food: Bagietka nadziewana kurczakiem i serem żółtym Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Pikantne pałki z kurczaka Artykuł Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieprzez 5 do maksymalnie 6 dni. Jeśli nie nakłuwasz szynki wcześniej musisz mniej więcej co 1,5 dnia wstrzyknąć nieco zalewy do szynki za pomocą specjalnej strzykawy. Bez tego Twoja szynka nie będzie w środku różowa a lekko szara, bo zalewa może nie dotrzeć do niektórych zakamarków. Po marynowaniu wyjmij szynkę z zalewy, zdejmij pozostałości przypraw i włóż w specjalny(...)szynkowar i włóż go do garnka z gotującą się wodą lub do szynkowaru z płaszczem wodnym (temperatura wody 80 st C, użyj termometru do zmierzenia temperatury). Gotuj wędlinę przez 1,5 h utrzymując temperaturę 80 st C. Tak przygotowaną wędlinę wraz z szynkowarem wstaw do lodówki na 12- 24h. Po tym czasie szynka jest gotowa i można ją wyjąć
nietylkopasta.plDzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym(...)ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz ewentualnie do podania
Ugotowaćłyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do sałatek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Soczewicę płuczemy, osączamy z wody. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na paski. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oliwę miksujemy z posiekaną
R'n'G KitchenPasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików(...)drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki
Gosia gotujewyśmienity. Spróbujcie:) około 400 g makaronu orzo 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek (lub 2 mniejsze) 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ogórka, po obraniu
Smaki Na Talerzupora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego(...)Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas zależy od tego, jak grubo były pokrojone warzywa. Kiedy seler będzie miękki, blendujemy. Można posypać czymś zielonym, dodać grzanki lub chipsy z wędliny. Krem dobrze komponuje się także ze słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym - robimy kleks bezpośrednio na talerzu. My podaliśmy z grzankami, rozmarynem oraz chipsami z szynki
Kuchnia od dwojgasiebie porykiwania i dziwne dźwięki. Jak przeżyć i nie zwariować? Przecinanie kabli, wykręcanie korków i straszenie własną matką nie pomaga. Więc tylko jedno rozwiązanie – trzeba znaleźć sobie hobby! Czytajmy, gotujmy, zagłębiajmy tajniki haftu krzyżykowego i zwyczaje seksualne plemienia Indian z dżungli amazońskiej. Wreszcie mamy czas dla siebie! On nie będzie wymagał obiadów! Będzie chciał kanapek. Podejrzewam, że nawet jakby dostał(...)wodzie z dodatkiem soli i cukru – jakieś 2 min i natychmiast przelewamy je zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i zachować jędrność szparagów. Do serka wbijamy jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy. Bardzo ostrożnie z solą, bo szynka jest słona! Dajemy sporo pieprzu, żeby farsz miał kopa, można dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Farsz wlewamy na podpieczone
ladykitchenjajek pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 ogórka sól pieprz Wykonanie Jajka gotujemy na twardo, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty oraz rzodkiewkę również ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę układamy
Alle Dobre!pieprz 1 łyżka margaryny Śniadaniowej Na patelni zagotować 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli. Wrzucić na wrzątek groszek i gotować przez 3 minut, następnie groszek odcedzić a patelnię wytrzeć do sucha. Jaja ubić trzepaczką z solą i pieprzem, szynkę pokroić w kwadraciki. Na patelni rozgrzać margarynę, zmniejszyć gaz do minimum a następnie wylać na nią jajka. Na jajkach poukładać
Krylowa Kuchniaszklanka tartej mozzarellasól morska KamisWykonanie:Porom obcinamy zielone części, zostawiamy tylko białe kawałki.Układamy pory w garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie
Z Majeczką w kuchniwrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni i przekładam na talerz. Na tej samej patelni
Mango Papajamąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 100 g szynki schwarzwaldzkiej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką haka zmiksować do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulkę i przykryć(...)środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową i podać okraszone zrumienioną cebulką i szynką schwardzwaldzką. Na maśle lekko podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojona w paseczki szynkę i podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni
Ala piecze i gotujesię w pięć prostych liter - PIZZA. Majowa, puszysta, ze szparagami i świeżą bryndzą. Dla smaku kilka plasterków suszonej szynki. "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili(...)pizze/ Podaję składniki "na oko" - przecież gotujemy, a nie odmierzamy:) Przygotujcie koszyk, zapakujcie kawałki pizzy i zabierzcie ją koniecznie na majowy piknik. ulubione ciasto na pizzę - ja korzystam z tego - klik ok. pół pęczka szparagów kawałek świeżej bryndzy kilka łyżeczek pesto sól, pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie kilka plasterków suszonej szynki Szparagi opłukać, odłamać zgrubiałe, łykowate części - same
KUCHARNIASkładniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym
Kuchnia domowa Ani