Witajcie w sobotę, w słoneczną i piękną... I kto by pomyślał, że mamy wrzesień. A jednak... Jako, że pora śniadania się zbliża pomyślałam, że dziś zaserwuję
Gotuję TestujęDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad. Uwielbiam sosy mięsne z szynki, w szczególności w towarzystwie makaronu. Takim obiadem nakarmicie całą swoją rodzinę. Spróbujcie. Składniki
Słodkie okruszkiprzyjaciółka.Zapraszam. 2 litry bulionu 1 listek laurowy 40 dag.zielonego groszku z marchewką ( mrożonego) 4-6 ziemniaki pokrojone w kostkę kilka małych plasterków szynki wędzonej sól pieprz I najważniejszy składnik szczypta ziarenek anyżu! ********************************************************* Gotujemy ziemniaki w bulionie do miękkości z listkiem laurowym i plasterkami pokrojonymi w kostkę szynki.Dodajemy mrożony groszek z marchewką.Jeszcze gotujemy ok.10-15 minut.Przyprawiamy anyżem solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiI znów poniedziałek a my ich tak nie lubimy. Ciężko nam znów wejść na pełne obroty po leniwym weekendzie. Dlatego też proponujemy mało wymagający posiłek do
Pyza i SurówkaSkładniki: * 6 plastrów szynki * słoik ciętego selera w zalewie * 1 kwaśne jabłko * pół dużej cebuli * 2 płaskie łyżki posiekanych orzechów włoskich * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * 3
Pobite gary BarbaryKolejny przepis z wykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię
Pyza i Surówkaczosnek. Następnie dodajemy szpinak. Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE
Mój Smak na Życieszypiorku Przygotowanie sałatki z makaronem i ananasem Makaron gotujemy al' dente wg. przepisu na opakowaniu. Jeśli takiego nie ma, to makaron gotujemy 2 minutki krócej od zalecanego czasu. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia (pamiętajmy aby go od czasu do czasu przemieszać aby się nie skleił). Po przestudzeniu makaron przekładamy do miski. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych(...)służy tutaj wyłącznie do połączenia wszystkich składników. Popularne sałatki: Pieczarkowa Ryżowa z wędzonym kurczakiem Z tuńczykiem i kaszą kuskus Artykuł Kokardkowa sałatka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciepłym piasku i wylegiwaniu się na plaży... :) Składniki: słoiczek selera konserwowego 5 jajek puszka kukurydzy pół puszki ananasa por 150g żółtego sera 250g szynki sól, pieprz majonez pęczek natki pietruszki patyczki do szaszłyków czarne oliwki Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Żółtka wyjmujemy, a białka drobno siekamy. Kukurydzę i selera porządnie odsączamy na sitku. Ananasy odciskamy na ręczniku kuchennym, żeby
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 300 g drobnego makaronu np. małe kolanka 1 czerwona papryka 3 kiszone ogórki 1 puszka kukurydzy 3 jajka 150 g szynki 1/2 puszki czerwonej fasoli kilka łyżek majonezu sól pieprz papryka słodka w proszku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przelewamy go zimną wodą. Wrzucamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kukurydzę
MyCookBook.pldaję pół na pół ) - papryka czerwona 1 sztuka - pomidor 1 sztuka - zielona cebulka - łyżka oleju - sól - bazylia, majeranek Wykonanie Tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wszystkie składniki ( boczek, szynkę, paprykę,pomidora bez skórki) kroję w kosteczkę. Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażam najpierw boczek, jak wytopi się tłuszczyk dodaje szynkę, po chwili
Kuchnia z widokiem na ogródszklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą szatkownicy (Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone podgardle, sypki pęczak, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodzin w garach (tak, mi też się czasem zdarza ;) Niezawodny makaron z nutką ostrej papryczki, z dodatkiem czosnku i szynki szwarcwaldzkiej połączone kremowym sosem, to pyszne danie, które możemy przygotować w kilka chwil. Makaron z sosem paprykowym i szynką szwarcwaldzką 1) 250 g makaronu tagliatelle 2) 1 papryczka chili(...)szkl. wody, w której gotowany był makaron 13) garść pestek dyni 14) świeżo mielony pieprz czarny 15) sól 16) oliwa do smażenia 17) natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy wodę, w której gotował się makaron. 2. Pestki
Na kulinarnym poligonieżółtego sera 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka majonezu np. Winiary Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie makaron przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę: szynkę, ser, pomidora, oraz odcedzoną czerwoną fasolkę i kukurydzę. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek, dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwskoczyły. Zostały pierwsze sparzone, a następnie z cebulką podsmażone. Duża ilość szczypiorku i pietruszki je otuliła, a szynka szwarcwaldzka na porcje podzieliła. Smaki pod wpływem ciepła się połączyły i z purre z fioletowych ziemniaków fajne, kolorowe danie „stworzyły”. Ziemniaki z rozmarynem się gotowały i dzięki temu nutę zioła uzyskały. Składniki na ok. 3 porcje: garść zielonych szparagów(...)fioletowych ziemniaków, gałązka świeżego rozmarynu, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (2 plastry na 1 porcję) surowej, wędzonej na zimno z udźców wieprzowych , 3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ok. 50 ml mleka. Przygotowanie: Purre: Ziemniaki obieramy, myjemy
Moniki Smakołyki