto, ułożyć kawałek sera mozzarella oraz suszonego pomidorka i zawinąć w rulon. Następnie każdą roladkę owinąć szynką parmeńską. Gotowe roladki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Soczewicę gotuję w 2/3 szklanki wody na średnim ogniu. Po ugotowaniu doprawiam soczewicę solą. Siekam drobno natkę pietruszki, suszone pomidory i oliwki
Mango Papajacebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści. Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam) i ostudzić. Przygotować sos – na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję), dodać pomidory, zioła i przyprawić do smaku i ewentualnie zblendować. Ostudzone cykorie owijać
Szybko Tanio Smaczniesztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni - 1 łyżka masła - sól, pieprz - ostra papryka - ćwiartka pora Dodatkowo: - olej do smażenia pora - 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki - folia spożywcza - woda do gotowania Składniki na 2 porcje. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy(...)kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 18 minut. W między czasie robimy puree
Kuchenne Wariacjełyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem(...)widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;)) Do wystudzonych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy nasze kopytka o długości 3-4cm. Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch. Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają. Sos: W garnku rozpuszczamy
Czerwona Porzeczkatwarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam
mojewypiekiinietylkotwarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam
mojewypiekiinietylkokoktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło(...)zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek
R'n'G Kitchenpodkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący się ser… Przyznajcie sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą, a w kuchennym zlewie – miskę z lodowato zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Szparagi myjemy i odcinamy(...)zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu przekładamy szparagi do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi szparagi zachowają swój kolor i jędrność. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie równe części , formujemy każdą w ciasną kulę i zostawiamy na 15-20 minut pod lnianą
Karo in the Kitchen…na śniadanie …na kolację …dla gości …na przyjęcia …na piknik …na przegryzkę do pracy Wspaniałe koszyczki z ciasta francuskiego, które
Kulinarny S.O.S.