gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:118/391)

Świeża, lekka pizza. 247

przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska(...)mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc

Brzuszki Łakomczuszki
61. Makaron razowy z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej 222

bezglutenowy) - 300-350g bobu (ugotowanego, obranego) - 250-300g groszku cukrowego (obranego) - 200g śmietany 12% - 100g parmezanu - 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć) - 30 listków bazylii - 10 listków mięty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku   - sól, pieprz Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy(...)wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym

Be Fit Be Strong
Łazanki z kapustą pekińską i pikantnymi kabanosami 158

posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła 1 cebula Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę myjemy i odsączamy z wody, następnie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kabanosy kroimy w centymetrowe kawałeczki.  Szynkę kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy: cebulę i kabanosy, podsmażamy, następnie dodajemy kapustę

Sama słodycz i szczypta chili
Chłodnik 195

zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam

Bea(u)ty kitchen
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem 196

dobrego. Ja uwielbiam takie połączenia, a Wy? Jeśli lubicie dania z makaronem, to polecam Wam również makaron w sosie śmietanowym z szynką . Pyszna propozycja na obiad Składniki: 1 szklanka makaronu muszelka z kurkumą EkoMak Makarony Babuni (odmierzane przed gotowaniem) około 160-180 g wędzonego kurczaka (ilość można dostosować wg upodobań) 5 łyżek kukurydzy z puszki 5 małych korniszkonków (małe ogóreczki

Słodkie okruszki
Krem porowo ziemniaczany z chrupiącą szynką. 197

białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju     Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy i ziele. Gotować do miękkośći. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę(...)celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest za mało uzupełniamy wodą. Kiedy ziemniaki są miękkie, zupe blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju. Zupe dekorujemy  szynką oraz plastrami pora. Do zupy  możemy podać dodatkowo grzanki.     Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kociołek z szynką 139

zawsze w tego typu potrawach na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Więcej przepisów znajdziecie na moim blogu w zakładce  DANIA JEDNOGARNKOWE Polecam i życzę smacznego. Składniki 700 g szynki bez kości 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 2 papryki żółte 1 garść fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów bez skóry szczypiorek 1 cebula(...)Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na pół, sos sojowy i paprykę pokrojoną w kostkę. Wlać zmiksowane pomidory w puszce. Przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczypiorek. kociołek z szynką

O kuchni z uczuciem
Faszerowane roladki z szynki w galarecie 361

Bulion (najlepiej przelany przez gazę) podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do wystudzenia *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i każde kroimy na 8 części *** *** Ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek drobno kroimy *** *** Każdy plasterek szynki smarujemy łyżeczką serka *** *** Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz dwa kawałki jajka *** *** Szynkę z farszem zwijamy w roladki *** *** Do prostokątnego

Blog z Apetytem
Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film 239

makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis W garnku z osolonym wrzątkiem gotujemy al dente makaron, według przepisu na opakowaniu, uważając aby się nie rozpadł a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy na płaskim talerzu. Opłukane(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ser typu camembert kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Szynkę kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości około 2 cm. Każdą makaronową muszlę nadziewamy farszem ze szpinaku i sera a następnie owijamy w plaster szynki. Tak przygotowane muszle podajemy jako

Smakowite Dania
SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM 151

nożnej 😉 Składniki: (na 6 szt.) 500 g szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez

Kuchnia MagdaLeny
SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM 167

nożnej 😉 Składniki: (na 6 szt.) 500 g szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z uszkami . 176

smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku  4 jajka ugotowane na twardo       Wykonanie : Uszka gotujemy all dente w osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy  i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki  korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 193

zalać bulionem, tak aby były całkowicie zakryte i gotować do miękkości (około 30 - 40 minut). Ugotowaną zupę zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować.   Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora(...)pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC  z prędkością 2.  Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować używając prędkości "turbo" Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy pasztet wieprzowy 351

Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego(...)garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie *** *** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie dokładamy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 30 minut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa

Blog z Apetytem
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 214

sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula 150 ml rosołu kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi sól  do smaku(...)podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku. PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię